Auberginehalvor

Auberginehalvor – gratinerade auberginehalvor med sin egen fyllning samt valnötter, parmesan, chilifrukt och mynta.

Lite som aubergineröra serverad i ätbar skål. Goda att äta som de är, som tillbehör eller istället för potatis till kött. Gott att pressa lite citron över. På sommaren kan jag tänka mig att tillaga dem på grillen…

Det här är ett recept att leka med. Valnötterna kan bytas ut mot mandel – som jag dock skulle skålla, skala och rosta lätt innan, lättrostade pinjenötter – ett dyrare alternativ förvisso, en nötblandning eller t.o.m. mot vitt bröd rivet i små bitar. Parmesanen skulle kunna bytas mot fårost – dock skulle jag minska mängden fårost radikalt samt tillsätta lite citronsaft och eventuellt finrivet citronskal. Mynta kan bytas mot andra örter förslagsvis basilika. Men jag byter inte bort myntan..! Schalottenlök, salladslök, röd lök – ta det som finns.

2 st

Ingredienser
1 st aubergine
2 st schalottenlök
1 dl valnötter
3 msk olivolja
1 st vitlöksklyfta
2 dl parmesan
0,5 st chilifrukt
salt & peppar
2 msk mynta

Beskrivning
Sätt ugnen på 200°.

Dela auberginerna i halvor på längden och låt skaftbiten vara kvar. Gröp ur dem med en matsked, tills kanterna är ungefär 1 centimeter tjocka eller något tunnare. Var försiktig så att de inte går sönder. Pensla auberginehalvorna på insidan med lite av olivoljan och lägg dem i en ugnsfast form. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter.

Ställ halvorna åt sidan medan du gör själva fyllningen.

Hacka det urgröpta aubergineköttet. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Lägg ner det grovhackade aubergineköttet och bryn gyllene. Salta.

Finriv parmesan. Finhacka vitlök, schalottenlök, chilifrukt, mynta. Hacka valnötterna. Blanda aubergineköttet med parmesan, vitlök, schalottenlök, chilifrukt, valnötter samt mynta. Blanda i ytterligare olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Fördela fyllningen i halvorna. Om halvorna verkar ostadiga, kläm till dem och ställ bredvid varandra så att de stödjer varandra. Gratinera auberginehalvorna i ugnen i cirka  20 minuter.

Servera med citronklyfta.

auberginehalvor-02 auberginehalvor-03

Ett svar

  1. […] Aroniagrottor Aroniasylt Aroniasylt kryddad med jul Asiatisk marinad till revbensspjäll Auberginehalvor Aubergineinvoltini med fetaost, chili och mynta Aubergineröra Auberginesallad – […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.