Nu är det rönnbärssäsong – dock har rönnbären ej ännu blivit frostnupna.
Redan som liten var jag förtjust i att äta rönnbär direkt från trädet. Jag gillade den syrliga beska smaken. Numera föredrar jag rönnbär i förädlad form såsom rönnbärsgelé, även om jag äter några få rönnbär direkt.
Rönnbär växer häromkring vid nästan varenda hus. Några fåtal rönnbärsträd finns på allmänningen. Vi plockade nästan 3 liter förra helgen. Rönnbären ligger nu äntligen rensade och i frysen för att bli frostnupna på konstlat sätt. Jag hade tänkt mig att först och främst göra rönnbärsgelé men sedan prova några fler recept med rönnbär, t.ex. rönnbärs- & äppelgelé, rönnbärsdricka, konjakssyltade rönnbär eller rönnbärssylt. Vi får se vad det blir…
Eventuellt torka några rönnbär. Det ska gå bra att med nål trä upp rönnbären på sytråd och hänga dem över gardinstången att torka i dagar. Jag får se – om jag har tålamod. Kanske prova att torka dem i ugn på låg värme istället, 50 grader i 4 timmar eller mer… Precis som torkade nypon kan torkade rönnbär användas i müsli.
Rönnbär är liksom nypon rika på c-vitamin.
Av rönnbären blev det rönnbärssylt och rönnbärsdricka.
Etiketter: mat, recept, rönnbär, rönnbärssäsong, torka rönnbär.
Filed under: Blandat | Tagged: bär, bärträd, beska bär, höstbär, mat, rönnbär, rönnbärssäsong, superbär, torka rönnbär |
Finns det falska rönnbär
Hej Carin!
Jag vet inte, aldrig hört det. Fråga Lisa Matälskaren, hon kan verkligen mat.