Kycklingleverpastej

Kycklingleverpastej – hemlagad bakad leverpastej till jul av kycklinglever och fläskfärs kryddad med konjak.

Leverpastej på hårt bröd med ett par skivor gurka, inlagd eller ej, är gott – godare än jag minns varje gång jag äter det. En riktigt god bakad leverpastej hör också hemma på julbordet. Gärna en med gelé på, men här kommer ändå en leverpastej utan gelé.

Originalreceptet från Arla gräddas en timme i en form som rymmer 1,2 liter och då ska receptet nedan dubbleras. Vi gör leverpastejen i mindre folieformar som rymmer 5 deciliter. Pastejen kommer höja sig något i ugnen, men sjunker sedan något.

Doftade underbart! Den här pastejen är lite grovkorningare än vanlig köpepastej och med mild leversmak. Kanske för mild. Jonas vill prova att öka delen lever till 300 gram medan jag är nöjd.

5 dl

Hemlagad kycklingleverpastej.Ingredienser
200 g kycklinglever
0,5 gul lök, ca 80 g
0,5 litet syrligt äpple, ca 70 g
0,5 burk ansjovis, ca 25 g
100 g fläskfärs
0,5 st ägg
1 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
3,5-4 krm salt
1 krm svartpeppar
0,5 tsk mejram
1,5 tsk konjak (alternativt sherry)

Beskrivning
Sätt ugnen på 175 grader.

Skär levern i bitar. Skala och klyfta löken. Skala, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar. Lägg lever, lök, äpple och ansjovis utan sitt spad i en matberedare eller köttkvarn. Kör så att allt blandas eller mal två gånger. Tillsätt fläskfärs, ägg, grädde, mjöl, salt, peppar, mejram och konjak. Blanda väl.

Häll smeten i en smord form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.

Låt pastejen kallna. Stjälp upp den eller servera direkt ur formen. 

 
Etiketter: , , , , , , , .

About these ads

5 svar

  1. […] på saltbädd Kyckling Salsa Verde Kycklingchips Kycklinggryta med oliver & körsbärstomat Kycklingleverpastej Kärleksmums Köttfärsbiffar, senapskryddade Köttfärssoppa a lá klass 9F i Björkskataskolan i […]

  2. […] lax med ingefära, koriander & lime, bitlax med klassisk gravning, rödkål, gravlaxsås och hemgjord kycklingleverpastej. I helgen gjorde vi portersenapen som används i dessa köttbullar. Sedan blir det julgodis såsom […]

  3. […] sorters sill: inlagd sill, löksill, senapssill, romsill Sillsallad Ägghalvor Kalvsylta Kycklingleverpastej Leverpastej med glöggkryddor Portersenap Janssons frestelse Dopp i grytan, med både dopp-bulle […]

  4. […] med min familj, sedan bara vi och på en annandagen med lilla familjen. Vi la in sill, gjorde kycklingleverpastej, gravade två sorters lax varav den ena var gravad med ingefära, koriander & lime – en […]

  5. […] Jag är inte mycket för lever med undantag av gåslever och anklever. En jul gjorde vi en egen leverpastej med just kycklinglever. Men så hör jag Vino Santo – och då lystrar jag alltid alltid […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: