Kyckling i Piperade ála Piment d´Espelette

En underbar kycklingrätt med en mustig, paprikasöt, fyllig och ganska het karaktär. Det är den franska chilipepparen Piment d´Espelette som ger sin karaktär till den här utsökt goda maträtten!

Piment d´Espelette finns att köpa till exempel på chez Albert  – en delikatessbutik specialiserad på utländsk mat i Stockholm eller i Jonas Borsséns webbshop. Tyvärr så är det här ingen billig upplevelse. På chez Albert kostar denna krydda 140 kronor för 45g och hos Jonas Borssén kostar den 98 kronor men då tillkommer nog frakt också. Genom en bloggkollega vid namn Herr Kobras iakttagelser! kan man här också lära sig mer om denna krydda.

3-4 portioner.

Ingredienser:
Kyckling i piperade smaksatt med härligt chilipulver.
Kycklinglår                             ca 8 st
Gul lök                                    2 st
Vitlöksklyftor                          2 st
Röd paprika                          1 stor
Jalapeño                                2 st, urkärnade
Piment d´Espelette             1,5 msk
Passerade tomater             5 dl
Muskovado socker              ev 1-2 tsk
Olivolja
Rosmarin                             2 små kvistar
Timjan                                  1 liten kvast
Salt
Nymalen svartpeppar

Gör så här:

Börja med piperaden: Hacka den gula löken fint. Hetta upp en traktörpanna med ett par matskedar olivolja. Fräs löken i ca 5 minuter. Den ska inte få färg utan endast bli mjuk och genomskinlig.

Finhacka vitlöken, jalapeños och den röda paprikan. Låt den fräsa med den gula löken i ytterligare 10 minuter.

Tillsätt Piment d´Espelette och fräs ytterligare ett par minuter under omröring.

Finhacka timjan samt en kvist rosmarin. Tillsätt örter, passerade tomater samt ca 1 tsk salt. Sjud i ca 20 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt samt ev med muscovadosocker ifall det behövs (det är beroende av hur mycket sötma som tomaterna ger).

Under tiden som piperaden sjuder ska vi bryna kycklingen. Salta och peppra kycklingdelarna runt om. Bryn kycklingen gyllene runt om i en het panna med olivolja i.

Lägg ned kycklingdelarna i piperaden och låt det sjuda i ca 30 minuter. Avsluta med att strö finhackad rosmarin över grytan.

Servera med nykokta tagliatelle!

Etiketter: , , , , , , .

Advertisements

Ett svar

  1. […] Sauce Kyckling i druvsås – druvkyckling Kyckling i mild och syrlig smörsås med purjolök Kyckling i Piperade ála Piment d´Espelette Kyckling med grönsaker på sizzling plate Kyckling på saltbädd Kyckling Salsa Verde […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: