Fisk- & skaldjursgryta med saffran och rotfrukter

Fisk- & skaldjursgryta med saffran och rotfrukter – Lax, torsk, kräftstjärtar och räkor i en curry- och saffranskryddad lite tomatig buljong baserad på räkor med tärningar av olika rotfrukter såsom palsternacka, rotselleri, morötter samt lite lök och fänkål.

En gammal favorit som jag lagat till och från de senaste 10 åren. Ursprungligen ett recept från mattidningen Allt om Mat ac kocken Marcus Samuelsson. Underbart god och mättande soppa som kan varieras med olika fisksorter och ibland kan man slänga ner ett par blåmusslor. Serveras med fördel med aioli till.

En skvätt grädde i som variation är smaskigt!

Lagade nu igen och den blev uppskattad. Kom att tänka på den när en väninna nöjt mumsade soppan Seafood från Sibiriska soppköket och helgen efter blev det fisk- & skaldjurssoppa och sen Zeitgeist. Härligt!

4 portioner

Ingredienser
1 st palsternacka
1 bit rotselleri, ca 50 g
2 st morötter
1 st gul lök
0,5 st fänkål, ca 100 g
4 st vitlöksklyftor, skalade & i 2-4 bitar
1 påse saffran, 0,5 g
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
2 msk olivolja
2 dl krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
1 tsk salt
200 g torskfilé
200 g laxfilé
500 g räkor i oskalad vikt
100 g skalade kräftstjärtar
1 msk dragon, färsk eller 1 tsk torkad
3 msk hackad gräslök

Beskrivning
Börja med att skala räkorna och spar skalen.

Hetta upp olivolja i grytan och fräs snabbt räkskalen i en matsked olivolja. Tillsätt sedan vin och vatten och låt puttra ett par minuter. Sila av coh spar räkbuljongen.

Skala alla rotfrukter och grönsaker och tärna dem i centimeterstora tärningar.

Hetta upp en matsked olivolja och fräs saffran, curry och paprikapulver tillsammans med rotfrukter och grönsaker i grytan. Låt fräsa i 2-3 minuter.

Tillsätt tomater, tomatpuré, vin räkbuljong och låt koka cirka 15 minuter. Tillsätt salt.

Dela fisken i 2×3 centimter stora bitar och lägg försiktigt i dem i grytan. Låt fisken sjuda i soppan i 4-5 minuter. Rör ner räkor, kräftstjärtar, dragon och gräslök.

Servera och gärna med aioli & sprödvarm baguette till.

3 svar

  1. […] Fisk- & skaldjursgryta med saffran och rotfrukter […]

  2. […] min enmansmiddag ikväll serverade jag därför mig själv skaldjurssoppa. Jag utgick från det här receptet men la till/tog bort en del efter egen smak. Gissa om det blev […]

  3. […] min enmansmiddag ikväll serverade jag därför mig själv skaldjurssoppa. Jag utgick från det här receptet men la till/tog bort en del efter egen smak. Gissa om det blev […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.