Omelett – grundrecept

Omelett – snabb och enkel mat, en perfekt lunch tillsammans med grönsallad.

Omelett kan varieras med olika topping eller fyllning vilket gör den klart intressant. Jag steker i smör men olivolja fungerar lika bra och valet beror på eventuell topping. Jag hoppar över det trickiga som att vändsteka omeletten – helt onödigt. Som vanligt kan mjölk bytas ut mot vispgrädde..!

Många varianter på omelett finns runt om i världen – vilket är naturligt med tanke på de enkla ingredienserna och det enkla tillagningssättet. I Spanien heter det tortilla med basingredienserna ägg och potatis. Omeletten är lite tjockare, fylld och vändsteks samt kan även serveras kall. I Frankrike görs omeletten på ägg utan vatten och steks gyllenbrun på ena sidan medan ovansidan är krämig och när omeletten är klar viks den innan den serveras. Frittata är den italienska motsvarigheten på omelett som tillagas på svag värme ofta fyllda med grönsaker samt serveras öppen. Även i Japan kan man få omelett i form av små söta omelettrullar(Tamago yaki) ibland ovanpå sushiriset ihopsatta med alger – vilket är en av de få sushi som jag ratar. Omeletter lagas på olika sätt i bland annat Thailand, Kambodja, Kina.

Fluffig omelett görs genom att äggvitan vispas luftig för sig och sedan försiktigt blandas i omelettsmeten. Ibland gör vi en ostig ugnsomelett som serveras med kalla röda tomater – men då gäller ett helt annat recept och den gräddas i sockerkaksformen. Jag skulle kunna tänka mig att grädda omeletter som tunna pannkakor och sedan fylla dem som crêpes..

1 portion

Ingredienser
2 st ägg
1 skvätt mjölk, ca 2 msk
½ tsk dijonsenap
5 droppar tabasco
salt & peppar
ca 25 g smör till stekning

Beskrivning
Knäck äggen i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna. Vispa.

Hetta upp en liten stekpanna på högsta effekt och lägg i en rejäl klick smör. När smöret är gyllene sås omelettsmeten i. Stek inledningsvis på max, typ i en minut och sänk sedan ner till medel.

När kanten på omeletten börjar se klar ut kan man lyfta lite på den med en stekspade så att lös omelettsmet i mitten rinner ner. Ha sönder eventuella bubblor som uppstår, försiktigt så att lös omelettsmet kan rinna ner.

Ingen vändning!

När omelettsmeten stelnat är omeletten klar. Servera!

omelett-1Gott med topping på omelett.

Rökig aioli

Rökig aioli – aioli av olivolja, äggulor, lite vitlök och pressad citron smaksatt med rökolja smaksatt av rökta laxfenor.

Aioli är en vitlöksstark majonnäs som är mycket god till många olika rätter. I det här fallet gör jag en variant som lämpar sig bäst till fisk och skaldjur. Jag använder en rökolja som är smaksatt med rökta laxfenor.

Ingredienser
Olivolja                       ca 2 dl
Äggulor                      1 st
Vitlöksklyftor               3-4
ev pressad citron     1/2 msk
Salt
Peppar

Beskrivning
Lägg vitlöksklyftorna i matberedaren. Tillsätt lite salt, hälften av rökoljan samt ev pressad citron. Kör i ett par sekunder, tillsätt sedan äggulorna. Medan maskinen går häller du droppvis i resten av rökoljan och kör tills det är slätt. Smaka av med salt och peppar. Förvara aiolin i kylskåpet tills du ska servera den men inte längre än 2 dagar.

Rökolja

Rökolja – olivolja smaksatt med rökta laxfenor.

Lite rökig olja är ett gott och spännande tillbehör. I det här fallet gör jag en variant som lämpar sig bäst till fisk och skaldjur. Jag smaksätter olivoljan med röksmak från rökta laxfenor. Det ger en fin röksmak men naturligtvis också en lätt smak av fisk. Lägg upp fisken och/eller skaldjuren på en tallrik och droppa lite rökolja runt omkring på tallriken eller direkt på fisken/skaldjuren.

Ingredienser
Olivolja                       ca 2 dl
Rökta laxfenor          4-5 st

Beskrivning
Använd en trång kastrull där du täcker botten med laxfenorna. Häll i oljan och värm på spisen tills det börjar bubbla. Låt sjuda i ca 10 minuter. Dra av från spisen och låt svalna. Sila oljan och häll upp i lämplig flaska. Förvara flaskan i kylen så håller sig oljan ca 1 vecka.

rokolja-0