Om

Matintresserad. Vad finns det mer att tillägga?

Jag tycker om att såväl laga mat som att äta ute på restaurang. Italienskt är en favorit sedan långt tillbaka och överhuvudtaget medelhavsmat. På senaste åren har det thailändska köket smugit in och tagit plats, liksom det kinesiska som jag tidigare tyckt varit mest sött och sunkigt.

Desserter är jag svag för och är mer av en puddingtyp än en chokladtyp. Sedan tycker jag mycket om att baka, men är inte lika förtjust i att äta kakor & bullar – medan ett gott bröd alltid slinker ner.

Ytterligare är jag överförtjust i kokböcker och att bara bläddra i mattidningar, surfa runt och titta på mat.. se på matprogrammen på tv. Jag är körd helt enkelt.

Numera blir maten mer anpassad till vad som går att laga i min lilla studentlya och vad jag har råd med som student…tills jag är klar och får drömjobbet…och återigen kan flanera runt i saluhallar och göra underbara inköp, äta ute ofta, investera i en köttkvarn, bakmaskin, matchande matberedare & en läcker elvisp. Utöver det ska jag ha ett riktigt stort kök med ordentliga arbetsytor, en ny fritös, en grunkemoj att torka grejer i, köttskärare, ett helt knivset av riktigt bra knivar och någon som vässar dem…bland annat…

Något jag inte kommer behöva är en mikrovågsugn..! Som sagt maten blir för tillfället anpassad efter mitt lilla kök bestående av 2 kokplattor, en minimal arbetsyta där jag allt som oftast råkar hamna med skärbrädan mot spisplattan med smält plast som resultat, en löjligt liten kyl, en frys som är större än kylen och en mikrovågsugn utan instruktionsbok. Ingen ugn. Fan, vad jag saknar en ugn…

Jag kan nås på mail: matorama@live.com.

Annonser

20 svar

  1. strålande blogg, lycka till!

  2. Jo… – Lisa – myntet smarriga kakor och bullar har ju en baksida = socker, tyvärr tyvärr… 😥

  3. …Lisa ovan – skall rätteligen vara Matorama…

  4. Jo Josef, Matorama här…och det är tokmycket socker i kakor och bullar. Sant. Så det är kanske rätt oschysst att baka till andra.. Vi har precis pratat glögg och lussebullar i kväll och bara jag fick låna ugnen så har jag lovat att baka.

  5. Jo, jag undrar om du skulle vilja göra ett länkbyte med min blogg om bakning: http://Bakrecepten.se?

  6. Hej!

    Jag arbetar som lärare, och vi har tillsammans med 7 andra europeiska länder ett Comeniusprojekt om mat. Vi håller på och sammanställer ett recept på en kantarellsmörgås, problemet är att vi upptäckte att vi saknar en bild på just den smörgåsen.. Gogglade lite och hittade en fin bild på en kantarellsmörgås hos dig. Nu undrar jag om det skulle vara okej om vi fick ta den bilden av dig och publicera den på vårt recept om kantarellsmörgås, i en kokbok som vi gör tillsammans med de andra europeiska skolorna? Kokboken kommer att delas ut till alla elever, den kommer ej att säljas. Det är lite brådskande, så om du kan svara rätt så snart så vore det toppen! =)
    Vänligen
    Johanna

  7. Hej! Fin blogg verkligen 🙂 Undrar om du kan tipsa mig var man kan hitta gröna japanska pumpor (kabocha eller hokkaido eller nåt liknande) i Stockholm. Dom fanns på bondens egen marknad men nu är marknaden slut. Tack!

    • Hej Sara!

      Tack så mycket – vad roligt att höra. Jag tror att säsongen för pumpa är över. Jag skulle dock höra med Hötorgshallens (http://www.hotorgshallen.se) grönsakshandlare eller på Östermalmshallen. Jag har bland annat köpt Hokkaido vid Brommaplan, inte på Konsum utan den andra mataffären.

  8. Hej. Vet inte om det är aktuellt längre men jag har två tv-koppar Blå Eld att sälja.
    Mvh Micke Björk

  9. Härligt fantastiskt, har nyligen börjat intressera mig för denna konst. Men som nybörjare blir man allt lite vilsen, så plötsligt uppenbara sig denna förnämliga blogg som på ett märkligt sätt trollbundit mig de senaste timmarna. Det som är lite jobbigt är att jag helst vill laga fem middagar i morgon, (oops idag) . Tackar så jättemycket för en trevlig och givande liten sida, som jag med all säkerhet kommer att hitta mer inspiration än vad jag behöver! =)
    En sak till, skulle uppskatta ett tips på en oumbärlig kokbok!

    //Mats

    • Hej Mats! Tack så mycket – vad roligt att du gillar bloggen..!!

      Kokbok – vad svårt. Jag har rätt många kokböcker, prenumererar på ett par mattidningar som jag bara älskar att bläddra i…och hämta inspiration liksom från olika matprogram. Jag har en favorit genom åren, Det italienska köket, med recept efter region och bilder på alla rätter. Men oumbärlig är den väl inte. Som nybörjare skulle jag satsa på en tjock grundkokbok. Jag har en gammal från Bonniers. Fördelen med en grundkokbok är att den förutom en mängd skiftande recept brukar ha tydligare anvisningar, en del näringslära, lite om ingredienser som när det är säsong, grader på alla möjliga kött & ungefärliga koktider på grönsaker, ordlista över köksbegrepp och en del ingredienser mm. Sedan gillar jag Nigella, Jamie Oliver och Danyel Couets kokböcker och till fest Matthias Dahlgren.

      //Jessika

  10. Hej!

    Trevlig blogg! Intresserad av att skiva om Yerba Mate?
    maila i så fall marcus[at]yerba.se

    Ha det bra!

  11. (Jag lyckades inte hitta din email, därav så använder jag din kommentar funktion.)

    Jag vill bjuda in dig till vår tävling: Årets Tapaskreatör 2010.

    Sex finalister går till final i Stockholm där en jury bestående av kändisar/kockar väljer ut vinnaren som får ett pris värde 5 000:- plus äran och publiciteten förstås. Det blir även en vin- och vinäger provning i samband med finalen.

    Reglerna är enkla – det gäller att komponera passande tapasrätter till ett Chardonnay vin från Sydafrika. Läs mer om reglerna på länk nedan.

    Tävlingen sker i samarbete med Tasteline och vi hoppas på publicitet från en rad andra medier som förhoppningsvis din blogg kan dra nytta av. Aftonbaldet har lovats förtur för vidare publicering, först och främst fokus på de 6 finalisterna och därefter på det övriga startfältet.

    Vår jury består av Mange Schmidt & Wille Craaford (Artister, matälskare och deltagare i Stjärnkocken), Jürgen Grossmann (Krögare Restaurang GQ Stockholm och sparrisfantast) och Simon Källquist (Sommelier och delägare i Concealed Wines AB).

    Innan den 10:e maj behöver vi ditt bidrag eftersom röstningen på nätet då påbörjas. Om du har några funderingar är det bara att du mailar eller ringer mig på 0737-099 182. Du kan även gå in på vår hemsida för mer info.

    http://www.concealedwines.com/page.asp?pageID=2612

    MVH/

    Calle Nilsson

    Concealed Wines

  12. Hej, hur länge kan man spara Nyponsoppan av färska nypon som du har recept på här. Tänkte testa den.

    • Hej Pontus!

      Jag skulle gissa på ett par dagar i kylskåp. Det var aldrig en fråga för mig som mumsade i nyponsoppan rätt snabbt. Gör du en stor mängd borde det fungera att frysa in. Eller torka en del av nyponen och ta fram och gör soppa på torkade nypon senare..

  13. Hej,

    Jag heter Katarina Jansson och jobbar på Spendrups informationsavdelning.

    Vi håller på att förbereda ett utskick till speciellt utvalda bloggare där vi kommer med ett erbjudande samt ett par flaskor av vår nya dryck xubi.

    Är du intresserad av att ta del av detta? I sådant fall, till vilken adress kan vi skicka det?

    Påskhälsningar
    Katarina Jansson

  14. Hej Matorama!
    Vilken fin och inspirerande blogg du har. Denna följer vi gärna och länkar till i vår blogg. Hoppas OK 🙂
    Ha en fortsatt härlig sommar.
    Med vänlig hälsning,
    Gastronom.nu

    • Hej Denise & Joel,
      Åh, tack så mycket & vad roligt att höra! Absolut, ni är så välkomna och jag länkar gärna tillbaka så jag kan kika in hos er.
      Jag önskar er en mysig höst full av matupplevelser,
      Matorama

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: