Fikonmarmelad med Grappa

Fikonmarmelad med Grappa – marmelad av svarta färska skalade fikon och syltsocker spetsad med Grappa.

Doftade lite jordgubbar när marmeladen kokade och Grappan lyfte de blommiga fikonen. Marmeladen blev lite lite mörkare än vanliga fikonmarmeladen på färska fikon, en underbar djup färg.

Den här marmeladen är kokt på skalade fikon. Jag brukar koka på hela fikonet utan stjälken annars.

Det blev goda grappan från fiskrestaurangen och vinbaren Il Caminetto på Via Cavour i Terracina, Börjar undra hur länge de håller, men Grappan smakade alldeles utmärkt. Det blev inte de nya enkla Grappasoterna från Sicilien den här gången. Nu slår det mig att jag skulle vilja gå på en Grappaprovning med sorter som finns att köpa sedan i Sverige. För så här långt har jag antingen druckit Grappa i Italien eller druckit Grappa jag köpt med mig hem från Italien. Det finns en del sorter, som den här som är lagrad på barrique-fat,små ekfat ”affinata in barrique”. Grappa är ingen grej här hemma.

ca 1,2 dl

Ingredienser
200 g svarta färska fikon – 150 g skalade
1,5 tsk Grappa
4 msk syltsocker
0,5 tsk pressad citron

Beskrivning
Diska burk/burkar och lock. Sätt in på en plåt i ugnen på 130 grader. Låt dem stå i värmen i minst 20 minuter för att de ska steriliseras för att undvika att marmeladen möglar.

Skala fikonen, väg upp 150 gram och skär i små bitar.

Lägg fikonbitarna i en kastrull, tillsätt Grappa och blanda.

Låt vila i kylskåpet i ungefär en timme.

Sätt kastrullen på spisen. Tillsätt socker och pressa i citron. Blanda.

Koka upp i 3 minuter på hög värme.

Ta av kastrullen från värmen och rör om i en minut.

Häll den kokande sylten i glasburk, förslut ordentligt med locket och vänd burken upp och ner. Låt stå minst 5 minuter.

Låt svalna och förvara burken i skafferiet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.