Hallonheesecake med körsbär – syrlig ostkaka på klassisk digestivebotten med gräddad färskostfyllning smaksatt med vanilj och citronskal, garnerad med hallon och körsbär under skimrande bordellröd hallongelé.
Det här är ännu en uppgraderad version av min gamla favorit bland cheesecakes: halloncheesecake, som jag tidigare blandat annat serverat på min födelsedag. Jag tycker om att variera och tanken var att det skulle blivit en cheesecake med jordgubbar, hallon, körsbär och röda vinbär under rabarbergelé – men allt fanns inte i mataffären… Den blev otroligt vacker och god med hallon och körsbär!! Så pass god att det kommer bli en till inom ett par dagar… Den seglade upp som Helénes nya favoritdessert!
1 tårta – 10 bitar
Ingredienser
Pajdeg
50 g smör
8-9 digestivekex
Fyllning
400 g färskost
2 st ägg
0,75-1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 st citron, finrivet skal
Hallongelé
225-250 g hallon, frysta funkar
1 dl socker
2 blad gelatin
Garnering
225-250 g hallon
ca 20-25 körsbär, urkärnade & halverade.
Beskrivning
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och stöt kexen i en mortel. Blanda smöret med kexsmulorna till en smulig massa.
Strö ut smulorna jämnt i en rund bakform med löstagbar kant som mäter cirka 25 cm i diameter. Platta ut dem till en jämntjock botten. Grädda botten i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Sänk därefter värmen till 175.
Blanda samman philadelphiaost, ägg, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Häll smeten i formen och ställ åter in i nedre delen av ugnen. Grädda kakan i 30-35 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna. Förvara därefter kylskåpskallt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Sjud hallonen i en kastrull en stund tills de avgivit sin saft. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten. Häll upp och passera den varma massan genom en sil med hjälp av en sked. Tillsätt sockret och sjud upp hallonsaften. Ta kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Rör om tills gelatinet smält. Ställ åt sidan tills lagen svalnat något.
Garnera kakan med hallon och körsbär. Om hallon är frysta ska de tinas något innan och välj helst hela hallon. Häll sakta över hallongelén så att varenda bär blir täckt av den. Ställ in i kylskåp och låt stå tills gelén stelnat.
Skär loss kakan ur formen med smal kniv, då gelén lätt fastnar. Ta försiktigt loss den löstagbara kanten och skär i tårtbitar.
Filed under: Desserter, Midsommar | Tagged: bakning, bär, bärcheesecake, cheesecake, dessert, efterrätt, färskost, fika, hallon, halloncheesecake, hallongelé, körsbär, körsbärscheesecake, mat, ostkaka, philadelphia, röda bär, recept |
[…] Halloncheesecake med körsbär […]
[…] Halloncheesecake med körsbär […]
[…] Halloncheesecake med körsbär […]
svårt , för svårt för mig:(
Ahhhhhh. Den är lite pysslig med många moment, men inte sååå svår.