Färska dadlar

Färska dadlar, på riktigt!

Färska dadlar säljs både på lösvikt och i kartong. Särskilt färska ser de ju inte ut, bruna och skrynkliga som de är. Jag har undrat hur torkade ser ut om färska ser ut sådär. De är koncentrat söta precis som annan torkad frukt och lite som kola men inte lika len i konsistensen. Jag har tänkt att de kan inte möjligt se ut sådär på trädet eller får de hänga kvar sådär och torka för att de inte äts när de är hårda.

Häromdagen såg jag färska dadlar i en låda på torghandeln, färska på riktigt alltså. De såg ut som gula plommon fast på en kvist och var hårdare i konsistensen. Idag köpte jag en kvist av nyfikenhet. De var hårda som äpplen, kanske hårda mer som äppelkart och söta. Mer torra nästan lite sträva i konsistensen än äpplen, fast bara lite som om de skulle vara omogna. Inuti har de en plommonliknande kärna. Kanske smakmässigt lite lite åt sharonhållet för det liknar ingen annan frukt jag har smakat. Inte frisk och fruktig alls. Jo jämfört med den torkade dadeln.

färska dadlar

Dadelpalmer växer i subtropisk klimat. Frukten sitter i klassar som kan väga uppåt 50 kilo och varje träd kan ha runt åtta sådan jätteklassar. Frukten kan vara upp till 8 centimeter lång men de jag köpta var runt 4 centimeter och inte avlång utan som ett plommon. Jag läste att fruktköttet ska vara mjukt och smakrikt, så jag antar att de jag köpte inte var mogna. Goda ändå förvisso.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: