Syltade nypon – färska nyponhalvor kokta i ättikslag med kanel och nejlikor.
Senaste numret av Allt om Mat hade ett inspirerande inslag om just nypon. Syltade nypon föreslogs som ett utsökt tillbehör till viltkött och mustiga köttgrytor. Vi har ju en hel del älgkött i frysen, så nya goda tillbehör och variation är välkommet.
De syltade nyponen blev inte för mjuka, även om de fungerat om de varit hårdare också. De var goda och mycket söta. Sockret kan minskas, kanske till en deciliter istället för en och halv. De syltade nyponen var fasta men det är helt möjligt att förkorta koktiden 10 minuter.
Obs! Välj nypon som är hårda i konsistensen.
Vi åt de syltade nyponen till älgkalops med kokt potatis. Gott, men rödbetor passar något bättre.
3 dl
Ingredienser
5 dl dl nypon (3-3,5 dl rensade)
1 dl vatten
0,5 dl ättisksprit (12%)
1,5 dl strösocker
1 st kanelstång
3 hela nejlikor
Beskrivning
Rensa nyponen, dela dem försiktigt och ta bort fröna med en liten tesked. Försökt på bort allt hår inuti skalet, för de kan klia sedan. Skölj de rensade nyponen under vatten för säkerhets skull.
Koka upp vatten, ättikssprit, socker, kanel och nejlokor. Lägg i nyponen och låt dem småkoka under locka cirka 30 minuter.
Häll upp de syltade nyponen på en ren varm glasburk.

Etiketter: mat, recept, syltade nypon, nypon, inläggning, sylta & safta, vilttillbehör, tillbehör.
Filed under: Inläggning | Tagged: Inläggning, mat, nypon, recept, syltade nypon |
[…] med kantareller & sugar snaps Naken havre med zucchini Nudelsoppa Nypongelé Nyponmarmelad Nypon, syltade Nyponsoppa på färska […]
[…] Syltade nypon Jamen det är klart att man ska ha ett par burkar syltade nypon undanlagda till […]