Marsalasås

Marsalasås – sås på mjukt smörstekt schalottenkök, stark köttbuljong, torrt Marsalavin, lite soja redd med vetemjöl.

10 portioner

Ingredienser
2-3 msk smör
3-4 st schalottenlökar
0,5 tsk grovkrossad vitpeppar
5 msk vetemjöl
9 dl stark köttbuljong
2,5 dl torr Marsala
4 msk kinesisk soja
ev salt, ev farin socker

Beskrivning
Skala och hacka löken fint, krossa pepparn.

Fräs lök och peppar i cirka 2 matskedar smör några minuter utan att det får färg.

Pudra över mjölet, blanda väl.

Späd med buljongen och Marsala i omgångar samt smaksätt med sojan.

Koka upp såsen under vispning och låt den koka sakta minst 10 minuter.

Sila såsen och smaka av med salt och peppar samt ev farin socker om det önskas lite sötma i såsen.

Vispa slutligen i 2-3 matskedar kallt smör klickvis som en mjuk avrundning på vin och kryddor.

4 svar

  1. […] glaze med jultouch till revbensspjällen Marsalakokta körsbär med ägg av panna cotta Marsalasky Marsalasås Marsipan Marsipankulor, fikon- & konjaksfyllda rullade i choklad Marsipanrulle, […]

  2. […] med klo och romägg Chablis Le Beaunois , 2006 ***Huvudrätt Ankbröst med saltkokta potatisar, Marsalasås, butternut squash i ugn och minisparris Villa Antinori, 2004 […]

  3. […] Marsalaskyn är ganska söt och passade fint till parmainlindad laxfilé som är en saltig rätt. Med torr marsala hemma görs istället denna goda marsalasås. […]

  4. […] så kallad mörk kalvfond vilket används som bas för mörka och mustiga såser som till exempel marsalasås eller rödvinssås och […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.