Veckomeny vecka 46

Har börjat matblogga igen, lite grann. Vips så får jag en kommentar vilket knappt hände ens tidigare när jag var aktiv i matbloggandet. Blev så förvånad & riktigt glad när jag sedan läste den. Tänk vad kul att någon kan bli inspirerad av den här matbloggen. Kommentaren kom från en annan bloggare och jag läste ett fint inlägg där, Matorama är tillbaka, som kändes så välkomnande. Tack rara och hoppas att du fortsätter hitta inspiration här..!! Kanske kommer det ett och annat nytt recept lite då och då…

Annars vet jag mest några vänner som använder den emellanåt och focaccia är nog det mest använda receptet. Själv har jag nog aldrig lagat så lite mat någonsin sedan jag flyttade hemifrån på typ Fred Flintas tid. För första gången har jag köpt färdigmat som värms i mikron och nudlar, sådana där i liten färgglad plastförpackning. Jag läser inte på baksidan vad de innehåller. Medvetet beslut. Undrar om det bara är jag som får en eftersmak av kartong efter dem…nudlarna alltså..

Kollade på statistiken och förvånande nog är besökarantalet ganska konstant. Hade en besökare från Äppelfabriken vilket är ett favoritställe som det var alltid för länge sedan jag besökte. Ligger utanför Ekerö, ute på Färingsö där jag tidigare bodde. Lite för långt dit nu, men så småningom när jag har jobb och så kommer det åter bli turer dit. Jag surfade i alla fall in på Äppelfabrikens sida och till höger om själva huvuddelen i delen Gårdsbutik finns ett utdrag ur ett av mina blogginlägg om dem. Wow, vad cool. De är ju en riktig favorit med schyssta, goda ekologiska produkter och ett härligt fik. Vilken ära!

Äppelfabriken kanske låter som att det bara handlar om äpplen, men så är det inte. Där finns en rabarberdryck som det inte går att få nog av. Såg nu att de vunnit en hel del medaljer i år i SM i mathantverk. Det förvånar mig inte ett dugg. De har fått medalj för sin hallonmarmelad, lingonnektar, rabarberchutney och äppelmarmelad med Calvados o vanilj. Mmm, den senaste låter helt ljuvlig. Nästa vecka släpps deras äppelglögg som tidigare fått guldmedalj.

För övrigt kom jag över billig fläskkarré och då jag sällan längre orkar engagera mig i köket eller mat längre stekte jag dem bara som de var med salt & peppar två dagar i rad. Det var förbannat gott med kött för en gångs skull.

Äter annars ofta en tonfiskröra med majonäs som jag nu skedade på tunnbröd med lite grönsaker, rullade ihop och stekt i olivolja. Blev mäktigt & smarrigt.

Träffade pappa för första gången sedan förra sommaren. Ja, så kan det vara. I alla fall gjorde det vi är bäst på – åt middag tillsammans. Vi tog ett varv runt i Kista Foodcourt så pappa fick se allt som fanns och därefter välja. Jag tror det blev lite väl mycket intryck för slutligen valde han kebab som han sa att han var sugen på. Det var nog en hel del okänd mat där och ja han tycker om att prova nytt – verkligen – men det blev nog lite väl mycket nytt. Nästa gång ska jag föreslå Asian Tapas för jag tror att han kommer älska räkorna med stark sås med lite jordnötscrunch i. Vi tog en kort sightseeing inne på Kistagrossen så att pappa fick lite ögonkontakt med ett fryst lammhuvud och sen gick han glatt därifrån med en stort påse med jordnötter i skal.

Såg att Marabou tagit fram en vit choklad på 180 gram som kallas för Vintervit. Så ett tag framöver kommer det vara lättare att få tag i vit choklad att ha i panna cotta eller kanske i fudge. Kan tänka mig att göra vit chokladfudge och färga den ljust rosa så att den ligger där barnsligt läcker till roséglögg om jag ska koka o år med. Läste att en gammal skolkarmat blivit beroende av Marabos mjölkchoklad med polka.. Är bra sugen på att prova…

Fredag bestod av plugg plugg plugg och senare ändrades planerna och resulterade i en spontan middag nere på kvarterskrogen. Ja, någon gång ska väl vara den första för det också. Lika bra att köra hela koncepet så plankstek och öl fick det bli. Helt okej, men sällskapet var ändå allra bäst.

Tog en sväng på Systemolaget och köpte rosévin utifall att..på lördagen. Kollade efter Blossas trestjärniga glögg som är mina favorit, både den vita spetsad med rom och den klassiska spetsade med konjak. Gillar Blossa överhuvudtaget. De var slut. Kollade efter den som är spetsade med Calvados, men den har tydligen slutat tillverkas. Likaså den torra Marsalan Pellegrino. Det suger. Hur i helvete är det möjligt att sluta ta in den torra Marsalan. Jag älskar ju den och super i mat också. Känns så värdelöst. kej om ett år när jag har ård får jag väl försöka importera den själv på något vis. Tröttsamt.  Blossas årgångsglögg fanns det däremot några flaskor av. Saffran i år. Det som jag funderade på förra året och sköt upp till i år. Blossas årgångsglögg får stå kvar för jag har ledsnat totalt på hypen…att de tillverkar för få så att det ska bli exklusivt…och bla bla bla…och om det går att få tag i en flaska är förväntningarna så höga att besvikelsen inträder rätt snabbt. Händer det motsatta så är jag ittert förvissad om att det finns i år och sen typ aldrig mer – så det är ingen idé… Den med pomerans var nog den godaste de haft. Hittade en från 07 i barskåpet hemma, havtorn med kanel, som är god men inget särskilt..då havtornen inte sticker ut. God men va fan är havtornen? Kan nu också konstatera att jag inte gillar Blossas webbplats..!! MDI wtf!!

Ah, hittade en sprit som passar perfekt till en underbar människa jag känner. Good ol’ Sailor – en vodka i flaska med tryck av ett skepp, döskallar, drake, någon sjöjungfru och i platsflaska. Tog direkt en bild med mobilen. Perfekt på båten!!! Dessutom ekologisk och kom i år. Googlade efter en bild och upptäckte då att de finns en öl som heter Sailor med coolt motiv och även den i PET från samma bryggeri: Three Towns Ind Brewers. Ska inköpas snarast så att den finns här på plats…eller till födelsedagen. Ska vara en ljus lager. Hoppas att han tycker att den är god!!

På kvällen blev det rosédrinkar, Pink sugar, och sedan mötte jag och H med ekorrögonen upp hjälten från Ritz på Man in the Moon där vi åt middag och drack ett par öl. Jag fick ett intressant på kycklingleverpastej som kan lagas utan ugn! Åh, något att prova efter studiemedlet kommit. Lät mums! Sen gick vi spontant vidare till Stacken, Nalen,  för mer öl och punk och ännu senare ännu fler öl på Harry B James med rock. På vägen hem blev det fyllemat från Seven Eleven, något grillat bröd i halvmåneform fyllt med smakrik ost & salami och hemma lite te tills vi slocknade framåt morgonen.

Drömfrukost med goda smörgåsar, te, färska blåbär och mina första Risifrutti eller snarare mannafrutti. Var lite mer som en dessert, en pudding med små korn i. God på något sätt men för söt som första mål. Glömde dock lussekatten…men då fick H två. Lyckos henne! Hon berättade om en dessert hon saknar och som inte serveras längre ute på restaurang, Friterade camembert med hjortronsylt & prasslande friterad persilja. Något för mig att laga inom en snar framtid. Tror vi hade de som en dessert på nyår för inte alltför många år sedan uppe i Luleå. Snart är det dags igen…

Middagar
Stekt fläskkarrékotlett
Stekt fläskkarrékotlett
Spisgrillad tunnbrödrulle med tonfiskröra
Kebab, Kista Foodcourt
Plankstek
Hamburgertallrik, Man in the Moon

Fler veckomenyer!

Follow matorama

Annons

4 svar

 1. Jag använder ”recept A-Ö” ofta, speciellt före lunch på jobbet när jag börjar bli hungrig…

  Men det är så där med matlagning – ibland orkar man inte men då är det ju ett val. Det viktiga är att man kan och vill de dagar man känner för det. Mat ska lagas med kärlek.

  • Ah, då ska jag snart ta och uppdatera Recept A-Ö för det var ett tag sedan… Men vilken tortyr att kolla på mat precis innan lunch.. Sant, mat ska lagas med kärlek annars är det ingen idé alls.

 2. Hej!
  Sökte på recept på älggryta och hittade din blogg, en ny favorit helt klart! Här kommer jag att leta inspiration till middagar framöver.

  Jakob

  • Oj, tack vad roligt att höra..!! Hoppas du gillade älggrytan och hittar mer inspiration här! Om du tycker om älgkött och inte provat älgfärsbullar kan jag rekommendera dem då de är det jag tycker mest om med älg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: