Roséglögg spetsad med vodka

Roséglögg spetsad med vodka – vackert rosenröd glögg av rosévin kryddat med klassiska glöggkryddor såsom kanel, stjärnanis, kardemumma, russin, ingefära, pomeransskal, kryddnejlika spetsad med vodka och med en fin vaniljton.

Kryddat vin drack till och med de gamla grekerna och under medeltiden ansågs kryddorna var hälsosamma och dessutom dolde de dåligt vin.

En variant var en dryck som hette Claret som bestod av rhenskt vin, socker och honung kryddat med kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor bland annat som dracks av Gustav Vasa. En annan av våra gamla konungar under 1600-talet drack något som hette Lutendrank som hade i princip samma ingredienser som dagens glögg plus mjölk(!!). Ungefär då började drycken kallas glödgat vin. I kokböcker från tidigt 1800-tal finns ett gäng namn på varma kryddiga alkoholdrycker som t.ex. Bischoff, Ärke Bischoff, Kardinal, Carolina, Hypokras, Navarino, Trafalgar och Gloria. Katarrh-glögg omnämns och var en dryck som innehöll både lakritsrot och islandsmossa. Den sades bota hosta och skulle drickas på förmiddagen. Cool. Lakritsrot har jag hemma, men inte islandsmossa.. Namnet glögg kommer just av glödga som betyder uppvärma och blev under slutet av 1800-talet en svensk jultradition med spridning i allt vidare kretsar. Mer om glögg kan läsas på Nordiska museet och på Vin- & Sprithistoriska museet.

Jag såg att roséglögg kommit på Systembolaget samtidigt som det står en äldre BiB med rosé uppe på stringhyllan i lyan, så varför inte testa ett vin som smakat bättre genom att krydda upp det och göra roséglögg för första gången. Rosévin är väl kanske sommardrycken nummer ett och varför låta det stanna där. Vodka finns i skåpet under och den tänker jag spetsa med. Jag är ingen vän av vinglögg utan starkvinsglögg är min grej. Det verkar vara lite olika det där med om sockret ska brännas eller ej. Ett sätt är att värma upp glöggen, lägga ett metallgaller över kastrullen, sockerbitar på gallret, hälla i spriten i glöggen och fjutta på så att sockret droppar ner i glöggen. Ungefär där går gränsen för min experimentlusta i mitt lilla lilla kök. Jag skulle kunna tänka mig att karamellisera sockret för att få fram den brända smaken, men det får bli en annan gång och då kommer jag spetsa med rom.

Mmmm den här glöggen blev mycket god och inte särskilt söt & härligt stark.

5 dl

Ingredienser
1 dl strösocker
5 dl rosévin
1 stång kanel
1 st stjärnanis
1 st pomeransskal
1  tsk kardemummakapslar
1 msk russin
0,5 tsk kryddnejlikor, hela
5 cm vaniljstång (kan uteslutas)
1 bit ingefära
1  dl vodka

Beskrivning
Häll 1 deciliter av rosévinet i en kastrull. Tillsätt sockret och alla kryddor. Värm tills sockret smält. Låt koka upp Låt svalna.

Blanda i resten av rosévinet(4 dl) och hälften av vodkan. Smaka av styrkan. Tillsätt resten av vodkan eller mer rosévin. Låt dra ett tag – ett par timmar. Sila av och häll på flaska. Värm glöggen innan servering och servera förslagsvis torkade tranbär till i stället för russin.

Här är en annan god glögg med rödvin, portvin och konjak: starkvinsglögg med konjak. Nästa år blir det nog en saffransglögg på vitt vin…

Etiketter: , , , , , , , , ,

Annonser

13 svar

  1. […] Roséglögg spetsad med vodka […]

  2. […] Roséglögg spetsad med vodka […]

  3. […] och grädde i korgen och släppte helt tankarna på att äta kött idag.. Stärkt mig med min starka roséglögg och ett par ostmackor till middag och lite chit chat på […]

  4. […] ett par veckor sedan gjorde jag en roséglögg spetsad med vodka och denna glögg är en spin off på den, med hälften blodapelsin och hälften rosévin så att […]

  5. […] att göra vit chokladfudge och färga den ljust rosa så att den ligger där barnsligt läcker till roséglögg om jag ska koka o år med. Läste att en gammal skolkarmat blivit beroende av Marabos mjölkchoklad […]

  6. […] Och när rosésäsongen är över blir det roséglögg..!! […]

  7. […] När rosésäsongen är över blir det roséglögg..!! […]

  8. […] rosésäsongen är över blir det roséglögg..eller den här drinkens motsvarighet som glögg: blodapelsinglögg spetsad […]

  9. […] När rosésäsongen är över blir det roséglögg. […]

  10. Sitter just nu och myser med ”din” roséglögg! Mmmmm…. Jättegott!

    • Hej Yvonne!
      Vad härligt att höra att du gjorde den och gillar den..!! Skål! Vet att du gillade blodapelsinglöggen och såg de första blodapelsinerna i affären före helgen. Jag ska testa att göra rabarberglögg i veckan. Det borde ju bli hur smaskigt som helst.

  11. […] 5 – 2:a advent, Roséglögg spetsad med vodka 5 – Thailands nationaldag, Tom Yam Goong & Nahm toke neua 6 – Finlands nationaldag […]

  12. […] ugnsbakad leverpastej, bredbar 1,5 tsk konjak 2 sardeller, små, mosade 1,5 tsk vispgrädde 0,5 tsk roséglögg spetsad med vodka […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: