Blodapelsinglögg spetsad med vodka – vackert röd stark glögg av nypressad blodapelsin & rosévin kryddat med klassiska glöggkryddor såsom kanel, kardemumma, russin, ingefära, pomeransskal ordentligt spetsad med vodka och med en liten vaniljton.
För ett par veckor sedan gjorde jag en roséglögg spetsad med vodka och denna glögg är en spin off på den, med hälften blodapelsin och hälften rosévin så att det inte blir blaskigt. Ja det fanns inte så mycket rosévin kvar och i kylen fanns ett gäng underbara blodapelsiner. Så vad gör man? Testar! Blodapelsinsaften fick reducera för starkare smak och ger en fin syrlig ton och en oerhört vacker färg, men sedan sätter naturligtvis glöggkryddorna den mesta smaken… den här glöggen är inte särskilt söt.
Glögg fortfarande? Ja, för fasen. Så länge det är snö är det glöggtider här hemma. Jag älskar glögg och när snön smält och solen kommer fram får det bli sangria.
Funderade ett tag på att spetsa med Cointreau, men avstod. Kanske dumt att jag avstod. Får prova en annan gång.
5 dl
Ingredienser
1 dl strösocker
3 dl saft av 4-5 blodapelsiner
3 dl rosévin
1 stång kanel
1 st pomeransskal
1 tsk kardemummakapslar
1 msk russin
5 cm vaniljstång, återanvänd en gammal
1 bit ingefära
1 dl vodka
Beskrivning
Häll apelsinsaften i en kastrull. Tillsätt sockret och alla kryddor. Värm tills sockret smält. Låt koka upp och reducera till ungefär hälften. Låt svalna.
Blanda i rosévinet och låt stå med kryddorna i ett dygn. Sila bort kryddorna och tillsätt vodkan hälften itaget med en avsmakning emellan av styrkan. Häll upp på flaska.
Värm glöggen innan servering och servera förslagsvis torkad physalis, s.k. Incabär, till i stället för russin.
Här är en annan god glögg med rödvin, portvin och konjak: starkvinsglögg med konjak samt den underbara roséglöggen spetsad med vodka. Om vintern fortsätter så kanske det blir saffransglögg nästa månad annars till jul.
Etiketter: mat, recept, rosévin, glögg, starkvinsglögg, dryck, julrecept, julmat, julbord, blodapelsinglögg, blodapelsin, vodka
Filed under: Drycker, Jul, Svenskt | Tagged: advent, blodapelsin, blodapelsinglögg, dryck, glögg, glöggkryddor, jul, juldryck, julrecept, kryddat vin, mat, recept, rosé, rosévin, starkvinsglögg, vin, vodka |
Vilken spännande glögg, något som man kan dricka åter runt 🙂
Den blev god, men stark. Glögg med krossad is på sommaren funkar ju..
[…] Blodapelsinglögg spetsad med vodka […]
[…] gröna huvudingredienser i alla tre rätterna… Innan middagen bjöd jag på min nya hemkokta blodapelsinglögg spetsad med vodka. och de tyckte jättemycket om den vilket var så himla […]
[…] är snö och därmed riktig vinter är det fortfarande glöggtider här hemma och jag gjorde en god blodapelsinglögg spetsad med vodka. Funderar på att göra en marmelad av blodapelsiner på sicilianskt vis…innan […]
[…] När rosésäsongen är över blir det roséglögg..eller den här drinkens motsvarighet som glögg: blodapelsinglögg spetsad med vodka. […]
[…] När rosésäsongen är över blir det roséglögg..eller den här drinkens motsvarighet som glögg: blodapelsinglögg spetsad med vodka. […]