Veckomeny vecka 4

Inledde veckan med mysfrukost i sängen…med nypressade blodapelsiner, smörgåsar och varm choklad med vispad grädde… Ah, härligt!

Kan inte låta bli att kolla på matprogrammet Masterchef goes large varje dag om jag kan . Åh, vad bra det är..! Kanske det bästa matprogrammet som går just nu. I måndags använde de bland annat Pernod, musslor, marulk fänkål i maten, och alla skulle göra Boullebaise med rouille. Åhhh, åt det sist på Le Rouge… Märkligt nog var en av kockarna drabbad av matförgiftning..!! Kollade precis på en tjock fin fänkål i grönsaksdisken idag…och slickade mig nästan om munnen när jag tänkte mig den vinbräserad… Det värsta är att programmet går vid middagstid när jag är som hungrigast. Jag smakade Pernod först i höstas och oj vad gott det var. Men så älskar jag Sambuca och tycker mycket om Ouzo. Jag åt också soppa, men en jordärtskockssoppa med smörstekt vitlökstoast, varav den senare inte alls passade till.

Hittat ett nytt matprogram för mig som jag gillar mycket, Two Fat Ladies. Ett flertal recept här och information om de underbara damerna här. I måndags lagades en löksoppa med Stiltonost, recept här,  som jag blev sugen på, helgrillad fisk i folie och en rosmarinkvist som tillagades långsamt och gav mig sommarkänslor bara av att se och till sist en frittata med mängder av lök & tomat som är Italiens motsvarighet till den franska omeletten. Skillnaden mellan en frittata och en omelett är att frittata tillagas långsamt. Samt en frukosträtt med haddock som betyder kolja. Kapten Kolja! Haha.

Speltisdag igen med gemensam middag i Kista Foodcourt. Jag var inte särskilt hungrig eller så äter jag bara mycket mindre just nu, för en halv portion hade räckt gott och väl. Därefter blev det spel, rosévin, smågodis och E’s hembakade kanelbullar. Åh, det var hur goda som helst – ljuvliga!! Hembakat slår allt! Parallellt med allt annat rabblades goda maträtter så väl hemma var jag hur hungrig som helst och åt upp resterna av jordärtskockssoppan när jag kom hem. Mmm..

I onsdags i Two Fat Ladies blev det tilltugg till cocktails bestående av kycklinglever instoppade i ett katrinplommon kryddad med lite cayennepeppar och sedan inrullad i en skiva bacon och alles fastsatt med en tandpetare och svoosch in i ugnen i 5-7 minuter. Kallades Devils om horseback. Kan vara gott…och ett bra sätt att få i sig lever. Byts kycklinglevern ut mot ostron blir det Angels on Horseback.

En annan dag afternoon tea. Då jag inte har ugn tappade jag lite av intresset. Fast det gjorde snittar och det påminde mig om tonfisksnittar som Helga på mitt gamla jobb hade med sig i matlådan när vi jobbade natt. Så senare mumsade jag sådana fast på kavring istället för vitt bröd med tonfisk från burk som mosas ihop med en del majonnäs. Tonfisken i olja ska det vara och eventuellt en tunn skiva lök eller två. Hur gott som helst. Annars så hade jag velat göra engelska scones med clotted cream och en klick rosenbladsgelé. Mmm…

Läste i SVD att Världens bästa krog stänger, El Bulli utanför Barcelona i Spanien. 2 miljoner bokningar per år men enbart 44 gäster per kväll får plats. Oh la la. I alla fall kan man kolla på rätterna här och låta sig inspireras. Mmmmm kollade och fastnade för några små godsaker som avocadorullar av en tunn skiva avocado ihoprullad, stående på högkant med någon mumsig röra i, kronärtskockschips förmodligen av hjärtat, en hel del confiterade grejer som kinder och så, läckert också med en gurkskiva skuren på längden av hela gurkan som rullas ihop som en skål i mitten av tallriken och däri läggs allehanda grejer som en sallad. Blir som ett näste. Det skulle jag vilja göra!

Såg andra avsnittet och för mig det sista avsnittet av Landet Brunsås.

Slötittade på Halvåtta hos mig på nätet. Jäklar vilken ostfrossa det var i ett av programmen. Blev nästan komiskt när det var cheesecake till förrätt och efterrätt och sedan philadelphia i dadlar som snacks en romtårta av philadelphia och rom att lägg på digestive kanske… Men, men gillar man cheesecake så gör man. Till förrätt var det pepparrotscheesecake vilket lätt gott och till det pilgrimsmusslor och lax. Jag har inet provat på att göra en cheesecake till förrätt än utan bara till efterrätt. I ett annat program skulle aubergine serveras för en gångs skull omnämnd som äggplanta. ”Nja, inte så förtjust i ägg”, yttrade sig en av deltagarna. Roligt tyckte jag. Jätteroligt… Elakt? Nej, va fan – det är ett matprogram de deltar i. Ostronsås tydligen också okänt…utan kopplades till vanliga ostron.. Trodde ändå att deltagare i ett matprogram hade lite koll ändå. Roligt med äggplantan i alla fall. Möjligt dock att hon vet vad aubergine är som vi oftast kallar grönsaken nu för tiden. Precis som senapskål som går under ruccola.

I ett annat avsnitt lagades rådjurssadel. Köttet skars bort från benet och sedan lades det tillbaka och alltihop bands upp. Då blir tydligen köttet saftigare. Det ska jag tänka på. Till dessert vitvinsvarma hjortron med glass och jag blev sugen på friterad camembert & persilja med hjortronsylt…eller hjortronssobé som de serverade till på Restaurangen SMAK.

Läste  i Expressen att man ska ta det lite lugnt med antioxidanterna för överdosering kan vara farligt och konstaterar att det föreligger ingen som helst risk förmig… Apropå frukt som jag knappt äter kan man tydligen ha äppelfigur eller päronfigur. Hälsosammast är päronfigur och fan det har jag. Något ska jag i alla fall ha flyt med..!! Midjemått divideras med höftmått, om om kvoten är under 0,8 har man päronfigur annars äppelfigur. Äppelfigur är de med slanka ben, men med riktigt höga klackar kan även päronet se ut att ha slanka ben.. Det gäller att få ihop det bästa ur varje sort till en fruktsallad…  Japp, kanske ska vara lite glad att någon bidrog med ridlår och rumpa i genpoolen även om jag muttrade i provhytten i veckan…då jag tappat så pass mycket vikt att jag var tvungen att köpa nya jeans…och ja bara provningen är rena akrobattricket. Lite kul var det i alla fall när jag kunde fynda på rean och allt. Så päron – okej!

Men seriöst, frukt & grönt är dyrt. Som en gammal klasskamrat uttryckte det: ”Jag vill ha porrmoms på grönsaker!”. Heja! LIDL gör nu en stor reklamkampanj med texten: ”Vi sänker priset på frukt och grönsaker motsvarande momsen.” och bredvid en pil med texten ”12% prissänkning”. Seriöst, kan de inte räkna eller är de så beräknande?

Kokte ny glögg i fredags, en Blodapelsinglögg spetsad med vodka. Kanske fel sätt att få i sig frukt, men underbart gott. Lite härlig beska och en otroligt vacker färg. Tänkte bjuda på den som fördrink på lördagens middag, men den blev tyvärr inställd p.g.a. sjukdom. Jättetråkigt. I alla fall har jag nu ny Amaretto att smutta på och använda i Tirami su när middagen blir av och en ny BiB toskanskt rödvin. Trillade älgfärsbullar att frysa in och ta fram till en god middag. Älgfärsen luktade lite, inte surt men inte som den brukar. Jag stekte de små rackarna, men när jag provsmakade så nej – det var inte bra. Blev så besviken. Det är så det går när man sparar på godsaker till ett bättre tillfälle. Det är ju inte direkt första gången som jag får slänga riktigt goda saker för att jag snålat och sparat dem. När fan ska jag lära mig?

Läste att kommunens miljökontor i Linköping besökt 89 restauranger, pizzerior och gatukök med syfte att kolla om de råvaror som användes i matlagningen stämde överens med de som angavs på menyerna. I ungefär en tredjedel av fallen stämde de inte. Wot? Vanligast var att den grekiska salladen inte innehöll riktig feta, att de angav parmaskinka eller Serrano för att sedan använda en annan skinka, serverade annat kött än oxfilé osv. Fy fan vad dåligt! Respektlöst!Läs mer i SVD här.

Såg Heston Blumenthal, stjärnkocken från restaurangen the Fat Duck i ett nytt program, Big chef takes on Little Chef, som går på TV8, Var inte särskilt förtjust i hans andra program Heaston’s Feast, men det här vara bra & lite som Kniven mot strupen fast att det är samma företag som följs Little Chef.

Middagar
Jordärtskockssoppa med jordärtskockschips med smörstekt vitlökstoast
Mexburgare, Spanjoren,  Kista foodcourt
Tomatig vitlökssoppa med pocherade ägg
Spaghetti med vitlöksfräst romansallad
Spaghetti med kall tonfisksås
Kavring med tonfiskröra
Syrliga fläskfärsfrikadeller med couscous och olivoljefräst gurka

Follow matorama

Etiketter: , , , , , , .

Annons

2 svar

  1. Vilka jätte goda maträtter, någon av dem blir det nog under veckan! 🙂

    Kika gärna in på min blogg och lämna en kommentar om vad du tycker om den, då jag håller på att bygga upp den efter allas förslag och önskningar.
    Ha det bra!
    Kram Daniella

  2. Hej Daniella!

    Vad roligt – hoppas du tycker om den/dem. Och ja gärna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: