Omelett – grundrecept

Omelett – snabb och enkel mat, en perfekt lunch tillsammans med grönsallad.

Omelett kan varieras med olika topping eller fyllning vilket gör den klart intressant. Jag steker i smör men olivolja fungerar lika bra och valet beror på eventuell topping. Jag hoppar över det trickiga som att vändsteka omeletten – helt onödigt. Som vanligt kan mjölk bytas ut mot vispgrädde..!

Många varianter på omelett finns runt om i världen – vilket är naturligt med tanke på de enkla ingredienserna och det enkla tillagningssättet. I Spanien heter det tortilla med basingredienserna ägg och potatis. Omeletten är lite tjockare, fylld och vändsteks samt kan även serveras kall. I Frankrike görs omeletten på ägg utan vatten och steks gyllenbrun på ena sidan medan ovansidan är krämig och när omeletten är klar viks den innan den serveras. Frittata är den italienska motsvarigheten på omelett som tillagas på svag värme ofta fyllda med grönsaker samt serveras öppen. Även i Japan kan man få omelett i form av små söta omelettrullar(Tamago yaki) ibland ovanpå sushiriset ihopsatta med alger – vilket är en av de få sushi som jag ratar. Omeletter lagas på olika sätt i bland annat Thailand, Kambodja, Kina.

Fluffig omelett görs genom att äggvitan vispas luftig för sig och sedan försiktigt blandas i omelettsmeten. Ibland gör vi en ostig ugnsomelett som serveras med kalla röda tomater – men då gäller ett helt annat recept och den gräddas i sockerkaksformen. Jag skulle kunna tänka mig att grädda omeletter som tunna pannkakor och sedan fylla dem som crêpes..

1 portion

Ingredienser
2 st ägg
1 skvätt mjölk, ca 2 msk
½ tsk dijonsenap
5 droppar tabasco
salt & peppar
ca 25 g smör till stekning

Beskrivning
Knäck äggen i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna. Vispa.

Hetta upp en liten stekpanna på högsta effekt och lägg i en rejäl klick smör. När smöret är gyllene sås omelettsmeten i. Stek inledningsvis på max, typ i en minut och sänk sedan ner till medel.

När kanten på omeletten börjar se klar ut kan man lyfta lite på den med en stekspade så att lös omelettsmet i mitten rinner ner. Ha sönder eventuella bubblor som uppstår, försiktigt så att lös omelettsmet kan rinna ner.

Ingen vändning!

När omelettsmeten stelnat är omeletten klar. Servera!

omelett-1Gott med topping på omelett.

Annons

10 svar

  1. […] är en god saltig variant med fårost och oliver som topping baserarat på vårt grundrecept. Eftersom det är topping på blir det ingen vändstekning – så det här är lätt. Om, om, […]

  2. […] är en god variant med prouscitto och parmesan baserarat på vårt grundrecept, som jag tar mig friheten att kalla fritatta. Eftersom det är topping på blir det ingen […]

  3. […] Oliv- & valnötsbröd Olivomelett Omelett – grundrecept Omelett med prosciutto & parmesan Ordförande Maos rödbräserade fläsk Ostbricka Ostscones […]

  4. […] & Äppelfröjd på Äppelfabriken, Färingsö. Förra årets besök. 12 – Äggets dag, Omelett, Ägghalvor 15 – Måltidens dag, 3:e torsdagen i oktober 17 – Höstmarknad, Bondens egen […]

  5. […] Nordiska museet 11-12 – Äppelfröjd på Äppelfabriken, Färingsö 12 – Äggets dag, Omelett 16 – Måltidens dag, 3:e torsdagen i oktober 18-19 – Äppelfröjd på Äppelfabriken, […]

  6. […] Kanelbullar 12 – Spaniens nationaldag, räkor i vitlök och chili 12 – Äggets dag, Omelett, Ägghalvor 21 – Måltidens dag, 3:e torsdagen i oktober 18 – Kokbokens dag, Måltidens […]

  7. […] som är Italiens motsvarighet till den franska omeletten. Skillnaden mellan en frittata och en omelett är att frittata tillagas långsamt. Samt en frukosträtt med haddock som betyder kolja. Kapten […]

  8. […] Kanelbullar 12 – Spaniens nationaldag, räkor i vitlök och chili 12 – Äggets dag, Omelett, Ägghalvor 21 – Måltidens dag, 3:e torsdagen i oktober 15 – fetaostens dag. Instiftad […]

  9. […] åt vi ärtpesto till omelett som en snabblunch. Annars är ärtpeston särkerligen god på crostini, på bruschetta med […]

  10. […] Mer omelett: Omelett – grundrecept, Olivomelett, Omelett med proscitto & […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: