Ärtpesto – härlig ärtgrön pesto med gröna ärtor och mandel.
Pesto – det är något vi verkligen tycker om. Ruccolapesto, Tomatpesto, vanlig pesto genovese. Nu senast i Toscana serverades pistagepesto till pasta – riktigt gott. Vanlig pesto med mer tillsatt olja blir en pestodressing som passar fint till grillade grönsaker.
Idag åt vi ärtpesto till omelett som en snabblunch. Annars är ärtpeston särkerligen god på crostini, på bruschetta med ärtskott och mozzarella, till färskpotatis och rökt skinka, till risotton med zucchini och färska bondbönor att lägga som en brunne. Jag tycker ärtpeston är somrig i smak och färg.
Kanske skulle testa att ångkoka ärtorna nästa gång..så borde lite mer näring finnas kvar i dem. Rapsolja istället för olivolja? Nog för att det är gott som det är..
Tänk att något med gröna ärtor kan bli så gott…
3,5 dl
Ingredienser
3 dl gröna ärtor
1 dl sötmandel, skållad, skalad, rostad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
(persilja, finhackad)
0,5 dl riven parmesan
1,5 dl olivolja
salt & peppar
Beskrivning
Koka upp de frysta ärtorna utan salt. Sila av.
Blanda ärtor med litet av olivoljan. Mixa till slät ärtpure i magic bullet eller matberedare.
Finhacka de rostade mandlarna. Blanda ärtpuren med vitlök, mandel och parmesan. Rör ner olivoljan. Smaka av med salt & peppar.
Etiketter: mat, recept, ärtpesto, pesto, gröna ärtor, ärtor, mandel, parmesan.
Filed under: Italienskt, Röror | Tagged: ärtor, ärtpesto, gröna ärtor, mandel, mat, parmesan, pesto, röra, recept |
[…] pesto genovese här, för den bara görs… Härlig variation på pesto är Tomatpesto, Ärtpesto och […]
[…] Älgrevbensspjäll Äppelgalette Äppelgrottor Äppelmos med karamellig smak Äppelrullar Ärtpesto Ärtpuré av gröna ärtor med vitlök […]