Ruccolapesto

Ruccolapesto – pesto på kryddig småbladig senapsstark ruccolasallad, lite vitlök, parmesan, rostade pinjenötter och olivolja.

Pesto på basilika är den klassiska peston från Genua i Ligurien. Men varför stanna vid basilika när det finns så många godsaker som kan blandas på samma sätt med nästan samma ingredienser? Idag såg jag ruccolapesto på burk i mataffären. Då jag gillar både ruccola och pesto borde en kombination av dessa läckerbitar verkligen bli något extra. Jag lämnade ruccolapestoburken kvar på hyllan i mataffären, plockade raskt med mig ruccola i korgen och begav mig hemåt för att testa. Den blev mycket god. Jag funderade en del hur mycket ruccola jag skulle ta, men när jag ätit ett par teskedar förstod jag efter ett tag att jag hittat rätt mängd… Ruccolapesto står sig bra mot vanlig pesto.

Vi serverar pesto till färsk pasta, i pastasallad, till pastasalladen, till risotto, på crostini.

Pesto är som gjord för att experimenteras med. Byt ut pinjenötterna mot någon annan nötsort, t.ex. rostade mandlar, pistagenötter eller byt ut parmesanen mot riven lagrad Västerbotten… Prova grillade inlagda auberginer eller paprikor istället för soltorkade tomater.. Bara lek och smaka av!

Vad gäller ruccola rent allmänt så är det inget nytt under solen, utan senapskål odlades i Sverige redan på 1400-talet. Dock som medicinalört. Ja, senapskål är det svenska namnet på ruccola. Inte lika sexigt med kål? Jodå, senapskålen hade rykte om sig som afrodisiakum och blev bannlyst ur klosterträdgårdarna, läste jag. Ooops. Men visst ruccolans ursprung är Italien där redan romarna odlade den. Smaken beskrivs likna pepparrot eller rädisa.

Ruccolan har två intressanta släktingar; den mildare Roquette och den vilda varianten Sandsenap. Sandsenap ska ha en mer senapsaktig och ettrig smak och rekommenderas att användas som kryddsallad. Mmmm…den låter hur god som helst.

1,5 dl

Ingredienser
ca 50 g småbladig ruccolasallad (1,5 dl hackad)
1 st vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 dl finriven parmesan
4 msk pinjenötter
½ krm salt
1 krm peppar

Beskrivning
Finhacka ruccolasalladen och vitlöken.

Finriv parmesan och mät upp ca 1 deciliter.

Rosta pinjenötterna i torr stekpanna på ganska hög värme. Passa noga!! Vänd dem då och då.

Mortla pinjenötter samt vitlök ganska grovt. Blanda i ruccolasallad, parmesan olivolja. Smaka av med salt & nymald svartpeppar.

Häll upp ruccolapesto på ren glasburk eller lägg i skål och servera direkt. Ruccolapeston borde kunna hålla sig i kylskåp cirka en vecka, med tanke på all olja.

Klart!

ruccolapesto-0

Gott med ruccolapesto i en krustad. Borde bli ännu godare att gratinera med lite parmesan på toppen.
ruccolapesto-i-krustad

Jag blev sugen på krustader när jag såg ett krustadjärn på den härliga matbloggen Livet på en gård. Nu finns det till och med ett recept där. Och jag vill ha ett krustadjärn…

 

Annonser

5 svar

  1. […] Pesto är nog min favoritröra. Lustigt nog finns inget recept på den klassiska pesto genovese här, för den bara görs… Härlig variation på pesto är Tomatpesto, Ärtpesto och Ruccolapesto. […]

  2. […] med vår ruccolapesto och sen smula mozzarella över. Men detta ska […]

  3. […] Rosenkål, senapsslungad Rosensocker Rostade mandlar med chili Rostbiff Rubinpäron Ruccolaolja Ruccolapesto Råbiff Räkbuljong Räkor i vitlök och chili Räkor – rykande heta Räksoppa Rödbetor med […]

  4. […] – det är något vi verkligen tycker om. Ruccolapesto, Tomatpesto, vanlig pesto genovese. Nu senast i Toscana serverades pistagepesto till pasta – […]

  5. […] Jag älskar ruccola, den där lite starka smaken. Tillsammans med parmesesan blir den lite mildare och mums med olivolja. Nu är den här salladen väldigt enkel och jag äter den som mellis eller tillbehör. Standardsallad här hemma. Ibland med bitar av avocado i, i bland med ett par rostade pinjenötter. Annat snarr i skulle vara krutonger. Annars mosa ihop allt och gör en ruccolapesto. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: