Världens bästa Risotto…

Risotto – ett bra grundrecept.

Hur svårt kan det vara att göra en bra Risotto? Ibland kan man undra när jag beställer in det på olika restauranger. Ingen nämnd men kvalitén och smaken är inte alltid en upplevelse! Till min variant av Risotto har jag som vanligt kan man nästan säga haft Jamie Oliver som inspiratör. Det kanske är hans ödmjukhet som har inspirerat mig till rubriken på det här inlägget…

Ingredienser
Avorio- eller aborioris      3dl
Vitlöksklyftor                      1-2 st
Gul lök                                 1st
Stjälkselleri                        2 stjälkar
Torrt vitt vin                         1,5 dl
Kycklingbuljong                 ca 8dl
Vispgrädde                         ca 1dl
Smör                                   2msk + 50g
Parmesan                          1 näve finriven

Risotton ska tycker jag tillagas i en stor vid kastrull. Jag brukar använda en traktörpanna och låta det sjuda utan lock. Den vida botten gör att alla delar av risotton tillagas jämnare jämfört med om man skulle använda en hög och smal kastrull. Det är inte minst viktigt om man ska tillaga en risotto åt många personer, det vill säga om man dubblar eller tredubblar det här receptet.

Börja med att finhacka vitlök, gul lök samt stjälkselleri. Låt det sakta bli mjukt i 2 msk smör på låg värme. Ju längre desto bättre kan man säga i det här fallet, mellan fem och tio minuter brukar vara lämpligt.

Värm buljongen i en kastrull som du successivt kan ösa ur ned i riset.

Höj värmen något och lägg i riset som under sakta omrörning får en blank yta. Låt det ligga i ungefär en minut innan det är dags att hälla i vinet. Sänk värmen och låt vinet koka in i riset. Nu ska den första buljongen i. Ta ca 1-2 dl buljong åt gången och låt det sakta sjuda. Totalt brukar det behöva sjuda ca 20 minuter och under den tiden behöver man fylla på ny buljong ungefär var tredje minut samtidigt som man rör om i riset. Riset ska tycker jag ha en liten fast kärna när det är färdigt, om det är helt genomkokt kan det bli grötkänsla över det.

När riset har kokat färdigt kan man om man vill låta det stå tills det är dags att äta. Om det får stå en stund är det bra att ha en slurk buljong som man sätter i risotton när man värmer upp den igen.

Nu är det dags att hälla i vispgrädden och låta risotton sjuda ytterligare ca 1 min. Ta av plattan från värmen och nu är det är dags för att tillsätta smöret och parmesanen. Röm om ordentligt.

Nu har du en underbart krämig och god risotto som är färdig att avnjutas!

Advertisements

15 svar

  1. […] fick jag se Lenas nya lilla bo och testa hennes kök – alla plattor och ugn.. Vi kalasade på risotto och en vit kladdkaka, chips, Ben & Jerry’s […]

  2. […] 1 skiva lufttorkad skinka (Westfalisk) 3/4 dl risotto, kall 1 msk pinjenötter, rostade några ruccolablad 1 skiva parmesan 1 st basilikablad 1 st […]

  3. […] persika, mozzarella, sparris… Grillad fläskytterfilé, färskpotatis, & tzatziki, sallad Risotto med zucchinipesto Te med mozzarellasmörgåsar Middag på Pizza hut   Ost- & baconkorv med […]

  4. […] co. i Kungshallen Penne med trasiga aubergineinvoltini Te & smörgås Kantarellbruschetta Risotto med persilja & toppad med smörstekta kantareller Entrécôte med potatis […]

  5. […] tallriken och den kan ätas både som förrätt och varmrätt. Vi utgår ifrån receptet på “Världens bästa “Risotto…” med några mindre modifieringar och […]

  6. […] Risotto är verkligen gott och kan varieras i närmaste det oändliga. Nu när det finns färska bondbönor i mataffären, dessutom odlade lokalt, ville vi prova dem. Mellan juli och september är det säsong för bondbönor – så passa på. Zucchini tillsammans med risotto visste vi redan att det var gott sedan vi gjort det tidigare och ätit det i Toscana. Med bondbönor blir det mer proteinrikt och ett riktigt bra vegitariskt alternativ. […]

  7. […] serverar pesto till färsk pasta, i pastasallad, till pastasalladen, till risotto, på […]

  8. […] Rabarberglass Rabarberpaj Rabarber och vingelé Ratatouille Risotto – grundrecept Risotto alla Milanese med tryffel & bräckt prosciutto Risotto med zucchini och färska […]

  9. […] Risotto med persilja & toppad med smörstekta kantareller Vegitarisk mixtallrik, Freddys kebab, Kista […]

  10. […] serverar pesto till färsk pasta, i pastasallad, till pastasalladen, till risotto, på […]

  11. […] gärna köttet och persikorna med överkokt potatis i ugn eller en risotto. Ett mycket gott tillbehör är rödvinskokt söt […]

  12. […] goda recept på risotto: Blomkålsrisotto med smörbrunne & baconfras, grundrecept på risotto, risotto alla Milanese med tryffel & bräckt prosciutto, risotto med zucchini och färska […]

  13. […] med svarta oliver & balsamicodressing Äppelpaj med mandelmassefyllning, vaniljsås Risotto med stekta champinjoner & halstrad grön sparris nerrört, sallad Syrlig regnbågssallad […]

  14. […] recept på eller med risotto: blomkålsrisotto med smörbrunne & baconfras, grundrecept på risotto, risotto alla Milanese med tryffel & bräckt prosciutto, risotto med zucchini och färska […]

  15. […] recept på eller med risotto: blomkålsrisotto med smörbrunne & baconfras, grundrecept på risotto, grönskande risotto, risotto alla Milanese med tryffel & bräckt prosciutto, risotto med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: