Veckomeny vecka 29

Spel och grillmiddag även denna vecka. Det kan nog inte grillas för mycket när det är sommar och för mig blir det bara en gång i veckan – en högst välkommen gång!! Vi hade färdig bearnaisesås och det visade sig att den inte var vegitariskt..!! Ehum? Jo, det var ANSJOVIS i. Ansjovis? Hur kom den dit…? Helt fantastiskt hur färdigmat kan förändras ingrediensmässigt. Men hallå, nu kunde inte våran vegitarian äta den…

Kunde inte låta bli att kolla på Leila bakar då det utlovats chokladbiskvier och kolasnittar. Mmm bland det godaste man kan fika på.. Somrigt också med jordgubbs- & rabarberkräm. Chokladpastej kan köpas i Östermalmshallen. Vad är det? Låter gott.. På restaurang PAUS, nuvarande Ågatan 11 i Uppsala har chokladpastej serverats med sherrymarinerade körsbär och en gnutta valnötsglass. Låter himmelskt.. I nästa reprisprogram lagades det Pink Lemonade. För många år sedan gjorde jag citronlemonad flera gånger, tills en stor dyr tillbringare sprack…för att jag inte tänkte på värmen.. Dags att leta upp receptet..

Läst på en sida, Veganmatpepp om grillad romansallad och blev intresserad. Grilla sallad? Jepp, jag är på.

I helgen firades veckans födelsedagsbarn med familjemiddag på Pizza hut och biobesök. Några av oss såg Baksmällan. Linda gjorde ananaspaj med creme fraiche i medan jag åkte hem med bussen åt fel håll. Kanske det här receptet?

Middagar
Somrig sallad med persika, mozzarella, sparris…
Grillad fläskytterfilé, färskpotatis, & tzatziki, sallad
Risotto med zucchinipesto
Te med mozzarellasmörgåsar
Middag på Pizza hut  
Ost- & baconkorv med bröd

zucchinipestosomrig sallad

Såg Solens mat i söndags och hade missade de inledande programmen. Ett underbart program är det allt. Den här gången var det i Portonovo nedanför Ancona på den adriatiska kusten i den italienska regionen MarcheRimini som jag varit i ligger på samma kustremsa men ovanför Ancona och i en annan region(Emilia-Romagna). Utanför byn i havet på ett rev skapat efter en jordbävning växer Europas enda vilda mussla, mosciolo selvatico. Musslorna börjar fiskas i maj men ska vara som godast i juli och hela 80 procent av fångsten konsumeras i Portonovo och dess 4 restauranger. Wow! De är en sorts blåmussla med intensivare smak än odlade musslor.

Klassiskt recept är cozze alla marinara, musslor på fiskarhustruns vis vilket innebär att musslorna serveras i sitt kokspad med lite persilja, lite fin olivolja och lite finskuren citron i små bitar. Det innehåller inte vitlök då det är för starkt och tar bort smak. Enkelt och gott och råvaran främst och som kocken menade att råvaran i sig själv är så bra och man ska inte dölja den smaken. Sedan gjordes brödgratinerade musslor som halstrades över träkolsglöd. Ingen ost i gratinering och enligt demm: inget krångel.

Se avsnitt 1, avsnitt 2 och avsnitt 3 på SVT Play innan 17:e september 2009. Solens mats sida med recept och avsnittsinformation i arkivet.

Etiketter: , , , , , , .

Annonser

2 svar

  1. Hej! Intressant blogg, roligt sätt att framställa maten på. Hade ingen aning om att det var ansjovis i bea-sås, det måste kolla nästa gång farsan bjuder mig på det! (Är oxå veg.)

    Ha det fint

  2. Åh tack Sussi! Dock är det inte så mycket veg, utan då mer som tillbehör.

    Visst är det sjukt med ansjovisen i…förmodligen för någon sälta eller syra. I hemgjord har man definitivt inte ansjovis… Tror du att du kan få pappa att laga bearnasiesås själv?

    Bakom E-beteckningarna kan det dölja sig annat som definitivt inte är vegitariskt. T.ex. är en ”Bernaisesås – originalet från Delikatessfabriken” förmodligen inte vegitarisk. Vissa fetter och fettsyror kan komma från gris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: