Älgfärsrulle – älgfärs fylld med prosciutto, lök, tranbär och rosmarin, som en köttfärslimpa med fyllningen inrullad.
Älgkött är gott och nu har en ny leverans anlänt. Det vi använder mest är älgfärs. Här är en variant på älgfärsrulle med samma smet som till älgfärsbullarna med en fyllning av bräck saltig prosciutto, lite mild lök, rubinröda tranbär för lite syra samt rosmarin med skogssmak. Älgfärsrullen blir saftig och fin samt sköter sig bra själv i ugnen. Det är som en rulad av färs. I stället för prosciutto kan pancetta eller bacon användas, lingon kan ersätta tranbär.
Vid servering skärs älgfärsrullen i breda bitar – det blir som en rulltårta av mat. Till älgfärsrullen serveras kokt potatis eller ett hemlagat potatismos samt kantarellsås med eller utan konjak. Undvik smaklös king Edward bara, det finns så många andra goda potatissorter.
6 stora portioner
Ingredienser köttfärssmet
ca 800 g älgfärs
200 g fläskfärs
1 st gul lök, riven
2 st ägg
3 msk ströbröd
1 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
2 tsk dijonsenap
2 klyftor vitlök, fint hackade
0,5 tsk salt
svartpeppar, nymalen
Ingredienser fyllning
10 skivor prosciutto crudo
5-6 st schalottenlök, hackade
1,5 dl tranbär
2 msk färsk rosmarin
Till pensling
25 g smör, smält
Beskrivning
Sätt ugnen på 225 grader.
Bräck prosciutto i torr stekpanna. Låt svalna och bryt sedan i bitar. Fräs lök i lite smör eller olivolja utan att den tar färg.
Lägg ströbröd i grädden. Låt dra 10 minuter. Blanda alla ingredienser till köttfärssmeten utom färsen av fläsk och älg. Blanda i färsen. Låt stå i kylen om det finns tid.
Bred ut smeten till en rektangel på plastfolie. Bredd beror på längd på ugnsform. För våran ca 24 x 40 centimeter. Låt det finnas lite kanter kvar på plastfolien. Strö över prosciutto, lök, tranbär och rosmarin. Rulla ihop som till en rulltårta med hjälp av plasten som färsen ligger på. Lägg färsrullen i en smord, ugnsfast form med skarven nedåt och ta bort folien. Jämna till kanterna på älgfärsrullen. Pensla med smält smör.
Sätt in formen i ugnen. Sänk värmen efter 10 minuter 175 grader och låt älgfärsrullen steka ytterligare 35-40 minuter.
Andra goda älgrätter: älgfärsbullar, älgkalops, älgköttbullar, älgfärsrulle, älgrevbensspjäll, älggryta med kantareller.
Filed under: Kött, Svenskt | Tagged: Älg, älgfärs, älgfärslimpa, älgfärsrulle, älgkött, älgrätt, älgrätter, färs, färsrätt, färsrätter, färsrulle, huvudrätt, huvudrätter, kött, köttfärslimpa, kötträtt, kötträtter, mat, prosciutto, recept, tranbär, varmrätt, varmrätter, vilt, viltfärs, viltfärslimpa, viltfärsrätt, viltfärsrätter, viltfärsrulle, viltkött, vilträtt, vilträtter |
[…] Ägghalvor Älgfärsbullar Älgfärsrulle Älgfärsrulle – den godaste med prosciutto & tranbär Älggryta med kantareller Älgkalops Älgköttbullar Älgrevbensspjäll Äppelgalette Äppelgrottor […]
[…] goda älgrätter: älgfärsbullar, älgkalops, älgfärsrulle, älgfärsrulle – den godaste med prosciutto & tranbär, älggryta med kantareller, […]
[…] husmanskost: älgkalops, köttbullar på älgfärs, älgfärsbullar, julköttbullar, ärtsoppa, älgfärsrulle – en fylld köttfärslimpa, Wallenbergare, Janssons […]
[…] goda älgrätter: älgfärsbullar, älgkalops, älgfärsrulle, älgfärsrulle – den godaste med prosciutto & tranbär, älgrevbensspjäll, älggryta med […]
[…] goda älgrätter: älgkalops, älgköttbullar, älgfärsrulle, älgfärsrulle – den godaste med prosciutto & tranbär, älgrevbensspjäll, älggryta med […]
[…] goda älgrätter: älgfärsbullar, älgkalops, älgköttbullar, älgfärsrulle, älgfärsrulle – den godaste med prosciutto & tranbär, älgrevbensspjäll, älggryta med […]
[…] goda älgrätter: älgfärsbullar, älgkalops, älgköttbullar, älgfärsrulle – den godaste med prosciutto & tranbär, älgrevbensspjäll, älggryta med […]