Älggryta – gryta av älgkött kryddad med grönpeppar, enbär, svartvinbärsgelé samt dijonsenap med smörfrästa kantareller och avrundad med vispgrädde.
Den här älggrytan har vi lagat många gånger, ibland med champinjoner annars med kantareller – höstkantareller eller gula. Så god att jag serverade den på min födelsedag för ett par år sedan. Till älggrytan serveras gelé, samma sort som används i grytan samt pressad potatis. Vi brukar använda svartvinbärsgelé, men den här gången blev det rönnbärsgelé. Röd vinbärsgelé och tranbärsgelé är andra alternativ.
Med fördel används ytterfilé av älg, men även fransyska och innanlår kan användas. De senare behöver dock inte koka eller sjuda lika länge. Älgkalv fungerar utmärkt, finare kött men inte lika tydlig viltsmak.
Receptet på älggrytan är är ursprungligen från en tunn äldre norrländsk kokbok, Festglada elfsbygourméers kokbok – med dofter av Norrbotten och heter där Hjalmars viltgryta. Men sedan har en hel del hänt med receptet… När jag nu bläddrade i kokboken fick jag syn på något värt att prova med älgfärs; älgpaté Lappurträsk som serveras med vinlingonssås. Dock ingen köttsoppa, men på baksidan av kokboken finns en ryskt talesätt tryckt, men man skulle kunna tro att det är svärfar som valt det:
” Somliga älskar en vacker kvinna, andra älskar köttsoppa”.
Köttsoppa, älg, oändliga skogar, snö – det är Norrland för mig.
4 portioner eller mer..
Ingredienser
500-700 g älgkött av ytterlår eller liknande.
5 msk vetemjöl
1 tsk salt
50 g smör
5 dl vatten
2 msk kalvfond
1,5 tsk grönpeppar, krossade
8 st enbär, krossade
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1,5 dl vispgrädde
1 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
1 msk rönnbärsgelé (alternativt svartvinbärsgelé)
ca 250 g svamp; kantareller
salt & peppar
Beskrivning
Skär älgköttet i grytbitar.
Blanda mjöl och salt i en plastpåse. Skaka påsen så att mjöl och salt blandas. Lägg i köttbitarna och skaka om så att mjölblandningen blir jämnt fördelad.
Bryn köttet i smör i en gjutjärnsgryta eller liknande. Sänk värmen. Tillsätt vatten, kalvfond, grönpeppar samt enbär.
Låt sjuda 30-60 minuter beroende på köttkvalitet. Rör någon gång under tiden. Smörstek kantarellerna.
Tillsätt i vitlök, grädde, tomatpuré, dijonsenap, rönnbärsgelé samt kantareller. Låt koka utan lock tills såsen har önskad konsistens.
Smaka av med salt & peppar.
Andra goda älgrätter: älgfärsbullar, älgkalops, älgköttbullar, älgfärsrulle, älgfärsrulle – den godaste med prosciutto & tranbär, älgrevbensspjäll, älggryta med kantareller.
Filed under: Kött, Svenskt | Tagged: Älg, älggryta, älgkött, älgrätt, älgrätter, gryta, grytor, huvudrätt, kantareller, kött, köttgryta, köttgrytor, kötträtt, kötträtter, mat, recept, viltgryta, viltgrytor, viltkött, vilträtt, vilträtter |
[…] På älgkött lagar vi helst och oftast älgfärsbullar och emellanåt kalops och en annan god älggryta med svamp. Köttsoppa är en annan god och enkel rätt, speciellt den med klimp. Det finns de som äter […]
[…] älgkalops, älgfärsrulle, älgfärsrulle – den godaste med prosciutto & tranbär, älggryta med kantareller, […]
[…] Andra goda älgrätter: älgfärsbullar, älgkalops, älgfärsrulle, älgfärsrulle – den godaste med prosciutto & tranbär, älgrevbensspjäll, älggryta med kantareller. […]
[…] Andra goda älgrätter: älgkalops, älgköttbullar, älgfärsrulle, älgfärsrulle – den godaste med prosciutto & tranbär, älgrevbensspjäll, älggryta med kantareller. […]
[…] Andra goda älgrätter: älgfärsbullar, älgkalops, älgköttbullar, älgfärsrulle – den godaste med prosciutto & tranbär, älgrevbensspjäll, älggryta med kantareller. […]
[…] Andra goda älgrätter: älgfärsbullar, älgkalops, älgköttbullar, älgfärsrulle, älgrevbensspjäll, älggryta med kantareller. […]
[…] Älgfärsbullar Älgfärsrulle Älgfärsrulle – den godaste med prosciutto & tranbär Älggryta med kantareller Älgkalops Älgköttbullar Älgrevbensspjäll Äppelgalette Äppelgrottor Äppelmos med karamellig […]