Ett besök i Hötorgshallen

När vi kan spenderar vi lördagarna tillsammans på stan med all möjlig shopping, en lunch och kanske avslutningsvis en fika. Ett besök i en saluhall är toppar lördagen. Denna lördag  Hötorgshallen.

Bara att gå runt och känna dofterna och titta är härligt… Vi köpte kalvben och Salsiccias, och precis nu står kalvfonden och droppar av i köket. Fonden ska vi bland annat ha till marsalasåsen i vår Nyårsmeny. Kanske var det på Latin Amerikanska Livsmedel, i alla fall längst ner i hörnan till vänster när man kommer ner i rulltrappan. Otroligt hjälpsamma farbror där. Salciccan ska vi äta till middag i kväll med gårdagens risotto, men kanske är de godare att äta var för sig.

Det finns bara en grönsakshandlare i Hötorgshallen och förmodligen är priserna därefter, men sortimentet är i en klass för sig. De mer vanliga sorterna kan man hitta utanför på torget till bra priser. På Sandins Frukt & Grönt  fick vi tag i röda vinbär, som de hade i frysen. Glimtade även havtorn och krusbär där..!  I sortimentet fanns läckra minizucchinis och minifänkål. Fänkål som är så gott, gärna vinkokta. Minisparrisen fick följa med oss hem. Vi fick med oss en rökt vitlök, som ska passa fint i viltgrytor och älg har vi precis fått en ny laddning av. Butternut squash, som är ganska svårfunnen i den vanliga mataffären – men oj så goda ugnsstekta. Kanske kommer det ett recept här så småningom. Annat intressant i disken: tamarind, kastanjer, torkade murklor, äpplen för äppelallgergiker(!!). Såg nu på deras hemsida att de har min favoritapelsin; blodapelsinerna Gyllene Korset – naturligtvis från Sicilien, färsk grönpeppar från Thailand, sjökorall från Mexico – som jag en gång fått på den italienska restaurangen Lo Scudetto(krispiga och goda) och färsk kokosnöt – det vill jag prova.

P & B Quality Delikatess har de salmbärssylt, sådan som serveras till de gotländska saffranspannkakorna. Jag tittade efter åkerbärssylt, men icke då. Ska tydligen finnas likaså hjortronsylt och tranbärssylt. Förutom god sylt har de ett härligt sortiment av honung även smaksatt och senap. Men jag är lite skeptiskt till mintchokladhonung, men eucalyptus – absolut när man är förkyld. Vad sägs om dragonsenap, honungssenap eller äppelsenap? Dragonsenap är gott i sås til fisk.

I ena fiskståndet försökte vi få tag i inlagd bläckfisk, men tyvärr var den slut.

Hötorget som plats har funnits länge. Det sägs funnit ändå sedan 1200-talet men fick sitt namn först år 1644. Kort därefter stenbelades Hötorget. Hötorget var delat i två avdelningar: Månglartorget där fisk, kött, grönsaker och blommor såldes och Bondetroget där sortimentet varierade med årstiderna och skörden. Naturligtvis fanns även hö att köpa..! Den första saluhallen byggdes på 1880-talet i gjutjärn(!) och revs 1953 då den nya byggdes på samma plats och blev klar 1958. Det finns handlare som varit med sedan 1958 och i alla fall en som hängt med från den första saluhallen.

gamla-hotorgshallen-inuti

gamla-hotorgshallen

gamla-hotorgshallen-entre-fran-slojdgatan

hotorgshallen-1958

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: