Aroniasylt

Aroniasylt – mörk vacker sylt med kärv smak av svartblå aroniabär samt en vaniljton.

Ett härligt recept på en god sylt av aroniabär.

Aroniabären ska plockas frostnupna, då frosten tar udden av det lite beska, kärva. Ungefär som med rönnbär. Om de inte är frostnupna så görs det på konstlad väg genom att skicka in bären i frysen ett par timmar, eller över natten. Sedan är det bara koka sylt. Därefter ska aroniasylten stå till sig en vecka innan den serveras. Aroniasylten ska ha en hållbarhet på ett par månader utan konserveringsmedel samt under den tiden förvaras svalt. Som med allting annat gäller det att lukta och smaka. Jag har inte använt något konserveringsmedel i receptet.

Aroniabär är strävt syrliga utan märkbar sötma. De innehåller mycket C-vitamin samt är ett av de bär innehåller mest av de antioxiderande antocyaninerna. Röda och blå bär verkar innehålla mycket av det ämnet. Det finns blå och röda aroniabär. Aroniabär växer på buske, som går att ha som häck i trädgården. Den är tydligen robust mot både sjukdomar och insekter – det vill säga den perfekta busken för oss. Säsong runt september.

Jag tyckte aroniabären var jättegoda som de var att äta – men så gillar jag syrligare saker och strävheten var bara uppfriskande.

Jag köpte mina på Bondens egen marknad. Aroniabären var krav-märkta och från Kalle Källander i Sörtorp som är en av grundarna bakom KRAV. Av samme handlare köpte vi dundergoda vindruvor och jalapeños. Kanske även zucchiniblommorna om jag inte minns fel. Jag tror att det även såldes sålde aroniasylt i samma stånd – men jag vill ändå göra egen.

Jag kan tänka mig aroniasylten till engelska scones och till fläskpannkaka. God också i aroniagrottor och som en julkryddad aroniasylt eller använd aroniabär som de är på aroniagalette.

För att få någon koll på hur mycket 1 dl väger, mätte jag bären i förpackningarna på á 250 gram:
250 g = 3,5 dl
500 g = 7 dl
1 dl ≈ 70 g

4 dl

Ingredienser
6,5 dl bär
1,25 dl vatten
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 st citron, saften

Beskrivning
Skölj aroniabären, låt rinna av och torka något. Frys i dem ungefär ett dygn. Ta sedan fram dem och låt tina något. Frysningen tar bort lite av kärvheten, om man nu inte plockat aroniabären frostnupna.

Lägg aroniabär och vatten i en kastrull, hetta upp långsamt och låt koka på svag värme cirka 15 minuter, tills bären blivit mosiga. Mosa bären litegrann. Blanda ihop socker och vaniljsocker och tillsätt det till bären. Tillsätt citronsaft. Låt småkoka i ytterligare 20 minuter tills sylten blir simmig.

Skumma väl och häll upp aroniasylten på en varm rengjord glasburk. Skruva på locket och vänd burken upp och ner. Låt aroniasylten stå en vecka innan servering.

9 svar

  1. […] Aroniagrottor Posted on 2008-11-30 by Matorama Aroniagrottor – underbara mördegskakor med liten kolasmak samt med en klick aroniasylt i. […]

  2. […] Mer om aroniabär finns i inlägget om vanlig aroniasylt […]

  3. […] Ananaschutney Aroniagalette Aroniagrottor Aroniasylt Aroniasylt kryddad med jul Asiatisk marinad till revbensspjäll Auberginehalvor Aubergineinvoltini […]

  4. […] året upptäckte vi aronia på Bondens egen marknad och gjorde aroniagalette, aroniagrottor av aroniasylt och julkryddad aroniasylt  som vi serverade till saffranspannkaka i portionsformar, av bären. […]

  5. Jag har hört att man inte skall koka vaniljsocker det blir giftigt då, om du använder vaniljstång kan den koka med med vaniljsocker skall tillsättas när det kokat klart. Kan vara vamt men skall inte koka.

  6. Så alla kakor man gör när man har vaniljsocker i blir också giftiga då? Känner mig lite skeptiskt…

  7. Inte alls. Vaniljen kan bli besk om den får koka.Påståendet är en myt.
    MVH Mairon.

    • Har helt missat vaniljkommentarerna och som Mairon så schysst svarat stämmer det inte.

  8. Inte alls. Vaniljen kan bli besk om den får koka. Allt annat är en myt.
    MVH Mairon

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.