Om Fondue

Fondue är en typisk schweizisk rätt som tillagas av smält ost i vilken brödbitar doppas. Namnet härstammar från det franska verbet fondre vilket betyder smälta. Folksägnen säger att schweiziska herdar hittade på den. Man samlades kring en gryta, caquelon och där doppade var och en sina brödbitar. Ost, vin och bröd var ju förhållandevis billiga ingredienser, och därtill räckte det med en gryta och en eldslåga för att smälta osten med vinet och doppa brödet. Gott och enkelt då alla hade en egen gaffel. Numera har man en brännare under, en sk. rechaud som drivs av gas, alkohol, värmeljus och fonduegrytan står på bordet.
Fondue har sedan utvecklats till att istället för smält ost kan det vara olja, buljong eller till och med smält choklad. Sedan skiljer sig det man doppar och dess tillbehör. Till köttfondue är det kött som doppas i antingen buljong eller i olja så att köttet friteras. Till det serveras klyftpotatis och olika kalla såser. En japansk fondue heter Sukiyaki och då dippar man i äggula, en annan kallas Shabu shabu.

Fondue hade sina glansdagar under 1970-talet. Hemma hos så tror jag vi åt fondue på nyårsafton och/eller västkustsallad på rostad formfranska. Kommer ni ihåg den, blöt sallad med burkmusslor, isbergssallad..? I alla fall fonduen kommer jag mest ihåg, då det var en vacker gryta med små vackra spett som alla hade olika färger längst upp på spettet och en liten gaffel nertill. Jag tror jag var mer fascinerad av spetten och det faktum att jag fick vara med och doppa i het olja själv i fonduegrytan som stod mitt emellan oss. Lite spännande. Jag kommer inte alls ihåg hur det smakade mer än att jag minns att jag tyckte det var gott,

Vi har ätit köttfondue i kväll och hade rapsolja i fonduegrytan. Vi doppade tärnad ryggbiff, halloumi och champinjonkvartar. Till det åt vi klyftpotatis, aubergineröra, tunnbrödschips och 4 goda kalla såser: tomatpesto, tapenade, guacamole, grön olivpasta. Det var hur gott som helst! Tunnbrödchipsen var helt underbart goda med smörsmak. De smakade däremot inte tunnbröd utan mer som någon form av utbakad smördeg som friterats. Läs om dem här:  Mörsjö tunnbrödchips.

Enligt traditionen får man ett straff om man tappar brödbiten i pannan/grytan. Kvinnor ska betala av sin skuld med en kyss, medan män ska ställa en ny flaska vin på bordet. Hmmm…och jag läste det här om traditionen först efteråt, annars hade jag tappat massor av bitar..!

Första gången vi träffades åt vi Sukiyaki på restaurang Shogun i Gamla stan. Det var hur mysigt som helst. Det är helt perfekt alternativ, då man naturligt får något att sysselsätta sig med och prata om – i fall det behövs. Samtidigt blir det lite samarbete med att välja vad som ska tillagas och fiska upp det innan det blir överkokt. Krävs dock lite finmotorik med pinnarna – vilket inte är min starka sida. Sen är det ju det där med min simultankapacitet…som jag saknar… Men på första dejten kanske det verkade som jag var riktigt hängiven när jag slutade äta medan jag lyssnade.. Numera händer det att jag blir tillsagd att vara tyst när jag dukar…eller skär något…

fonduemiddag

I Stockholm finns det en restaurang som bara serverar fondue, allt från klassisk ostfondue till tobleronefondue. De skulle vara kul att testa Fondueboden på Vanadisvägen 42 i Vasastan. Jag läste att man ska komma dit hungrig. Så tvärtom mot när man ska gå på Restaurangen restaurangen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: