Aubergineröra serveras som den är eller på crostinis, seg baguette eller som tillbehör. Lite mer som sallad än röra, faktiskt. Skulle gå som lätt vegetarisk lunch till lite pasta. Aubergineröran blir citronig och god då röran innehåller både citronsaft och citronskal. Citronskal är en härlig smaksättare! Auberginesmaken är inte så framträdande och om du skulle vilja få fram smaken mer, stek då aubergineskivorna i olivolja och salta dem under tiden. Lite flottigare – lite godare.
Jag klassificerade maträtten som grekisk då den har lite av det grekiska köket i sig med fårost, aubergine, lök, citron.
Ingredienser
1 st aubergine
0,5 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
1 knippa bladpersilja
100 g fetaost
1 st citron, saft och skal
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
Beskrivning
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg auberginen på en plåt med bakplåtspapper och rosta den tills den blivit skrynklig. Det kan ta 20-40 minuter beroende på storlek.
Skala och skiva rödlöken tunt. Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Smula fetaosten.
Skala auberginen och mosa med gaffel i en bunke. Eller hacka/klipp i bitar. Skär av skalet på citronen och undvik att få med det vita som bara bidrar med för mycket beska. Strimla sedan citronskalsbitarna. Tillsätt vitlök, skal och saft från citronen, salt och peppar.
Vänd ner övriga ingredienser försiktigt i aubergineröran (blanda inte för mycket, då ser röran inte så god ut).
Modifierat recept från Leva&Bo.
Filed under: Grekiskt, Röror | Tagged: aubergine, aubergineröra, auberginesallad, äggplanta, bladpersilja, fårost, feta, Grönsaker, grönsaksröra, Grekiskt, mat, röra, röror, recept, sallad, Tillbehör |
[…] Prova även aubergineröra. […]
[…] marinad till revbensspjäll Auberginehalvor Aubergineinvoltini med fetaost, chili och mynta Aubergineröra Auberginesallad – melitzanosalata Avocadosallad med fårost & […]