Melitzanosalata – kall auberginesallad

Melitzanosalata – är en kall auberginesallad av ugnsgrillad mosad aubergine, med röd chilifrukt, lite saft av citron, vitlök, en aning socker, rödvinsvinäger och olivolja.

Melitzanosalata är en grekisk variant på den arabiska Baba Ghannoush minus sesampastan för aubergineälskaren, det vill säga för mig.. Serveras ofta som en meze – en liten smårätt.

Melitzanosalatan ska vara len i konsistensen. Jag föredrar dock en blandad konsistens då jag vägrar att kasta bort aubergineskalet som innehåller så mycket underbar smak, utan mosar ner det också. Vill skalet inte mosas sönder, tar jag till saxen och klipper runt lite i röran. Dessutom drar jag ner lite på syran och smakar mig fram. Jag använder auberginen direkt och håller inte på och saltar och låter dem ligga för att dra ur någon påstådd bitter vätska. Hmm påstådd, ja precis så.

Den här maträtten tycker jag är det bästa det grekiska köket har att erbjuda. Melitzanosalata smakar underbart till grillat kött, att doppa bröd i eller bre på bröd och äta rakt av med sked. Röran är matig och har en litet nötig smak.

4 portioner

Ingredienser
2 st aubergine
1 st röd chilifrukt
ca 0,5 st citron, saften
2 st vitlöksklyftor, finhackade
0,5 tsk socker
1 tsk rödvinsvinäger
1 msk olivolja, ytterligare till stekning & pensling
salt

Beskrivning
Skiva auberginerna och pensla dem med olivolja. Lägg dem på ett smörpapper på ett galler och baka dem i ugn snäppet över mitten på 200 grader i 30 minuter. Baka samtidigt chilifrukten i ca 30 minuter. Det är helt okej om chilifrukten blir sotad. Stek skivorna från en halv aubergine i en stekpanna med en skvätt olivolja. Låt dem bli mer än gyllenbruna. De senare blir lite flottigare och bidrar därmed med mer smak.

Ta ut auberginerna ur ugnen och mosa dem för hand. Mosa även de stekta aubergineskivorna. Om skalet inte låter sig mosas sönder, ta en sax och klipp runt lite i röran. Skiva chilifrukten tunt. Blanda auberginemoset, chilifruktskivorna, socker, vitlökshack, vinäger och olivolja. Smaka av med citronsaften. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Smaken framträder mer när röran är kyld – så kyl!

Melizanosalata serveras kyld som tillbehör tillsammans med ett gott färskt bröd.

melizanosalata-0

Om aubergine
Det är en märklig grönsak på det sättet att den är oätlig naturell – smaklös – medan tillagad är den helt fantastiskt god och smakrik. Det äldre namnet på aubergine är äggplanta vilket kommer sig av att de tidigare sorterna var ljusa och äggformade. Den vanligaste sorten i dag har ett vackert mörklila skal med ljust innanmäte och avlång till formen. De finns i olika storlekar och färger. I det asiatiska köket används ärtauberginer vilka jag inte alls tycker påminner om aubergine.

aubergine-varianten
Bildkälla: Wikipedia.

I boken Ett kök i Arkadien – Mat från en grekisk taverna finns fler goda grekiska recept att inspireras av. Men som med de flesta recept gäller det att smaka sig fram. Här hemma används ofta recepten mer som inspiration att utgå ifrån för att sedan leka fram vad vi vill ha… När vi är nöjda lägger vi de ändrade recepten här.

Prova även aubergineröra.

Annons

15 svar

 1. […] Grekisk sallad Stekt fläskkarré med melitzanosalata Grillade hamburgare  med bröd, tillbehör och haricots verts Dubbelpanerad sejfilé, kokt […]

 2. Bra tips att klippa sönder skalet!

 3. […] Hamburgare, Texas Kista foodcourt Risotto alla Milanese med bräckt prosciutto Sushi från Sushibar Kirin Stekt falukorv, spaghetti […]

 4. […] Hamburgare, Texas Kista food court Risotto alla Milanese med bräckt prosciutto Sushi från Sushibar Kirin Stekt falukorv, spaghetti […]

 5. […] till revbensspjäll Auberginehalvor Aubergineinvoltini med fetaost, chili och mynta Aubergineröra Auberginesallad – melitzanosalata Avocadosallad med fårost & […]

 6. […] Mellan bröden läggs lite strimlad romansallad, skivad tomat, skivad aubergine eller melitzanosalata, ett par granatäppelkärnor, någon skiva lök och en klick yoghurt.  Ja och så ett par färska […]

 7. […] Polhemsbakelse 19 – Josefs dag, Crema catalana 25 – Greklands nationaldag, Melitzanosalata 25 – Våffeldagen, […]

 8. […] svälta ihjäl? Inga ugnstorkade tomater, inga ugnsrostade auberginer att mosa ihop till en smarrig melitzanosalata, ingen långkokt lammstek i olivolja med ljuvliga tillbehör. Så bäst att passa på att göra […]

 9. […] Taramosalata är en fiskromsröra och Melitsanosalata en mycket god röra på grillad aubergine. Eftersom jag inte kan laga till den själv utan ugn här nere, så kommer här en länk till ett bra recept hos Matorama. […]

 10. […] alltid för mig då jag älska aubergine tillagat på alla möjliga sätt. Hemma lagar jag gärna Melitzanosalata, den grekiska varianten. Tabbouleuh som är en sådan underbar fräsch sallad lättar upp de mer […]

 11. […] Snittar med aubergineröra […]

 12. […] 25 – Greklands nationaldag, Melitzanosalata […]

 13. […] Mest lästa Jordärtskockssoppa med jordärtskockschipsKolagrottorGrillade kambenMått, omvandling för utvalda ingredienserSparrissoppaVeckomeny vecka 18ChokladfondantKolasås – Dulce de lecheMarsalasåsMelitzanosalata – kall auberginesallad […]

 14. […] Middag Långkokt lammstek i olivolja Couscous med granatäpple & mynta Mandelcharmoula Citrusinkokt fänkål Vitlökstomater med apelsin och olivolja Morotssallad med citron- och harissadressing Melitzanosalata – kall auberginesallad […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: