Tomatpesto

Tomatpesto – pesto med härlig koncentrerad tomatsmak av soltorkade tomater med lite vitlök, riven parmesan, pinjenötter och olivolja.tomatpesto-1

Pesto på basilika är den klassiska peston från Genua i Ligurien. Men varför stanna vid basilika när det finns så många godsaker som kan blandas på samma sätt med nästan samma ingredienser? Här är en pesto med soltorkade tomater – som är underbart god. Så god att tomatpeston kan ätas med sked direkt från burken…

Vi serverar pesto till färsk pasta, i pastasallad, till pastasalladen, till risotto, på crostini.

Pesto är som gjord för att experimenteras med. Byt ut pinjenötterna mot någon annan nötsort, t.ex. rostade mandlar, pistagenötter eller byt ut parmesanen mot riven lagrad Västerbotten… Prova grillade inlagda auberginer eller paprikor istället för soltorkade tomater.. Bara lek och smaka av!

1 burk – ca 3 dl

Ingredienser
15 st oljemarinerade soltorkade tomater
1 st stor vitlöksklyfta
2 dl olivolja
1,5-2 dl finriven parmesan
50 g pinjenötter
salt
peppar, grovmortlad

Beskrivning
Mixa 10 av de soltorkade tomaterna, vitlök i små bitar och olivolja i mixer. Jag kör i Magic Bullet!

Finriv parmesan och mät upp cirka 2 dl. Med mät upp – menar jag inte att packa ihop den utan låt den ligga luftigt i måttet.

Rosta pinjenötterna i torr stekpanna på ganska hög värme. Passa noga!! Vänd dem då och då.

Ta hälften av pinjenötter och mixa med tomatmixen. Den andra hälften mortlas grovt och rörs i tomatmixen tillsammans med den finrivna parmesanosten. Finhacka resterande soltorkade tomater och blanda i tomatmixen samt olivoljan. Smaka av med salt och peppar.

Häll upp tomatpeston på ren glasburk eller lägg i skål och servera direkt. Tomatpeston borde kunna hålla sig i kylskåp ca en vecka, med tanke på all olja.

Tomatpesto serveras med fördel till färsk pasta – en enkel maträtt att älska.

Annonser

7 svar

  1. […] på den klassiska pesto genovese här, för den bara görs… Härlig variation på pesto är Tomatpesto, Ärtpesto och […]

  2. […] salt fungerar. Smördegsbröden kan delas med fingrarna på assietten för att bre på något som pesto eller tapenade eller ätas som de […]

  3. […] med bondbönor & bacon Tapenade Tapenade – den godaste Tartiflette Thailändska laxbiffar Tomatpesto Tomatsås Tom Yam Goong – räksoppa Tom Yam Goong med kokosmjölk Tonfisktartar med rom, […]

  4. […] Spaghetti med splittrad tomatpesto. Nachos Mexicana …, O’Learys Lasagne, Foo bar Mandelpotatis med löksmör Chips- & […]

  5. […] – det är något vi verkligen tycker om. Ruccolapesto, Tomatpesto, vanlig pesto genovese. Nu senast i Toscana serverades pistagepesto till pasta – riktigt […]

  6. […] Ljummen sallad med bacon & bearnaise Bakad potatis med feta & ost, kokt vitlök, tomatpesto, tapenade, sallad Grillad chorizo, caprese med spenat, tomatpesto Gubbmiddag […]

  7. Verkligen supergod !!! Delat med den till andra som älskar pesto!! Jag gjorde en andra omgång av peston la då i ca en halv kruka basilika det funkade bra i hop med de soltorkade tomaterna 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: