Bondens egen marknad

Bondens egen marknad –  närodlat på lördag på Katarina Bangata, Stockholm.

Varje lördag under hösten, augusti – 18:e oktober, mellan 10-15 finns möjligheten att handla riktigt färska relativt närodlade produkter mitt i stan på det som kallas Bondens egen marknad. Bondens egen marknad finns på olika ställen i Sverige under lördagar. I Stockholm finns det två, en på Katarina Bangata och en i Tessinparken.

Bondens egen marknad består av flera stånd med olika handlare med varierande utbud. Det fanns mycket intressant på marknaden. Där fanns mangold med stjälkar i olika färger, karljohansvamp – både färsk och torkad samt andra svampar såsom fårticka, trumpetsvamp, kantareller mm, runda zucchini, olika typer av kött bland annat lamm och nötkött, honung direkt från biodlare, goda sylter och marmelader – bl.a. en äppelmarmelad med kardemummakärnor, lagerblad och basilika. Fisk, tunnbröd, olika salvor av bland annat ringblomma, struts, havtornssylt, ägg, korv, chili av flera sorter, bönor, t.ex bondbönor, sockerärtor, vaxbönor och de spräckliga ärtskidorna i vitt med lila, myntaknippen, en hel del olika pumpor – ja allt möjligt gott fanns förutom de vanliga grönsakerna.

Det är bäst att komma när de öppnar så att inget tagit slut. Zucchiniblommorna var nästan slut och sådana har vi letat efter. Vi köpte de få som var kvar och dessa ska vi fylla med smaksatt ricotta och sedan fritera.

Från en av handlarna köpte vi vindruvor och under hösten kommer han ha flera sorter att sälja alltefter de mognar. Vindruvor var ganska dyrt, gick loss på 80 kronor kilot. Men goda var de..!! Nu fanns det två sorter; en söt och en med lite kärvare smak av sorten Nordica. Den senare var hur god som helt att äta rakt av – ljuvlig helt enkelt. Vindruvorna var mycket mindre än de som finns i vanliga mataffären att köpa och faktiskt lika små som de omogna vinduvorna vi såg i Chianti, Toscana. Av druvorna ska vi göra vår version av Sciacciata Panzanese.

Vi gjorde vårt första besök på marknaden idag och kom hem med några kassar med godsaker. Vi köpte bondbönor och färska ärtor att göra den  goda bruschettan med mosade ärtor & bondbönor, små fina ljusgröna zucchinis som ska vara mjällare än de mörkgröna, rödbetor att ugnsbaka med feta & pinjenötter, majskolvar att koka och äta med en stor klick smör på, aroniabär att göra sylt på, jalapeno av två olika sorter (Santa Fee?) och i olika färger att lägga in, orange pumpa av sorten Hokkaido att ugnsgrilla med olivolja & vitlök, ljusgröna tomater…

Vi fick tips om att sylta Hokkaido-pumpan med apelsin och klassisk ättiksinläggning eller att koka den i 15 minuter och sedan mosa den som ett potatismos. Hokkadiopumpor kan även vara gröna och tydligen är smakskillnaden minimal. De verkar väga runt 1,5 kilo.

Bondens egen marknad - goda relativt närodlade produkter.

Etiketter: , , , , , , , .

Annons

7 svar

  1. […] vatten och låt koka i 4 minuter. Den sorten är vackert flerfärgad och fanns förr hösten på Bondens egen marknad. Häll av vattnet och låt mangolden svalna någon minut. Pressa över saften av en halv citron, […]

  2. […] dag den 27:e juli gick obemärkt förbi i år igen. I lördags öppnade Bondens egen marknad igen. Tyvärr kunde jag inte gå då jag var flytthjälp och senare mumsade flyttpizza på […]

  3. […] tidigare lagat det med butternut squash. Denna gång tillagades hokkaidopumpan som vi köpte på bondens egen marknad. Om vi inte minns fel var butternut squash fastare i pumpaköttet, medan hokkaidopumpan är lite […]

  4. […] med mozzarella i. Den här gången provade vi med de små ljusgröna zucchini vi köpte på Bondens egen marknad. Finns det små zucchini är det dem man ska välja – de är läckrast. Naturligtvis kan […]

  5. […] Bondens egen marknad varje lördag i Tessinparken & på Katarina Bangata. Första besöket & andra […]

  6. […] torsdagen i augusti * Bondens egen marknad varje lördag i Tessinparken & på Katarina Bangata. Första besöket & andra […]

  7. […] Bondens egen marknad varje lördag i Tessinparken & på Katarina Bangata. Första besöket & andra besöket. * Höstmarknad, Bondens egen marknad, Katarina bangata * Höstmarknad, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: