Ugnsstekt pumpa med salvia och kanel

Zucca al forno – ugnsstekt pumpa med salvia och kanel med en liten hetta av chili överringlat med god olivolja samt nötiga knapriga rostade pumpakärnor.

Detta är en toskansk rätt av pumpa. Pumpa används i Italien oftast till raviolifyllning eller soppa. Pumpor med fastare kött kan ugnstekas. Skivad lök av 2 gula lökar kan tillsättas likaså lite syra i form av en matsked balsamvinäger eller rödvinsvinäger samt kanel tas bort. Det här är en härlig hösträtt som kan varieras.

Just detta recept är från Jamie Oliver som vi har modifierat något. Vi har tidigare lagat det med butternut squash. Denna gång tillagades hokkaidopumpan som vi köpte på bondens egen marknad. Om vi inte minns fel var butternut squash fastare i pumpaköttet, medan hokkaidopumpan är lite mjölig. Hokkaido väger mellan 1-3 kilo.

Pumpor finns i många sorter och väger vanligtvis något eller några kilo, men kan väga ända upp till 50 kilo..! Under augusti-november är det pumpasäsong i Sverige. Pumpor håller ganska länge såvida temperaturen är för låg, t.ex i 10-gradig värme 2-3 månader och i rusmteperatur ett par veckor. Butternut squash ser ut som en stor jordnöt medan hokkaidopumpan är lysande orange i klassisk pumpaform, något fikonformad.

Ingredienser
0,5 pumpa ca 600-700g , hokkaido eller butternut squash
1,5 st torkad röd chili
0,5-1 kanelstång beroende på storlek
1 näve färska salviablad, ca 10-12 st
salt & peppar
olivolja

Beskrivning
Sätt ugnen på 175 grader.

Halvera pumpan. Ta ur och spara pumpakärnorna. Skär pumpan i skivor, 2-3 cm, med skal.

Stöt torkad chili med salt  en mortel, Tillsätt kanelstången och stöt den i bitar. Blanda i olivolja – så pass mycket att oljedressingen inte är torr och räcker till alla pumpabitar. Blanda i hela salviablad.

Lägg pumpaskivorna i en ugnsfast form i ett lager och fördela oljeblandningen över pumpaskivorna så att de är väl täckta. Salta & peppra. Strö över pumpakärnorna. Täck ordentligt med aluminiumfolie och ugnsstek i cirka 30 minuter tills pumpans skal är mjukt. Ta bort folien och låt stå i ugnen i ytterligare ca 20 minuter tills pumpan är gyllenbrun och lite knaprig.

Ugnsstekt pumpa med salivia & kanel.

Etiketter: , , , , , , , .

Annons

5 svar

  1. […] Smakade en god krydda från Santa Maria, Cacao and Chili. Det är en blandning av anchochili, minimala bitar av rostade kakaobönor och lite kanel. Ska vara god på glass säger Lena, men jag skulle kunna tänka mig det på den vispade gräddklicken i en varn choklad med en skvätt konjak i. Hmm eller kanske i en älggryta? Ulla gör en underbar älggryta med kanel – så det skulle absolut funka. Men, men – jag har inte receptet… *suck* Kanske något att krydda upp pumpa med, som i ugnsstekt pumpa med salvia och kanel… […]

  2. […] Potatispuré med olivolja Potatissallad, klassisk Potatissallad Pumpabröd Pumpapaj med Mortadella Pumpa ugnsstekt med salvia & kanel […]

  3. […] inte har ugn, Nonna Ivanas underbara pumpapaj med Mortadella för mig som älskar Mortadella och ugnsstekt pumpa med salvia & kanel som […]

  4. […] romägg Chablis Le Beaunois , 2006 ***Huvudrätt Ankbröst med saltkokta potatisar, Marsalasås, butternut squash i ugn och minisparris Villa Antinori, 2004 […]

  5. […] Ugnsstekt pumpa med salvia och kanel (Matorama) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: