En sorts rödbetssallad på varma kokta färska rödbetor, rostade hasselnötter, syrlig fetaost överringlad med en dressing av sherry, honung, dijonsenap, hallonvinäger och olivolja.
Rödbetor och feta går verkligen fint ihop, sött möter syrligt. Hasselnötterna bidrar med härlig nötig smak och läcker knaprighet. Den här maträtten görs på färska nyskördade rödbetor som säljs i knippen med blasten kvar under rödbetssäsongen, juni-september.
Det här recepet är gjort efter inhämtad inspiration från senaste numret av mattidningen Gourmet. Den här maträtten kan serveras som lunch med bröd eller som en förrätt. Ett schysst vegitariskt alternativ!
Det är också gott att gratinera rödbetor med feta och pinjenötter.
2-3 portioner
Ingredienser
6 små färska rödbetor med blast
1 dl hasselnötter
50 g feta
1 tsk flytande honung
0,5 msk hallonvinäger
0,5 dl olivolja
0,5 tsk dijonsenap
0,5 msk sherry
ruccola, mangold & basilika
Beskrivning
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga av den tunna skalet när det är möjligt att överhuvudtaget ta i hasselnötterna igen.
Skär av en del av blasten och låt 5 centimeter vara kvar. Skär ej heller av spetsen med det långa sprötet. Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten i cirka 20 minuter.
Blanda honung, hallonvnäger, sherry, dijonsenap i en kastrull. Värm upp och håll ljummet. Smaka av med salt & peppar.
När rödbetorna kokat färdigt, häll av vattnet och pilla bort det yttersta skalet. Skiva rödbetorna i tunna skivor, crika 2-3 millimeter.
Lägg en bädd av ruccola, mangoldsallad och basilika på varje tallrik. Arrangera rödbetsskivorna på salladsbädden, strö över de hela hasselnötterna, smula över feta och ringla över dressingen.
Njut!
Etiketter: mat, recept, rödbetor, feta, fårost, hasselnötter, sherry, förrätt.
Filed under: Grönsaker | Tagged: fårost, förrätt, feta, Grönsaker, grönsaksrätter, hasselnötter, mat, rödbetor, recept, rotfrukter, Rotsaker, sherry, smårätt, smårätter, vegetariskt, veggo |
[…] Ruccolapesto Råbiff Räkbuljong Räkor i vitlök och chili Räkor – rykande heta Räksoppa Rödbetor med feta & hasselnötter Rödbetor ugnsbakade med feta & pinjenötter Rödkål Rödkålssallad med äpplen och […]