Zucchinigratäng

Zucchinigratäng på små fina zucchinis med tomatsås, parmesan och smulad god focaccia – en underbar grönsaksrätt.

Jonas brukar göra den här underbara gratängen fast på aubergine med mozzarella i. Den här gången provade vi med de små ljusgröna zucchini vi köpte på Bondens egen marknad. Finns det små zucchini är det dem man ska välja – de är läckrast. Naturligtvis kan denna zucchinigratäng göras på stora zucchini.

På sommaren grillas med fördel zucchiniskivorna. Blir det några över kan de läggas in i olja och ätas senare t.ex. på bruschetta. Zucchinigratäng består av stekta skivor av små zucchini på längden varvat med tomatsås, god parmesan och toppad med brödsmulor av ett gott bröd t.ex. focaccia och en skvätt god olivolja.

Zucchinigratäng är en grönsaksrätt som passar bra till kött men även som en vegetarisk ensamrätt och då gärna med tillsatt riven mozzarella för att höja proteinnivån något. Det här är en rätt jag gärna skulle bjuda min moster på i synnerhet med närodlade ekologiska zucchini i..! Det skulle hon nog tycka om.

Det ursprungliga receptet kommer från Jamie Olivers underbara kokbok Jamies Italien. I denna kokbok finns också de underbara recepten på ugnsstekt butternut squash och pollo alla cacciatore – en favoritkycklingrätt. Dessutom hittills oprövade recept på tonfisköttbullar, hel fisk bakad i salt samt två rätter vi åt i Toscana: silkesnäsdukar med pestosås när vi var i Volterra och pici som är en toskansk pasta som vi först åt i Siena.

3 portioner

Ingredienser
6 st små zucchini, ca 10-15 cm långa( eller 3 större)
olivolja
1,5 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, fint skivad
0,5 tsk torkad oregano
1 burk krossade tomater
1,5 tsk rödvinsvinäger
0,5 dl basilika, hackad
2,5 dl parmesan, finriven
1 dl brödsmulor från t.ex dygnsgammal focaccia
salt & peppar

Beskrivning
Sätt ugnen på 200 grader.

Häll i olivolja i en kastrull och värm till medelvärme. Lägg i lök, vitlök samt torkad oregano och fräs på låg värme i cirka 10 minuter tills löken är mjuk.

Häll i de krossade tomaterna bland löken och låt tomatsåsen sjuda sakta i cirka 15 minuter. När tomatsåsen kokat ihop tillsätts rödvinsvinäger, basilika, eventuellt socker, salt och peppar. Värm upp för att ta udden av vinägern.

Skölj zucchinin ordentligt. Skär zucchinin på längden i 7-10 millimeter tjocka skivor. Blir ungefär 4 skivor per zucchini. Hetta upp en grillpanna med lite olivolja och stek zucchiniskivorna så att de får fina grillränder – i omgångar.

Smörj en ugnsfast form med olivolja. Börja sedan med ett tunt lager tomatsås, sedan ett tunt lager parmesan följt av ett lager zucchiniskivor. Upprepa lagren tills zucchiniskivorna är slut och avsluta med lite tomatsås och ett lager parmesan. Lägg över det sista lagret bestående av brödsmulor och ringla över lite olivolja.

Ugnsbaka zucchinigratängen mitt i ugnen i cirka 30 minuter till den fått fin färg, ytan blivit lite knaprig och det bubblar.

Servera bums!

Zucchinigratäng

Andra goda gratänger med zucchini: zucchinigratäng med grillad paprika & zucchini- & potatisgratäng med italienska ostar.

Etiketter: , , , , , , , .

7 svar

  1. […] confit Zucchini och sparris – grillat Zucchini- & potatisgratäng med italienska ostar Zucchinigratäng Zucchinigratäng med grillad paprika […]

  2. […] är recept på en annan god zucchinigratäng och en med zucchini- & potatisgratäng med […]

  3. […] goda gratänger med zucchini: zucchinigratäng & zucchinigratäng med grillad […]

  4. […] Huvudrätt Biff med zucchinigratäng […]

  5. […] Knäckebrödsmackor med böcklingpastej Gräddstuvad blomkål med baconströssel, lövbiff Zucchinigratäng med örtinbakad fläskkarré med persikohalvor — Pizza della […]

  6. […] Zucchinigratäng med örtinbakad fläskkarré med ugnsbakade persikohalvor […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.