Zucchinigratäng med grillad paprika, mozzarella och ostsås med en aning Piment d’Espelette.
För skruttig för att laga confit byaldi, men med en hel del gott i kylen såsom zucchini tog jag inspiration från Jonas goda zucchinilasagne med kyckling och en härlig tomatsås. Zucchinin var istället för lasagneplattor och blev otroligt god. Men idag ska vi äta lövbiff så det blir en ny variant på zucchinigratäng, med paprikaröra – ja, det kunde blivit paprikasås om jag mixat den…varvat med ostsås och så en del mozzarella och parmesan i kryddat med den härliga paprikakryddan Piment d’Espelette. Den här gången grillade jag inte zucchiniskivorna innan så de har kvar lite mer krisp.
Ibland blir det riktigt bra. Mycket god smak! Kanske något att bjuda moster på?! Det är ju ändå en del ost i så proteinkällor saknas ej.
ca 4 portioner
Ingredienser
3 st paprikor, olika färger
1 msk olivolja
2 st schalottenlök, hackade
2 klyftor vitlök, hackade
1 msk timjan, färsk
lite färsk mynta
1 st tomat, hackad
0,5 tsk Piment d’Espelette
salt & peppar
0,5-1 st zucchini i 0,5 cm breda skivor
125 g mozzarella, grovhackad eller skivad
1 dl parmesan, riven
Ostsås ingredienser
1 msk smör
0,5 msk vetemjöl
2 dl standardmjölk
1 dl parmesan, riven
vitpeppar
salt
Beskrivning
Skölj, kärna ur och dela paprikorna. Lägg dem på galler eller plåt med skinnet uppåt högst upp i ugnen på 275 grader grillvärme. Låt grilla tills skalet är svart och bubbligt, cirka 15 minuter. Ta ut paprikorna och låt svalna något innan de skalas. Hacka dem sedan.
Mjukstek under tiden lök och vitlök i olivolja, typ soffritto.
Tillsätt paprika, tomat, timjan, mynta, Piment d’Espelett till löken. Smaka av med salt och peppar.
Gör ostsåsen genom att smälta smöret, tillsätta mjölet och låta det smälta ner något. Vispa därefter ner mjölken. Låt koka upp och sjuda en stund. Håll koll att det inte bränner i botten – för någon bränd pannkakssmak vill vi inte ha!! Smaka av salt och vitpeppar. Rör ner parmesan.
Smörj en ugnsfast form med olivolja. Lägg lite av paprikaröran i botten, därefter ett lager zucchiniskivor, lite mozzarella, parmesan, en aning ostsås, paprikaröra och därefter ett nytt lager zucchini. Totalt tre lager zucchini med det mesta av ostsåsen överst.
Gratinera i mitten av ugn på 175 grader i 20 minuter och sedan ytterligare 5 minuter på 225 grader.
Här är recept på en annan god zucchinigratäng och en med zucchini- & potatisgratäng med italienska ostar.
Etiketter: mat, recept, zucchinigratäng, squashgratäng, ostsås, zucchini, squash, gratäng, vegitariskt.
Filed under: Grönsaker | Tagged: gratäng, gratänger, mat, mozzarella, ostsås, parmesan, Piment d'Espelette, recept, squash, squashgratäng, vegetariskt, veggo, zucchini, zucchinigratäng |
[…] och sparris – grillat Zucchini- & potatisgratäng med italienska ostar Zucchinigratäng Zucchinigratäng med grillad paprika […]
[…] Älgfärsrulle prosciutto & tranbär, sås av hemkokt älgfond, potatis Stekt lövbiff, zucchinigratäng med grillad paprika Kinesisk marinerad & friterad biff med spiskummin, basmatiris Franskt lantbröd, blandade […]
[…] goda gratänger med zucchini: zucchinigratäng med grillad paprika & zucchini- & potatisgratäng med […]
[…] Andra goda gratänger med zucchini: zucchinigratäng & zucchinigratäng med grillad paprika. […]