Veckomeny vecka 11

Söndagens middag bestod av nybakat franskt lantbröd serverat med smör och flingsalt samt ett litet fat med kapris och gröna oliver och ett större fat med ostkuber av lagrad grevé, grana padano och en riktigt härlig pecorini, pastarami samt två sorters salami varav en hette Jesussalami. Enkelt och så otroligt gott – påminde oss om Toscana…dit vi längtar tillbaka…ofta…

Middagar
Kycklinglasagne
Blomkål i ostsås med bacon
Spaghetti alla Carbonara
Älgfärsrulle prosciutto & tranbär, sås av hemkokt älgfond, potatis
Stekt lövbiff, zucchinigratäng med grillad paprika
Kinesisk marinerad & friterad biff med spiskummin, basmatiris
Franskt lantbröd, blandade ostkuber, charkuterier samt kapris & oliver

Efterrätter
Äppelpaj med vaniljsås

Några av maträtterna under vecka 11.

Såg halv åtta hos mig i tisdags där det bjöds på Kajpsoppa och sedan en saffranspannkaka varav den senare tydligen var mycket mycket bra. Något att provlaga. Vi gjorde saffranspannkaka i portionsformar i form till jul och smaskade med julkryddad aroniasylt, men saffranspannakaka lagad av en gotländska det måste provas..! Salmbär sades vara en korsning av blåhallon och björnbär. I brist på det kanske jag skulle göra en sylt på hallon och björnbär… Och så här års får det bli av frysta.. Så vad är kajp? Kajpsoppa skulle vara en typisk gotländsk rätt och jag blev nyfiken. Kajp är visst någon vild skogslök som kan växa på ängar och i gamla hagar som ska se lite ut som en minimerad purjolök. Mer om Gotland.

Gjorde smulpaj till äppelpajen, brukar ej räcka med 1 sats så jag dubblade, men det blev kanske en 1/4 av degen över. Värst var att pajdegen blev för söt trots att jag minskat sockret till 2 msk socker till 75 g smör och 2 dl mjöl. Måste minska ännu mer till nästa gång, samt göra om så att det blir ca 1,5 sats.

Hemkokt älgfond måste vi göra igen, det blev så himla mild och god smak på såsen som baserades på älgfond..!!

Etiketter: , , , , , , .

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: