Saffranspannkaka i portionsformar

Saffranspannkaka i portionsformar – en härlig julig efterrätt med gotländskt ursprung.

Saffranspannakaka görs på tomtegröt, dvs. risgrynsgröt kryddad med honung, hemgjord mandelmassa, saffran, kanel och kardemumma som får svalna för att sedan gräddas i ugnen garnerade med mandel. Det blir lite som en saffranspudding eller saffranskryddad rispudding som sedan serveras med sylt och en klick lättvispad grädde som en julefterrätt. För en riktig gotländsk känsla serveras salmbärssylt, men här hemma blir det hemkokt julkryddad aroniasylt som är lite kärv i smaken och tar ner sötman något.

Första gången vi testlagar ett recept från Scan, men tillsätter mer vätska (0,5 dl) i form av vispgrädde. Saffranspannakakan kan serveras i stor form om man är många. Dubblera i så fall receptet och grädda i en stor ugnsform på cirka 2 liter på 200 grader i cirka 30 minuter. Den här saffranspannkakan gräddar vi i små portionsformar som rymmer i alla fall 1,5 deciliter – men det räcker med att de rymmer 1,25 deciliter. Saffranpannkakorna lyfter sig lite ur formen.

Det är en mäktig efterrätt och skulle kunna räcka till fler…

4 portioner

Saffranspannkaka i portionsformar.Ingredienser
0,75 dl grötris
0,75 dl vatten
2 dl mjölk, standard 3% fett
0,5 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
0,5 dl honung
75 g mandelmassa
1 paket saffran (0,5 g)
1 krm kanel, malen
2,5 krm kardemumma, malen
3 st ägg
0,5 tsk vetemjöl
smör & ströbröd till formarna
0,25 dl mandel, flagad

florsocker till servering

Beskrivning
Koka ris och vatten i en kastrull under lock tills vattnet kokat in. Tillsätt mjölk och salt och låt riset sjuda tills det är mjukt, cirka 30 minuter. Rör om då och då. Späd med mer mjölk om det blir torrt.

Tillsätt honung, mandelmassa, saffran, kanel och kardemumma. Blanda. Låt svalna.

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa äggen i en skål och sikta ner vetemjölet. Vänd ner äggblandningen i gröten. Smörj formarna, som ska rymma i alla fall 1,5 deciliter, med smör samt bröa med ströbrödet. Fördela gröten i formarna och strö över flagad mandel.

Grädda saffranspannkakan i ugnen tills smeten har stannat, cirka 20 minuter. Använd en kniv med smalt och tunnt knivblad och skär försiktigt runt kanterna när saffranspannkakan stått ute ett tag, cirka 15 minuter. Vänd formen något och pilla ut den med kniv på fat. Sikta över lite florsocker över saffranspannkakorna. Annars går det bra att servera direkt ur formarna.

Servera saffranspannakakorna med en ordentlig klick julkryddad aroniasylt och vispad grädde.

Saffranspannkakorna ser lite ut som guldgula muffins när de tas ur formarna…

Annat sött & gott med saffran: saffransgalette, saffranssnäckor, lussekatter. Och för dem som har saffranmania: musslor i saffran, risotto alla Milanese med tryffel & bräckt prosciutto.

Etiketter: , , , , , , , .

5 svar

  1. […] Jonas tror att det blir smaskigt på saffransvåfflor… Men annars kanske på engelska scones kryddade med lite saffran och en klick lättvispad grädde eller clotted cream. Vi provar den till en julig efterrätt som saffranspannkaka i portionsform.. […]

  2. […] Saffransbröd – saffransdeg Saffransgalette Saffranspannkaka i portionsformar Saffranssnäckor Sallad av bladpersilja, pinjenötter & mozzarella *** Sallad med […]

  3. […] aroniagalette, aroniagrottor av aroniasylt och julkryddad aroniasylt  som vi serverade till saffranspannkaka i portionsformar, av bären. Andra böcker vi vill ha: A piece of Cake, Leila Lindholm Äkta vara: guide till […]

  4. […] annandagen en julig efterrätt: saffranspannkaka i portionsformar med hemkokt julkryddad aroniasylt och en klick […]

  5. […] pannkaksrecept så här långt: Vaniljpannkakor Pannkakor Saffranspannkaka i portionsformar Ugnspannkaka med […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.