Mandelmassa

Mandelmassa – massa av fint riven mandel och florsocker smaksatt med bittermandel.

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i mandelmassa. Tycker det är gott ibland. Men den här hemgjorda var riktigt god – den bästa. Det var lätt att göra mandelmassa! En fördel med att göra mandelmassa själv är förutom att man vet vad den kommer innehålla är att sötman kan regleras. Den här mandelmassan är inte så söt. Sockerråttan kan tillsätta mer florsocker och i originalrecepetet är mängden större och ända upp till 3 deciliter. Tyvärr hittade jag inte bittermandlarna så det fick bli bittermandelarom.

Mandelmassa används bland annat i bakning. Nästa gång jag gör mandelbiskvier ska jag göra egen mandelmassa först och till julhelgens efterrätt – saffranspannkaka i portionsformar har jag lagt undan en del mandelmassa. Av mandelmassa kan man göra marsipan och sedan fina figurer till både påsk och jul.

ca 300 g

Ingredienser
200 g sötmandlar, skållade & skalade
2 dl florsocker
0,5 st äggvita
1-2 krm bittermandelarom (2 st bittermandlar)
(vatten, från 1 krm-1 tsk)

Beskrivning
Mal mandel fint i mandelkvarn.

Ta en näve för näve med riven mandel och tryck ihop till en fast klump och låt den gå igenom mandelkvarnen en gång till. På det sättet kommer det ut lite mer olja ur mandeln. Kan dock hoppas över.

Lägg den malda mandeln i en liten bunke. Tillsätt socker och äggvita. Smaksätt med bittermandel och späd med vatten om massan blir för tjock.

Etiketter: , , , , , , , , .

Annons

11 svar

  1. […] della Nonna – en italienskt ostkaka blev godare än förväntat med hemgjord mandelmassa. Ett recept från Leila […]

  2. […] 100 g mandelmassa, riven lite salt, mindre än en nypa 100 g smör 125 g vetemjöl special 0,5 st ägg, […]

  3. […] Nästa gång kanske jag ska göra mandelmassan själv… […]

  4. […] här blir en mycket god marsipan. Hemgjord marsipan slår nog det mesta. Jag utgår från hemgjord mandelmassa och gör en inte alltför söt marsipan. Mer florsocker kan tillsättas efter […]

  5. […] Mandelbiskvier Mandelcharmoula – mandelsås Mandelmassa Mandel pannacotta Mandlar från Barcelona Mango- & hallonsmoothie Marinad – asiatisk, […]

  6. […] görs på tomtegröt, dvs. risgrynsgröt kryddad med honung, hemgjord mandelmassa, saffran, kanel och kardemumma som får svalna för att sedan gräddas i ugnen garnerade med […]

  7. […] Kakan är tydligen förenklad och ja, den är mycket lättlagad – bara att svänga ihop. Egen mandelmassa förhöjer smaken och sötas efter smak. Torta di nonna påminner något om en citron- & […]

  8. […] en sorts italiensk ostkaka.. Ricotta, citronskal, bittermandel och mandelmassa och då helst med min hemgjorda mandelmassa. Mums..!! Får nog packa upp en form och mandelkvarnen för att prova. Om inte annat måste nog den […]

  9. […] är väl mer riktigt då den inte innehåller mjöl som min andra marsipan som görs på hemgjord hemgjord mandelmassa. Jättegod den […]

  10. […] Sen blev det Leila bakar med den goda Torta della Nonna som jag bakade på den tiden jag bodde i villa med ugn. En helt underbar italiensk ostkaka på ricotta med en syrlig ton av citron och extra gott med hemgjord mandelmassa! […]

  11. […] 100 g mandelmassa, riven lite salt, mindre än en nypa 100 g smör ca 2,25 dl vetemjöl special 0,5 st ägg, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: