Torta della Nonna

Torta della nonna – ostkaka på italienska med ricotta, hemgjord mandelmassa, ägg och en syrlig fin ton av citrus, som serveras allena eller med en klick lättvispad grädde.

Torta della nonna betyder farmors/mormors kaka och är en toskansk klassiker. Jag läste på en sida att det italienska köket inte är stora inom desserter, då det är det minst viktiga målet i hela deras meny. Finns det verkligen ett område inom mat och dryck de inte är stora inom? Desserterna och kakorna är fantastiska liksom deras viner – för att inte tala om Vino Santo och det helt magiskt goda dessertvinet Marsala från Sicilien. Därutöver Sambuca, Strega, Amaretto, Limoncello…och Grappa, Martini… Om det är något så skulle de vara servicen på restauranger som inte alltid håller hela vägen. Men maten som serveras kompenserar oftast.

Detta provlagade recept kommer från Leila Lindholms tv-program Leila bakar och finns i hennes kokbok A piece of cake. Var dock tvungen att modifiera lite i receptet – ja det är nästan tvångsmässigt. Men, lite mer citron kan aldrig skada. Torta di nonna är som kaka lite fuktig för att de är just en ostkaka. Formen strös med mandelflagor och de bidrar med en härlig rostad mandelsmak. Kakan är tydligen förenklad och ja, den är mycket lättlagad – bara att svänga ihop. Egen mandelmassa förhöjer smaken och sötas efter smak. Torta di nonna påminner något om en citron- & pinjenötspaj vi försökte göra vid påsk. Den blev otroligt god, men nja, inte riktigt bra eller färdiggräddad. Den hade en botten av mandel och sedan en citronsmaksatt mascarpone, så det här är bra likt fast allt blandat på en gång och utan rostade pinjenötter men väl med rostad mandel runt om samt i botten. Kanske ska jag korsa de två recepten..??

Idag passar kakan särskilt bra, eftersom det är Italiens nationaldag! Till huvudrätt åt vi en av mina absoluta favoriter,  som vi sköljde ner met ett siciliansk rödvin på tetrabox. Nu blir det toskansk avslutning…en otroligt god sådan..!

6-8 bitartorta della nonna

Ingredienser
150 g smör, mjukt
300 g mandelmassa
6 st ägg, ekologiska
250g ricottaost
1 st citron, skalet
1-2 msk juice av citronen
1 st bittermandel
0,5 dl vetemjöl
smör & mandelspån till formen
florsocker till servering

Beskrivning
Sätt ugnen på 175 grader.

Tvätta citronen noga, torka och riv av skalet försiktigt.

Vispa eller rör smör och mandelmassa krämigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör i Ricottaost och rivet citronskal. Riv även över bittermandel och pressa i citron. Rör till sist i mjölet för hand.

Smörj och bröa en 24 diameters kakform med löstagbar botten med smör och sen mandelspån.  Fyll smeten i formen och grädda kakan, i cirka 35 minuter. Prova med en sticka. Inget ska fastan på stickan, men kakan är en ostkaka så att den kommer att vara fuktig inuti.

Sikta över florsocker på kakan innan servering och servera Torta della nonna med lättvispad grädde.

Etiketter: , , , , , , , .

Annons

21 svar

 1. […] Torta della Nonna […]

 2. Du har koll på läget du själv har jag fullt upp att komma ihåg våran egen:) Den där kakan borde passa en mandelälskare som jag. Blir det stor skillnad om man tar philadelphia istället?

 3. Ehum…brukar inte fira – men nu när jag råkade veta och älskar italiensk mat så var det bara ta tillfället i akt. Firar du nationaldagen matmässigt på något sätt?

  Ja, kakan var jättegod – lite smak som en fuktig kubb på ett positivt sätt. Jag har inte provat philadelphia i. Philadelphia är fastare i konsistensen än ricotta. Mascarponen är mer lik..fast kanske något lösare…

  Jag skulle gissa på kortare gräddningstid med philadelphia och att kakan blir något mer kompakt. Men det borde väl fungera..

  Mandelsmaken kom fram mer när vi åt den kall dagen efter och jag tror jag ska ta en bit till frukost i morgon…

  • Hej. Du är bra! . Har misat alla river F. utom idag och jag har noterat nästan allt. Chokladkaka, fruktkaka,polenta osv, allt till jul!. Skriv gärna. Jag själv är från Baskien. Kram till er alla och Aio.

   • Hej! Tack, vad kul att höra..!

    Den här veckan missade jag två avsnitt, men ska se en repris på gårdagens i morgon.Så ett avsnitt i veckan var med julmat? Bloggar du dina anteckningar från veckan?

    Vad är typisk mat från Baskien?

    Kram kram

 4. Blev tokigt sugen på denna torta. gjorde en liknande för ett tag sedan, ockås den var godare dagen efter faktiskt. mascarponesmaken får mig på något konstigt sätt att associera till gamla barndomsminnen från farmor och farfar i småland och den ostkaka som tillhörde favorit efterrätterna där. mys.

 5. menade ricottan, inte mascarpone

 6. Hej Lisa!
  Har du recept på den? Jag blev så nyfiken att prova den med. Jag gillar den klassiska köpe-ostkakan och tyckte att den här var ganska lik, förvånande nog. Fast godare.. Jag har dock aldrig ätit äkta hemgjord småländsk ostkaka, som du.

  Förresten har du provat philadelphia i ostkaka?

 7. Hej vilken fin blogg du har, jätteintressant att läsa!

  Ha en fin kväll
  Kram Gunilla från Singapore

 8. mysig blogg:) Glad midsommar!:)

 9. Tack Gunilla & Chili! Vad kul..!

  Matbloggandet är lite nere nu innan bredbandet kommer…

 10. […] Torta della Nonna […]

 11. […] ricotta och citron från River Cook Book Café på nätet, här. Fast då skulle jag hellre göra Torta della Nonna igen. Där finns även ett recept på Penne  con zucchini e  […]

 12. […] här låter jättegott..!! Låter lite som Torta della Nonna fast med polenta istället för ost och mycket mer […]

 13. […] Tigerräkor, friterade Tomatpesto Tomatsås Tom Yam Goong – räksoppa Tom Yam Goong med kokosmjölk Tonfisktartar med rom, vaktelägg och ruccolaolja Torta della Nonna […]

 14. […] November 6 – Gustav Adolfsdagen, Gustav Adolfsbakelse 7 – Kladdkakans dag, Brownie 12-14 Det goda köket, Stockholmsmässan, Besöket 10 – Mårtensafton, gåsamiddag & äppelkaka 14 – Ostkakans dag, torta della Nonna […]

 15. […] blev det Leila bakar med den goda Torta della Nonna som jag bakade på den tiden jag bodde i villa med ugn. En helt underbar italiensk ostkaka på […]

 16. […] 14 – Ostkakans dag, torta della Nonna […]

 17. […] Dessert Torta della Nonna […]

 18. […] Torta della Nonna med en klick lättvispad grädde […]

 19. […] Besöket 10 – Mårtensafton, gåsamiddag & äppelkaka 14 – Ostkakans dag, torta della Nonna 22 – Libanons nationaldag 30 – Kåldolmens […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: