Saffranssnäckor

Saffranssnäckor – som kanelsnäckor fast med saffransdeg.

När jag skulle baka lussekatter frågade Jonas om det inte skulle bli några andra bullar också med kanel och socker… Jo han tycker saffransnäckor är snäppet godare än lussekatter. Saffranssnäckorna är alltid lite saftigare…och ja ju smör desto bättre…

Som variation i saffranssnäckorna rivet skal av en apelsin, samt hackade och eventuellt rostade mandlar blandas i fyllningen. Det tycker jag är gott, speciellt den frista apelsinsmaken. Jonas gillar det traditionella när det gäller gamla rätter.

Det gäller att knåda ordentligt för att saffransbröden ska bli saftiga samt ta det lugnt med mjölet, kesellan hjälper också till. Kom i håg: inte använda bullformar från ICA igen. Helt kassa. Kanske en idé att ställa saffranssnäckorna i en muffinsform nästa gång.

48 st

SaffranssnäckorIngredienser grunddeg
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella kvarg
2 påsar saffran, 1 g
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 16 dl mjöl & en 0,5 dl till utbakning

Fyllning
250 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
2,5 msk kanel av ca 3-4 kanelstänger

Pensling
1-2 ägg, uppvispat
strösocker

Beskrivning
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.

Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 min.

Arbeta ihop degen på mjölat bakbord så att den blir smidig och släpper bakbordet utan extra mjöl. Dela saffransdegen i två delar.

Sätt ugnen på 250 grader

Om kanelstänger används, mortla dem fint eller kör i magic bullet eller liknande, typ matberedare. Blanda ihop fyllningen av rumsvarmt smör, kanel och socker.

Forma varje del till en rulle, platta ut. Kavla sedan ut degen tunt, tunnare än en centimeter, på mjölat bakbord till en stor rektangel, någonstans 40 x 25 centimeter. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen från långsidan till en lång fast rulle. Dela rullen först i två lika delar och sedan varje delrulle i cirka 12 bitar med degskrapa eller liknande. Lägg de skurna bitarna i bullformar på ugnsplåt med snittytan nedåt. Låt bullarna jäsa under bakduk cirka 30 minuter.

Pensla de jästa bullarna med ägg, strö på lite strösocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 5-10 minuter. I vår ugn 10 minuter.

Stjälp upp på galler och lägg en kökshandduk över.

Lussekatter är klassiskt till julen och tiden innan. Men lite variation på dem och andra julrätter tycker jag ändå om som t.ex. de här saffranssnäckorna och saffransgalette. Läste att julbordet håller på att försvinna, men inte här hemma i alla fall. I år kommer det äntligen åter finnas pappas hemkokta grisfötter på bordet..! Däremot kommer den gravade laxen varieras och gravas med ingefära, koriander & lime. Identifierade mig själv som en blandning av traditionalist och übertraditionalist, ja för dopp i grytan kan jag inte tänka mig vara utan.

Annat bakat med saffransdeg: lussekatter, saffransgalettegrunddeg

Etiketter: , , , , , , , .

Annonser

10 svar

  1. […] bakat med saffransdeg: saffranssnäckor, saffransgalette, […]

  2. […] bakat med saffransdeg: saffranssnäckor, lussekatter, grunddeg. Andra recept på galette: aroniagalette, […]

  3. […] Saffransbröd – saffransdeg Saffransgalette Saffranspannkaka i portionsformar Saffranssnäckor Sallad av bladpersilja, pinjenötter & mozzarella *** Sallad med bladpersilja, mandel och […]

  4. Snart är det lussekattsbakning för mig också.

    Hittade ett annat toppen lussekatter recept som jag också har lagt upp på min blogg.

    Fin blogg! Älskar bakning.

  5. […] på Äppelfabriken, Färingsö. 12-13 Julmarknad, Skansen 13 – Lucia, Lussekatter, Saffranssnäckor, Saffransgalette 13 – Prisutdelning Pepparkakshus 2008, Arkitekturmuseet 19 – Julmarknad, […]

  6. […] November 6 – Gustav Adolfsdagen, Gustav Adolfsbakelse 6 – Från ax till limpa, Historiska museet 7 – Kladdkakans dag, Brownie 7-9 Det goda köket, Stockholmsmässan, Besöket 10 – Mårtensafton, gåsamiddag 14 – Ostkakans dag 15-16 – Marmeladmarknad på Äppelfabriken, Färingsö 22-23 – Marmeladmarknad på Äppelfabriken, Färingsö 27 – Bröd & andra bakverk, Historiska museet 29 – Skansen julmarknad öppnar 30 – 1:a advent, glögg & saffranssnäckor, […]

  7. […] nationaldag 9 – Pepparkakans dag 10 – Nobeldagen 13 – Lucia, Lussekatter, Saffranssnäckor, Saffransgalette 12 – 3:e advent 19 – 4:e advent 21 – Midvinter, […]

  8. […] nationaldag 9 – Pepparkakans dag 10 – Nobeldagen 13 – Lucia, Lussekatter, Saffranssnäckor, Saffransgalette 12 – 3:e advent 19 – 4:e advent 21 – Midvinter, […]

  9. […] sött & gott med saffran: saffransgalette, saffranssnäckor, lussekatter. Och för dem som har saffranmania: musslor i saffran, risotto alla Milanese med […]

  10. […] såsom knäck, mandlar i nougat och kanske marsipan och mer julbak – pepparkakor & saffranssnäckor. Egen starkvinsglögg har vi gjort för första gången – så vi är verkligt juliga i år. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: