Kolasås – Dulce de leche

Kolasås – en inkokt burk kondenserad mjölk utspädd med mjölk till önskad tjocklek.

Kolapudding på konservburk!Två ingredienser – enkelt men tidskrävande. En burk kondenserad mjölk kokas i vatten i fyra(4!)  timmar och när man öppnar konservburken är den fylld av tjock kolasmakande pudding – färdig att avnutas. Det sker någon form av karamellisering i burken… Kokas burken i 3 timmar blir den något lösare. Som kolapudding kan den ätas rakt av och är riktigt söt och kolasmakande med viss ton av messmör. Kolapuddingen kan användas i bakverk och blev underbara kolagrottor. För att göra kolasås spädes den med mjölk till önskad konsistens och vispas kraftigt så att kolapuddingen löser sig i mjölken. Kolasåsen kan användas till att dekorera desserttallriken och krönas med chokladfondant och en klick grädde.

Desserten verkar ha sitt ursprung i sydamerika och dulce de leche är spanska och betyder ungefär söt mjölk. Finns även liknande på franska: confiture de lait som är en specialistet från Normandie och äts med fromage blanc (kvarg?). Borde passa bra med det söta mot det syrliga! I Mexico görs den på getmjölk och heter cajeta.

Detta enkla men speciella recept hittade vi i kockarnas kocks, Mathias Dahlgren, kokbok med samma namn som hans tidigare restaurang Bon Lloc. Restaurangen som vi aldrig hann besöka… I alla fall tipsar han om dulce de leche på rostad bröd med skivad banan – låter ungefär som en sådan där Elvis-macka fast med dulce de leche i stället för jordnötssmör… Nja.

Ingredienser
1 burk kondenserad mjölk
mjölk

Beskrivning
Ställ den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en kastrull, täck burken med vatten. Koka i 4 timmar hela tiden täckt med vatten. Se till att ha kokande vatten att fylla på med. Spola därefter burken helt kall i kallt vatten.

Öppna burken och smaka av en härlig kolapudding.

Klicka över kolapuddingen ur burken till en bunke. Späd med mjölk och vispa till en slät sås. Späd allteftersom till önskad tjocklek på kolasåsen.

Vi använde kondenserad mjölk från Törsleff. En burk väger ca 400 g och den kondenserade mjölken är sockrad.

Etiketter: , , , , , , , , ,

Annons

5 svar

  1. […] & friterad biff med spiskummin Klassisk potatissallad Knäck Kolabrownies Kolagrottor Kolapaj Kolapudding – Dulce de leche Kolasås – Dulce de leche Korma Kreolsk kalops Kryddig couscous Kryddsmör med afrikansk […]

  2. Faktum är att det räcker med 2 timmar för att få en jättegod kolasås till glassen. Bjud gästerna på glass med kola sås och när dom har smakat talar du om hur den är gjord. Det blir förvånade gäster för den kolasåsen är jättegod.

    • Ah, ja puddingen är ju jättegod och smarrig att göra kolagrottor av.. Mums med sås och bara 2 timmar. Tack för tipset!

  3. I Ryssland och Ukraina gör man en enkel tårta med inkokt kondenserad mjölk.
    Man kan köpa även färdigkokt mjölk (i butikerna som säljer rysk mat, det finns många nu i Sverige) – i liknande burkar, varan heter ”Iriska”.
    Hur länge man ska koka burken – beror på vilken smak du gillar. Jag själv tycker om en ”lätt” variant (koka burkis i 1,5 timmar).

    I polska och ryska affärerna säljs det sto-ora smörgåsrån (heter ”Vafli”=våfflor för tårta).
    Man vispar inkokt mjölk med osaltat smör (t.ex. 100 gr per burkis) och placera sådan kräm på rån, fortsätta i nivåer (kan lägga till frukter, bär osv).
    Tårtan kan förvaras i kylskåpet i några dagar.

  4. […] choklad. Tokgott. Tidigare har jag bara kokt burken med kondenserad mjölk i ett par timmar till kolapudding – Dulce de leche vilket blir sagolikt sliskigt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: