Pepparkakshus 2008, Arkitekturmuseet

Pepparkakshusutställningen 2008 på Arkitekturmuseet – en rolig lördagsutflykt.

I år besökte vi för första gången den årliga pepparkakshusutställningen på Arkitekturmuseet, som bygger på årets tävlingsbidrag i pepparkakshustävlingen. Arkitekturmuseet ligger på Skepssholmen invid Moderna museet i Stockholm. Årets tema var R-eko: Schysta lösningar för osäkra tider, inspirerat ur det senaste årets diskussioner  kring ekologisk och ekonomisk hållbarhet. R-eko kan tolkas hyffsat fritt. Eko – ja det är också ett ljudfenomen och som det senare visade sig på utställningen även ett radioprogram. Själva hade vi nog inte kunnat tolka temat så kreativt…

De tävlande delas upp i fyra grupper: arkitekter, bagare, upp till 12 år och alla andra som bakar. Vem som helst får alltså delta och tävlingbidraget ska lämnas in till Arkitekturmuseet på bestämt datum. Det finns några få mer praktiska regler som storleken på verket som väl mest handlar om att tävlingsbidragen ska få plats i glasmontrarna. Under några dagar innan tävlingen avgörs kan man rösta på en favorit, då publikens favorit utses och röstsedlar finns inne på utställningen. I år sker prisutdelningen den 14:e december. Pepparkakshusutställningen pågår ända fram till 6:e januari, 2009.

Erik var sugen redan innan på att delta nästa år och trodde vi skulle klara det. Det tror jag med. Men först måste vi klara av att bygga vårt första pepparkakshus..!! Jag har bakat pepparkaksdeg och håller på att rita in mallen från blocket så att jag kan ladda upp det som en pdf. Så förhoppningvis kan jag lagra pepparkakshusmallen här senare. Det blir ett funkishus…för de tycker jag är finast… Och om det håller blir det kanske ännu ett hus men då i traditionell stil som vi bygger tillsammans.

Vi hittade varsin favorit att rösta på (radion bortglömd av alla – som vi tyckte var fantastisk).

I alla fall så var pepparkakshusutställningen över förväntan med 61 bidrag. Hur kul som helst och kan verkligen rekommenderas..! Vilken kreativitet de olika tävlingsdeltagarna visade genom sina skapelser.

En hade byggt en gammeldags radio, typ 50-talare med rundade hörn, (Gård-) dagens eko. Liknar annars lite den som står hemma hos pappa. Tolkningen av temat gick till radioprogrammet dagens eko. Coolt..! Radion var så himla fin, med de beiga gallret för högtalaren, de runda utstående vridknapparna… Wow..! Dock glömde jag bort den när jag ringade in min röst. Hmm.

Tävlingsbidrag: (Går-)dagens eko


Någon hade byggt en trädkoja och flätat mattor och byggt repstege av kolasnören. Ett bidrag var någon typ av återvinningsstation med staket av pepparkaksdeg och innanför de olika ingredienserna i pepparkaksdeg, t.ex kryddorna i form av högar och sockret i form av karamellträd. Hattstugan i pepparkaksutförande var jättekul med solpanel på taket   – särskilt för dem som kommer ihåg den sagan som Elsa Bescow skrev. Andra fina bidrag var en välgjord väderkvarn, ett ekg, en enorm spargris, någon typ av kupolbyggnad, en grotta med vindkraftverk runt, en lantgård med små chokladkulor som grusgång, små pepparkakshästar och små marsipangrisar. Någon hade gjort ett timglas med själva glaset i smält socker och ställningen i pepparkaka. Tyvärr hade timglaset rasat ihop, men det fanns en bild på hur bidraget sett ut innan och det var helt fantatiskt. Måste varit mycket svårt med sockret att konstruera en sådan grej.

Vi hade varsin favorit (radion bortglömd – som vi alla tyckte var fantastisk).

Jag lade min röst på The Globe – som var globen med en platta ovanpå och på den ett hus med tak med solpaneler, ett vindkraftverk på tomten, några fina träd, en damm med vattenenergi, en vedhög utanpå att elda med och ovanför hängde solen på en stålvajer. Massor av alternativ engeri till ett och samma hushåll!

Jonas fastande för ett otroligt välgjort schackbräde gjort av ljus och mörk pepparkaksdeg med alla schackfigurer och mitt på brädet stod en stor ko, E’ Ä  RE´ KO. Jag tror han fastnade för texten KON SEN SUS.

Erik röstade på ett jättefint hus byggt på plintar i en ek , Ek(o)hus, med en egen vacker brunn, en älg på tomten och tornliknande tak med lite pudersnö och fina fönster av gelatinblad. Tomten var täck av glittrande snö och en eka låg upp och ner täckt av snö. Han gillade dörren mycket. Den typen av hus som jag tror jag helst skulle bygga.

Tävlingsbidrag: The GlobeTävlingsbidrag: E´Ä RE´ KOTävlingsbidrag: Ek(o)husTävlingsbidrag: The GlobeTävlingsbidrag: E´ Ä RE´ KOTävlingsbidrag: Ek(o)hus

Sedan blev det en sen lunch på Moderna museets restaurang. Förra året var temat Metropol och vinnarbidrag kan ses här.

Etiketter: , , , , , , , .

Annonser

3 svar

  1. […] 1/12-6/1 Pepparkakshus 2009, utställning på Arkitekturmuseet, förra året. 5 – Julmarknad, Bondens egen marknad, Katarina bangata 5 – Vegomässa med jultema, Enskilda […]

  2. […] Aktuellt 1/12-6/1 Pepparkakshus 2009, utställning på Arkitekturmuseet, förra året. […]

  3. […] Pepparkakshus 2009, utställning på Arkitekturmuseet, 2008:s besök. * Prisutdelning Pepparkakshus 2008, Arkitekturmuseet * Julmarknad, Bondens egen marknad, Katarina […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: