Key Lime Pie – syrlig paj av limefrukt, kondenserad mjölk och äggulor på digestivebotten – en amerikansk klassiker.
Lite av limepudding på digestive eller inte helt olikt limecurd på ett digestivekex med en klick grädde vilket hade varit enklare. Trodde att jag ätit key lime paj, men har nog blandat ihop det med en citronpaj med marängtäcke vi brukade få på konferenser Nynäsgården på Nynås konferensanläggning med ST. Helt suveränt god var den och perfekt till sommaren. Lättbakad dessutom. Inte heller hade jag smakat kondenserad mjölk rakt ur burk och att det skulle vara sött visste jag men inte att det skulle smaka som smält vit choklad. Tokgott. Tidigare har jag bara kokt burken med kondenserad mjölk i ett par timmar till kolapudding – Dulce de leche vilket blir sagolikt sliskigt gott.
Jag har kollat på lite olika recept och i en del bakas inte pajen av i ugnen men i detta gör den det. Tydligen är det en kemisk reaktion som uppstår mellan limesaften och den kondenserade mjölken som får den att stelna av sig själv i kyl. Den reaktionen kallas syrning. I tidigare recept gräddades inte pajen i ugn, men nu görs den ofta det för att äggen ska tillagas och det får även fyllningen att tjockna mer.
Key lime paj är en klassisk amerikansk dessert och görs då på de små keylimefrukterna som finns i hela Florida Keys. Förutom att de frukterna är mindre har de tunnare gult skal samt är surare och mer aromatisk än den mer vanliga persiska limefrukten och saften är blekt gul istället för grön. Men även med annan limefrukt blir pajen ljust gul, mest på grund av alla äggulorna. Färsk mjölk var inte vanlig i Florida keys förr utan det som stod till buds var kondenserad mjölk. Den ursprungliga bahamanska versionen hat ett marängtäcke.
Key Lime Paj är Floridas officiella paj sedan 1:a juli 2006 i konkurrens med Pecan pie.
12 portioner – 1 paj
Ingredienser
100 g smör, smält
14 st digestivekex, ca 200 g
Pajfyllning:
8 st äggulor
2 burkar mjölk, sötad, kondenserad (à 397 g)
2 dl pressad lime, ca 6-8 lime
Servera till
3 dl vispgrädde
socker
Beskrivning
Sätt ugnen på 200°.
Mixa eller smula kexen med händerna i en bunke. Smält smör och blanda med digestivesmulorna. Tryck ut massan i en pajform med löstagbar botten, cirka 26 cm i diameter. Grädda pajskalet mitt i ugnen cirka 5 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 150°.
Separera försiktigt äggulorna från vitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan bunke. Spar vitorna i ett glas för till exempel marängbak senare.
Tryck till limefrukterna något, dela dem och pressa ur saften i en bunke. Sila bort fruktkött och häll limesaften i bunken med äggulorna. Tillsätt den kondernserade mjölken. Blanda alltsammans försiktigt utan att vispa.
Häll blandningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 40 min. Låt pajen kallna.
Häll vispgrädde i en bunke, tillsätt lite socker och vispa.
Servera limepajen med en klick vispgrädde.
Filed under: Amerikanskt, Desserter | Tagged: Amerikanskt, cirtusfrukt, citrus, citrusdessert, citrusdesserter, citrusefterrätt, citrusefterrätter, dessert, desserter, dessertpaj, dessertpajer, digestivebotten, digestivekex, efterrätt, efterrätter, efterrättspaj, efterrättspajer, fruktpaj, fruktpajer, key lime pie, kondenserad mjölk, lime, limefrukt, limefrukter, limekaka, limepaj, mat, paj, pajer, recept |
Kommentera