Saffransgalette

Saffransgalette – tunn rund kaka av saffransdeg med socker och hyvlat smör som glasyr.

Galette är ungefär som pizza fast söt, med smör & socker istället för tomatsås & ost. Galette är god att äta som den är utan garnering precis som en god Margherita.

Den här galetten på vanlig saffransdeg är min favorit bland saffransbröden , ja den brädar helt klart klassiska lussekatter och blir en härlig julkaka. Saffransgalette är saftig och delikat – gul som solen. Det var många år sedan jag bakade saffransgalette första gången, men jag minns att det var något av det godaste i bakverk som jag bakat. Det är ganska praktiskt att göra en saffransgalette när man ändå håller på att baka lussekatter, då tar man bara en fjärdedel av saffransdegen och bakar ut. (Hälften av detta recept). Receptet kommer från Arla hämtat ur en av deras små broschyrer.

Saffransgaletten kan varieras genom att lite hackade mandlar eller andra nötter strös över innan den gräddas.

2 st, varje galette ger 8-12 bitarSaffransgalette

Ingredienser grunddeg
25 g jäst
50 g smör
2,5 dl mjölk
125 g Kesella kvarg (0,5 burk)
1 påse saffran, 0,5 g
0,75 dl socker
1 krm salt
ca 8 dl mjöl

Garnering
75 g smör, kallt
0,25 dl socker

Beskrivning
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.

Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 min.

Sätt ugnen på 250 grader.

Arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en tunn rund kaka, cirka 35 centimeter i diameter, på bakpapper. Vik upp kanten lite, cirka en centimeter runtom. Hyvla det kalla smöret med osthyvel och lägg det på degen. Strö över sockret. Flytta över bakpappret med saffransgaletten till plåten. Vik upp kanten lite. Hyvla smöret med osthyvel och lägg det på degen. Strö över sockret.

OBS! Då galetten blir rätt stor gräddar jag en i taget och bakar inte ut den andra förrän den första är klar, för väl utbakade ska de ej jäsa mer – utan bums in i ugnen och gräddas.

Grädda saffransgaletten mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler. Skär i bitar och njut i fulla drag. Eventuella rester förvaras i aluminiumfolie i kylskåp och saffransgaletten ätes sedan med fördel kall – då är glasyren som godast.

Saffransgalette - en riktig närbild.Saffransgalette - rund tunn fin solgul kaka.Saffransgalette, en bit.

Annat bakat med saffransdeg: saffranssnäckor, lussekatter, grunddeg. Andra recept på galette: aroniagalette, äppelgalette

Etiketter: , , , , , , , , .

Annonser

11 svar

  1. […] på dem och andra julrätter tycker jag ändå om som t.ex. de här saffranssnäckorna och saffransgalette. Läste att julbordet håller på att försvinna, men inte här hemma i alla fall. I år kommer det […]

  2. […] den här grunddgegen på saffranbröd kan man baka allt möjligt: Lussekatter Saffranssnäckor Saffransgalette Saffransfigurer Äppelbröd Släta saffransbullar […]

  3. […] Saffransbröd – saffransdeg Saffransgalette Saffranspannkaka i portionsformar Saffranssnäckor Sallad av bladpersilja, pinjenötter & […]

  4. […] bakat med saffransdeg: saffranssnäckor, saffransgalette, […]

  5. […] Färingsö. 12-13 Julmarknad, Skansen 13 – Lucia, Lussekatter, Saffranssnäckor, Saffransgalette 13 – Prisutdelning Pepparkakshus 2008, Arkitekturmuseet 19 – Julmarknad, Bondens egen […]

  6. […] Färingsö, med bl.a våfflor & äppelglögg 7 – 2:a advent, glögg & saffransgalette 9 – Pepparkakans dag 9-6 – Pepparkakshus 2008 tema R-eko, utställning på […]

  7. […] 9 – Pepparkakans dag 10 – Nobeldagen 13 – Lucia, Lussekatter, Saffranssnäckor, Saffransgalette 12 – 3:e advent 19 – 4:e advent 21 – Midvinter, vintersolståndet 23- Japans […]

  8. […] Prova även aroniagalette och saffransgalette. […]

  9. […] 9 – Pepparkakans dag 10 – Nobeldagen 13 – Lucia, Lussekatter, Saffranssnäckor, Saffransgalette 12 – 3:e advent 19 – 4:e advent 21 – Midvinter, vintersolståndet 23- Japans […]

  10. […] Andra recept på galette : Aroniagalette,  Saffransgalette, Äppelgalette. […]

  11. […] Om jag inte haft gasugn hade jag bakat inför Lucia, då jag älskar lussekatter och särskilt saffransgalette! Annars tycker jag allt med saffran passar fint under […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: