Gyulai – en rökt och lufttorkade ungersk korv kryddad med paprika, vitlök, kummin och peppar som är ganska hård eller tuggig i konsistensen.
Gyulai är en typ av Kolbász och är uppkallad efter den ungerska staden Gyula. Korven är slow cooked och bokskogsrökt gjord av fläskkött, ”szalonna” vilket är ungerskt rökt baconfett som säljs i bit, vitlök, peppar, kummin och ungersk paprika. Den är ganska hård i konsistensen och äts som den är rakt av, i skivor som den är eller med bröd, Korven används även i många ungerska rätter såsom lecsó – en tjock grönsaksstuvning av paprika, tomat och lök sauterat i baconfett(lard) och rakott krumpli – en potatis- & ägg låda.
Redan 1935 belönades Gyulai kolbász med ett gulddiplom på världsutställningen för mat i Bryssel och är kvalitetsskyddad med PGI.
Staden Gyula en gammal liten stad från 1313 med runt 30 000 invånare döpt efter Gyula III en medeltida härskare, och är mest känd för sitt medelstida slott och ett termalbad.
Gyulai är en av mina absoluta korvfavoriter sedan runt 25 år tillbaka, men den finns inte överallt. Därför blev jag så glad att den finns på Coop i Kista. Hittade också en webbaffär som säljer den, Ungersk mat. De har ett antal korvar att välja mellan, samt gås-svålkräm(?!), paprikapulver, parprikakrämer, gåslever, bigaråsylt, kvittenssylt, kastanjepuré, godis & snacks som grillade jordnötter i karamell, császármorzsamix.
Andra varianter av Kolbász: Csabai som kommer från Békéscsaba och ganska lik Gyulai men lite kryddigare, Csemege som är mildare, Cserkész som är gjord på både nötkött och fläskkött, Debreceni som vanligtvis är orökt eller mildrökt med stark paprikasmak och används i matlganing, Lecsókolbász.
Filed under: Allmänt, Blandat, Europeiskt, Ungerskt | Tagged: chark, charkuteri, Gyulai, kallskuret, kolbasz, korv, lufttorkadkorv, mat, produkt, ungerskt |
Kommentera