Långkokt lammstek i olivolja – saftigt mört lamm som faller isär och smälter i munnen långkokt i olivolja kryddad med apelsin, citron, vitlök, timjan, rosmarin, kanel och lagerblad.
Långkokt lammstek tar mer än 5 timmar att tillaga och tillagningen av lammet sker i olivolja på låg värme i ugnen. Men det är värt att vänta på..!
Ett helt fantastiskt recept. Det absolut möraste köttet jag någonsin ätit och underbart gott. En riktig familjefavorit, med diverse goda tillbehör: citrusinkokt fänkål, stomp med soltorkade tomater, vitlökstomater med apelsin och olivolja. Även dessa tillbehör passar fint till den långkokta lammsteken: kryddig couscous, citronmarmelad, överkokt potatis i ugn… Vill man servera bröd till rekommenderas franskt lantbröd.
Vi har också provat med långkok på älgstek – men det blev faktiskt inte lika gott. Förmodligen för att älgkött är för magert för det här.
4-6 portioner
Ingredienser
1 lammstek utan ben (à 1-1 1/2 kg)
1 st apelsin
1 citron
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
2-3 kvistar färsk timjan
2 kvistar rosmarin
1 kanelstång
4 lagerblad
ca 5 dl olivolja eller mer…
salt, svartpeppar
Beskrivning
Sätt ugnen på 125°C.
Skrubba citrusfrukterna. Riv skalet på citrusfrukterna utan att få med det vita. Skala och hacka, vitlöksklyftorna. Hacka örterna. Grovkrossa kanelstång och lagerblad. Blanda detta med 1 tsk salt och 1-2 tsk svartpeppar.
Gnid in köttet med blandningen. Ta bort nätet och krydda in- och utvändigt. Bind ihop steken med steksnöre om den inte verkar vilja hålla ihop. Lägg köttet trångt i en ugnsform med höga kanter. En kastrull som som tål ugnsvärmen går också bra. Häll i oljan, den ska täcka köttet till minst hälften, gärna mer. Täck formen med ugnsfolie. Tryck till så att det blir riktigt tätt. Ta sedan ett lager till. Det är viktigt att det blir så tätt som möjligt.
Ställ in i ugnen i ca 5 timmar. Vänd eventuellt köttet efter halva tiden – det är dock inte nödvändigt. Låt gärna köttet stå framme en stund innan folien tas bort. Skär upp köttet i skivor eller dela i bitar och skeda över lite varm kryddig olja vid serveringen – se till att få med kryddningen. Strö gärna över lite flingsalt.
Här kan du se vilka tillbehör som passar bra till till långkokt lammstek i olivolja.
Filed under: Franskt, Kött | Tagged: Franskt, glutenfri, glutenfritt, huvudrätt, huvudrätter, kött, kötträtt, kötträtter, laktosfri, laktosfritt, Lamm, lamm-middag, lammkött, lammrätt, lammrätter, lammstek, långkok, långkokt lammstek, mat, middag, påsk, recept, stek, ugnsmat, ugnsrätter, ungnsrätt, varmrätt, varmrätter |
[…] Citronmarmelad av marmeladiserade citronskivor med skalet är med sin sötsyrliga fräscha smak med ton av beska ett ljuvligt tillbehör till lamm med couscous. Citronmarmelad passar alldeles utmärkt till långkokt lammstek i olivolja. […]
[…] couscous serverar vi långkokt lammstek i olivolja, marmeladiserad citron och en sås av mandel, mandelcharmoula. Variera med kryddig couscous som […]
[…] L Lammracks marinerade med citron, vitlök & rosmarin Laxfilé, snabbgravad, i ugn Leverpastej av kycklinglever Limetarte med ingefärskryddad hallonsås Lussekatter Långkokt lammstek i olivolja […]
[…] 1-5 Påsk, lammstek, ägghalvor 21-24 Vinordic, Stockholmsmässan 23 – Världsboksdagen, ny kokbok? 23 – […]
[…] för utvalda ingredienserVeckomeny vecka 4Crema catalanaRäkor i vitlök och chiliVit kladdkakaLångkokt lammstek i olivoljaJordärtskockssoppa med […]
[…] alla smakerna kommer in samtidigt i munnen. Till det lite palsternackspuré och en svampsås. Åh. Långkokt lamm har jag gjort ett par gånger och det blir godare än gott – ljuvligt. Ett recept av Danyel […]
[…] 22-25 Påsk, lammstek, ägghalvor 21-24 Vinordic, Stockholmsmässan 23 – Världsboksdagen, ny kokbok? 23 – […]
[…] i olja 2 msk persilja 1-2 schalottenlökar 0,5 dl olja från lammsteken (se receptet ”Långkokt lammstek i olivolja”) 1,5-2 msk färskpressad citronjuice salt, […]
[…] Långkokt lammstek i olivolja […]