Veckomeny vecka 7

Efter lördagens och söndagens underbara middag hemma hos en barndomsväninna, med tre sorters musslor, andra härliga mumsbitar samt ugnsstekt lax hade jag riktigt svårt att komma på något att äta. Kunde bara tänka på musslor… Jag fick med mig en bit ugnsstekt lax och av den gjorde jag jättegoda laxsmörgåsar både till lunch och middag. Bäst hade varit med vitt rostat bröd, men hade bara kavring vilket funkade. Jag bredde kavringen med smör, ringlade ut majonnäs och mosade på laxen, saltade & pepprade och garnerade med tunna skivor schalottenlök. Enkelt, mättande och otroligt gott!

Letade hemma efter något att äta och ja det finns mat, men jag var så oinspirerad. Hittade omärkt kött i frysen, något nötkött i skivor som jag strimlade. Fräste hackad lök och säkert en halv vitlök i skivor i en del olivolja, smälte ner ett par sardeller, på med hela konserverade tomater och så fick det koka ihop. Fräste köttet för sig, i med rödvin och bräsera och sedan i med det bland tomatröran och lät sjuda en bra stund. Smakade av med socker. Saltade och pepprade och la i delade svarta oliver. Serverade till spaghetti med hyvlad parmesan över. Blev riktigt riktigt gott. Så pass gott att det gick bra att äta kallt när jag en natt under veckan vaknade hungrig.

I Masterchef lagades en dessert som jag skulle vilja göra, en jordgubbsmousse med rosenvatten där jordgubbarna först marinerats i balsamvinäger för att förstärka sötman. Mmmm…brukade förr marinera jordgubbar i balsamvinäger och ibland i en skvätt Cointreu. Det får de mest trista jordgubbarna att smaka lite mer som svenska. Inte för att de är något fel på utländska jordgubbar utan problemet ligger i att de plockats innan mognad, transporterats och fuskmognat så att de är utan någon större smak. Märkligt att de ändå doftar – ungefär som om att det är doftspray på. Tanken har slagit mig många gånger och jag brukar inte beteckna mig som paranoid. Inte särskilt i alla fall.

Ett av de bästa avsnitten av Halv Åtta hos mig såg jag i torsdags. Verkade vara riktigt bra vällagad mat! Jag ska kolla in recepten, men tyvärr krävdes ugn både till förrätten som hette Kolla koljan och bestod av just kolja som hade en sorts fukspanering bestående av en skiva vitt bröd som kavlats ut och fisken läggs på och brödskivan steks i smör och sedan in i ugnen en halvtimme på 70 grader. Till det serverade potatispuré och primörer. Långsamt blir gott! Till huvudrätt blev det lammracks som tillagats länge på enbart 70 grader, När lammen tystnar,  med rotsakspytt med riktigt pyttiga tärningar så att alla smakerna kommer in samtidigt i munnen. Till det lite palsternackspuré och en svampsås. Åh. Långkokt lamm har jag gjort ett par gånger och det blir godare än gott – ljuvligt. Ett recept av Danyel Couet – en av två underbara kockar bakom F12-restaurangerna som är bland de bästa i restaurangväg med mina favoriter SMAK och  Kungsholmen. Men även Le Rouge och Grill är hur bra som helst.

I Vad blir det för mat med Per Morberg lagades en kycklinglevermousse. Jag är inte mycket för lever med undantag av gåslever och anklever. En jul gjorde vi en egen leverpastej med just kycklinglever. Men så hör jag Vino Santo – och då lystrar jag alltid alltid alltid. Fick tänka om på momangen och ja jag gillar verkligen anklevermousse…så… kanske…detta… Något med muskat också..muskatgelé. Lika mycket smör som kycklinglever i moussen. Nam nam…

Som ett hån kom ett nytt nummer av en av mina två favorittidningar Mat & Vänner. Blir frustrerad när jag inte har de praktiska möjligheterna och inte alltid ens de ekonomiska möjligheterna att laga recepten. Men kanske om ett år eller aldrig.

Började surfa runt och titta på lägenheter och främst på köken i dessa. Lite dumt, med tanke på att jag ska bo här ett år till innan jag kan köpa något, men tänkte att det skulle stärka studiemotivationen som har varit högre. Åh, jag hittade en stor etta med ett kök som hade plats för två matplatser, vilket betyder att jag skulle kunna bygga en extra arbetsbänk med skåp åt båda håll under – precis som jag hade i villan. Wow, så vill ja ha det! Köket var oproportionerligt stort mot lägenheten i sig – men en dröm för mig. Jag älskar att sitta i kök och jag gillar att laga mat… Det är många små lägenheter som inte har matplats i köket vilket är ett grundkrav för mig. Ordentligt med skåp vill ja ha. Helst ska köket var vitkalkat, med mörka trägolv, mörka träluckor på skåpen, en sådan där köksfläkt i metall som i villan. Helst två fönster, ett vid diskbänken och ett vid köksbordet där i alla fall fyra ska kunna sitta. Kanske sex. Sen vill jag ha lite hyllor med mina glasburkar med mat i såsom olika pastasorter, ris, cous cous, linser, kryddor och sånt. Jag skulle kunna olja in mitt köksbord i ek så att det blir mörkare och stolarna mina skulle passa utmärkt i den köksmiljön. Sammanfattningsvis; stort med stora arbetsytor med många skåp och köket skulle vara i vitkalkat, vitt kakel och mörkt trä. Inte en enda krusidull på luckorna bara, utan enkla.

När jag ändå är inne i drömmen, så ska hallen vara mörkt ceriserosa, eventuellt sovrum ska gå i gyllenbrunt och vitt med mellanmörka träinslag som sängen. Helst säng med sådant bord över där frukosten kan stå – då jag älskar att äta frukost i sängen. Vardagsrummet ska vara vitt med mörkbruna trämöbler och mörkbrun soffa med divan där jag kan ligga och mumsa desserter. Kuddar, gardiner och detaljer i bronze & starkt rosa… Badrum helkaklat, fräscht och det skulle inte göra något om det var lite brunglittrande mosaik som en detalj typ i duschen.. Klädkammare – ja tack! Etta med sovalkov funkar också, bara köket är stoooooort och bra! Vill verkligen flytta och bo med ett riktigt kök!!

Mmm, sen vill jag ha en köttkvarn, en skärare för att skära skina och liknande  – sådan mormor & morfar hade, en kaffekvarn, ny grillpanna, torkgrunka, fritös, min servis kompletterad, en riktigt schysst brödkniv, stora tjocka träskärbrädor, en glassmaskin…

Såg Two Fat Ladies med Clarissa Dickson Wright och Jennifer Paterson.  Missade tyvärr lite och hittar nu inte receptet på den goda krabbrätten, Hot buttered crab. Det var i alla fall rejält med smör i en stekpanna där hackad vitlök frästes, en hel del stora sardeller eller ansjovis(som inte är samma som våran), lite tabasco och därefter kanske två näver brödsmulor av vitt bröd som frästen runt, färskriven muskot, ett par matskedar vermouth, rejält med finhackad persilja. Fräs fräs och sen i med krabbköttet som var finfördelat i 5 minuter tills allt blev genomvarmt. Sist åkte ännu mer smält smör i samt peppar och salt. Krabbskal fylldes, finhackad persilja på det och gratinering i ugn. Förmodligen helt underbart gott! Hittade TV8 play, men där finns bara de två första säsongerna och det här var sista avsnittet i säsong 4.

Handlade lite mat och fick med mig en förpackning blandade charkuterier från Montorsi märkt antipasto för kampanjpris med prosciutto, coppa och salami. Hittade ingen schysst parmesan eller grana padano så det blev västerbottensost i risotton med savojkål. Har mumsat i mig parmesanen under ett par nätter… Tycker det är märkligt att det inte finns de grönsaker som faktiskt är i säsong eller är det så att ingen äter svartrötter. Passade på att få med mig blodapelsiner hem att pressa till god juice, innan säsongen är slut. Tror inte jag ätit coppa förrut… Coppa är lufttorkad saltat griskött av nacke eller axel som innan kryddas lätt, ofta med rött och ibland vitt vin, vitlök och olika örter och kryddor, som skiljer sig åt beroende på region. Coppa, även Capicola, är kallskuret från Neapel. Det är fläskköttets motsvarighet till Bresola. Finns även som kokt variant, Coppa cotta precis som Prosciutto finns som crudo och cotta.

Såg havtorn i frysdisken på ICA. Ska fundera på vad jag skulle kunna göra med dem. Kollade innehållsförteckningen på COOPs vispgrädde efter att sett att ICAs hade någon konstistensgivare eller liknande skit i sin som heter Karragen. Visst hade de också ett E-nummer i sin. 407?? Äckligt och onödigt. På Livsmedelsverkets webbplats kan man kolla vad det är är genom E-nummernyckeln. På Äkta varas webbplats kan man skriva in e-numret i deras sökfunktion för att få mer information. Jättebra funktion! Det kan då visa sig att produkten inte ens är vegetariskt – vilket är riktigt lurigt. Brukar i och för sig nästan alltid köpa Arlas som är schysst och kommer fortsättningsvis bara att köpa den. Men jag gillar idén med skruvkork, då jag inte alltid gör av med så mycket och eftersom kylskåp är så litet att allt stuvas in med precision.

Spanien runt med Gwyneth & co på tv. Jag fastnade för det friterade kaffebrödet, en sorts friterad deg som churros fast det hette Tejeringos. Skillnaden betsår i att Tejeringos är lite hårdare än Churros som är poörsa. Tejeringos var som en platt enorm kanelbulle och jag blev så sugen. Kanske något att prova här hemma. Innehåller mjöl, vatten, salt och en hemlig ingrediens… Men socker då?

Pratade med barndomsväninnan och kom in på mat. Hon lagade en gryta och brukad ha i grisöron och grisknorrar. Det är rätt vanligt i Spanien. Okej, då förstår jag vad grisknorrarna som jag såg På Citygross kan användas till. På något sätt kom hon in på griskinder som hon tillagar i ugn, men inte sett till här i Sverige. Hon förslog att laga det till nästa gång och jag ska reka terrängen över var de kan finnas att köpa. Spännande! Borde vara lite som oxkinder, som jag provade på SMAK och tyckte var så delikata. Känner mig lite tveksam till grisknorrar och grisöron – men serveras det kommer jag definitivt ge det en chans!!

Såg bara lite av Kylie Wongs My China. Hon var i Sichuan, som ska vara det främsta köket i Kina. Jag missar programmet gång på gång. Jag gillade hennes program tidigare och när jag skulle köpa kokboken var den slut och senare hade den utgått. Hmm.. Bland annat visades en kinesisk kanel, Cassia, som såldes som riktigt stora barkbitar – större än ett nori-ark. Sedan visades ett inslag från en restaurang där varje gäst fick en gryta som var delad i två regioner och den ena halvan med mild kycklingbuljong och den andra med en starkare. På ett band framför åkte små tallrikar med finskivade ingredienser förbi och runt runt, där det bara var att ta för sig och stoppa ner i buljongen och koka själv. Läckert. Ett annat sätt än när man på japansk restaurang får en gryta och ett eget fat med ingredienser att tillaga. Läckert sätt att äta snabbmat!! Yin-yan gryta hette den tvådelade. Det skulle vara något för mig som bara har två kokplattor. Sedan lagades tofu, Ma Po Tofu och Kung Po Chicken. Fler recept här.

Middagar
Spaghetti med tomat- & vinbräserat nötkött med svarta oliver och skivad vitlök
Laxsmörgås
Kronärtskockssoppa
Kronärtskockssoppa
Savojkålsrisotto
Savojkålsrisotto
Savojkålssoppa med Coppaströssel, ciabatta

Efterrätter
Blodapelsingelé

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: