I julklapp fick den minsta gourmeten i vår familj en händelsedag i form av en trestegsraket av oss, farmor & farfar och Kia. Vi återkommer strax till Kia, farmors lilla ”vovve”. Tyvärr kunde farmor & farfar inte följa med. Dagen började på Centralbadet med ett lugnt bad. Därefter såg vi filmen Guldkompassen tillsammans – en välgjord film med vackra miljöer och läckra manicker. Huvudrollsinnehavaren är den tolvåriga flickan Lyra som lever i en parallellvärld där människors själar lever i form av djur som följer människor överallt. De kallas daimoner. Du och din daimon är ett, allt som drabbar dig drabbar din själ, den smärta du känner upplever även din daimon. Vi förstod snabbt att Kia inte alls är en vovve utan farmors daimon..! Farfar verkar ha flera osynliga daimons, som han kallar Personalen.
Finalen på dagen var restaurangbesöket på Restaurangen, en av våra absoluta favoriter. Konceptet handlar om smaker och som gäst väljer man rätt efter smak för rätterna är just döpta till en smak. Man kan välja mellan tre, fem eller sju smaker. Alla smaker är i någorlunda samma storlek, där tre stycken motsvarar en huvudrätt, fem är som förrätt samt huvudrätt, och sju smaker som en trerättersmeny.
Vi valde fem rätter var, men jag hade nog behövt 2-3 rätter till för att bli mätt och J uppgav att i alla fall 5 rätter till…kanske 10? Rätterna är för små, men delikata. Varje smak är en fröjd för ögat, vacker i sig och vackert och finurligt serverad. Servicen är hög – personalen är uppmärksamma och vänliga.
Vi började med något gott att dricka och blev rekommenderade två drinkar som visade sig var otroligt goda. Ett stort plus för att det finns spännande alkoholfria drinkar!!
Fördrinkar
Passionsfrukt – ”Royale” champagne
Vattenmelon – Vattenmelon, citron
Lättöl
***
Meny 1
Pepparrot – ”Tartar” fjordlax, äpple, senap
Ingefära – ”Paté de Campagne” anklever, fikon
Kapris – ”Råbiff” oxrygg, betor
Svartpeppar – ”Bourguignon” oxkind, selleri
Brie – ”Fritters” hjortron
***
Meny 2
Pepparrot – ”Tartar” fjordlax, äpple, senap
Kapris – ”Råbiff” oxrygg, betor
Soja – ”Dim Sum” räkor, citrongräs
Dragon – ”Moules Frites” crudités
Brie – ”Fritters” hjortron
***
Meny 3
Citron – ”Strut” löjrom, blomkål, gräslök
Soja – ”Dim Sum” räkor, citrongräs
BBQ – ”Korean Bento” ribs, kimchi
Chili – ”Jambalaya” skaldjur, kyckling, chorizo
Kaffe – ”Semifreddo” körsbär
***
Kommentarer till menyerna:
Meny 1 – Pepparrot serverades i ett stort martiniglas på en liten assiett och bestod av små bitar av rå lax, äpple med senapssås med små senapskorn toppad med råriven färsk pepparrot. Smaken var frisk och pepprig. Ingefära var en liten portion där ingefära var i cumberlandsåsen som var ganska stark och mycket fräsch och god. Anklever är den enda lever som jag äter och därtill med nöje. Kapris var en ny variant av råbiff bestående av carpaccio lindad runt kapriskräm(?) med annars klassiska tillbehör. Ja, det kan inte bli fel. Gott med minibetor både röd och gul. Svartpeppar var mitt mest vågade val – oxkind. Brukar annars bli äcklad när jag läst om det, trots att det står att det ska vara delikat. Det var delikat..! Oerhört mört och fint. Smaken serverade i en liten liten kastrull med selleri, ”grytsås” och små lökar och minikrutonger. Glassen/sorbeten till Brie tål att omnämnas mer – otroligt god och något att försöka göra själva. Glassmeten måste ha silats för den var alldeles slät och fin.
Meny 2 – Jag är hungrig! Hälsningar J…
Meny 3 – Citron var favoriten förutom desserten bland smakerna. Två små härliga strutar i vårrulledeg som kan ätas som en glass eller med en gaffel och gröpa ur. Vi hittade receptet i kokboken Smak – så det ska vi prova. Soja serverad i en bambuinsats med pinnarna fastsatta i locket – coolt. BBQ serverad i en större svart låda med låga kanter som öppnades först vid bordet. Däri fanns 2 små benfria spjäll, wasabikryddat ris, sojabönscreme, kimchi och en stark barbecuesås. Chili var lite väl stark så byte över bordet gjordes mot Dragon – vars sås var så god att den kunde drickas. Efterrätten Kaffe var uppskattad, serverad i just en större kaffekopp med härligt skum av grädde(?) och därunder en härligt mörk körsbärssorbet med hela fina körsbär och i botten semifreddon. Menyn inleddes med vattenmelondrinken och avslutades med en ny.
Filed under: Restaurangbesök | Tagged: äta ute, F12-gruppen, mat, restaurang, Restaurangbesök, restaurangen SMAK, SMAK |
[…] över var de kan finnas att köpa. Spännande! Borde vara lite som oxkinder, som jag provade på SMAK och tyckte var så delikata. Känner mig lite tveksam till grisknorrar och grisöron – men […]