Savojkålssoppa – mild slät ljusgrön mustig soppa av smörfräst savojkål med buljong och en ordentlig skvätt vispgrädde toppad med bräckt hackad Coppa som strössel.
Var det något jag inte tyckte om när jag växte upp, så var det kålsoppa. Jag rös av själva lukten redan i trapphuset och visste att jag skulle få somna hungrig. Det serverades ingen alternativ mat trots att mina föräldrar väl visste vad jag inte tyckte om och det var inte särskilt många rätter ändå.
Den här savojkålssoppan som är en typ av kålsoppa blev jättegod, särskilt med det saltiga skinkströsslet av Coppa. I juletider byts savojkålen ut mot grönkål och kanske toppas med finhackad julskinka, fast finns inte Coppa skulle jag hellre välja Prosciutto eller Serrano.
Coppa är lufttorkad rimmat griskött av nacke eller axel som innan kryddas lätt, ofta med rött och ibland vitt vin, vitlök och olika örter och kryddor, som skiljer sig åt beroende på region. På förpackningen stod det rimmad lufttorkad fläskkarré. Coppa, även Capicola, är kallskuret från Neapel i den italienska regionen Kampanien. Det är ungefär som fläskköttets motsvarighet till Bresola. Finns även som kokt variant, Coppa cotta precis som Prosciutto finns som crudo och cotta.
Ingredienser
200 g savojkål, strimlad
3,5 dl hönsbuljong (3,5 dl vatten + 1 tärning)
1,5 dl vispgrädde
salt & peppar
1 msk smör
4 skivor Coppa
Beskrivning
Fräs savojkålen mjuk i smör i omgångar i stekpanna. Savojkålen ska inte ta färg.
Bräck Coppaskivorna i samma stekpanna som användes för savojkålen så finns det lite fett kvar. Lägg skivorna att svalna något. Hacka eller smula dem.
Koka ihop buljong och grädde, tillsätt savojkålen och låt koka ett par minuter. Mixa savojkålssoppan och runda av med smöret. Smaka av med salt och peppar. Strö över strösslet av Coppa.
Servera med bröd.
Etiketter: mat, recept, savojkålssoppa, soppa, savojkål, sopprätter, grönsakssoppa, savoykål, kålsoppasoppa, Coppa.
Filed under: Soppor | Tagged: Coppa, grönsakssoppa, kålsoppa, mat, recept, savojkål, savojkålssoppa, savoykål, soppa |
Låter väldigt intressant får jag säga. Savoykål använder jag alldeles för lite med tanke på att den är så god. Coppa är ju så gott så det är frågan om jag skulle lyckas ha det till soppan eller om jag skulle hinna äta upp den innan- 😉
Jag ska testa att vitlöksfräsa den nästan gång och strunta i att mixa soppan..för lite mer konsistens.. Haha, jag förstår dig..!! Det mesta av resterande Coppan mumsade jag i mig rakt av, fastän det skulle bli pålägg senare i veckan.. 😉
[…] Savojkålssoppa med Coppaströssel […]
[…] Savojkålssoppa med Coppaströssel […]