Veckomeny vecka 8

Veckan började med att jag diskade efter middagen, tyckte lite synd om mig själv och att jag behövde en dessert, blodapelsingelé. Pressade blodapelsinerna, la gelatinet i vatten att svälla och när jag skulle smälta ner det i lite saft och honung och vred på strömbrytaren på spisen gick strömmen. Först trodde jag att det var i hela huset. Men det var bara hos mig. Famlade mig fram till proppskåpet och tryckte upp till 1 igen. Åter till kökshörnan, på med spisen – strömmen bröts igen. Till proppskåpet igen och sen på med spisen – strömlöst. På med strömmen. Desperat. Värmde saft och honung i mikron, la ner de urkramade gelatinbladet, rörde om och det ville inte smälta. Va fan. Tände ett av blockljusen och höll den lilla kastrullen över och rörde tills gelatinet smält ner. Shit, vad är nästa? Laga mat över öppen eld utanför huset? Ringde jouren som kollade och fick igång så att jag i alla fall kunde använda en spisplatta. En! Jag hara bar två, vilket kräver planering när jag lagar mat. Dagen efter kom vaktmästaren och lagade. Han berättade att det är vanligt och att det lätt kommer in vatten från det att man diskar och menade på att det var en urdålig konstruktion. Jag håller med! Till vänster om spisplattorna har jag diskon och till höger om spisen lägger jag disken på tork så då kan det droppa ner för det är tydligen inte tätt vilket jag trodde. Vanligtvis diskar jag efter middagen och då hinner det torka upp till nästa gång jag använder spisen. Det är så litet att man kan inte ha disk på torka och laga mat samtidigt för då finns det dels inget ställe att hacka mat på och så kan det stänka från spisen till den rena disken… Suck, vilken jävla misär att bo såhär. Men nu vet jag att jag ska fortsätta diska efter middagen. Blodapelsingelén blev i alla fall jättegod.

Vaktmästaren kom hit och fixade spisen så att jag nu återigen har två plattor. Lysande! Men annars har jag andra alternativ såsom fonduegryta, perkulator, brännare och fyra blockljus… Kan ju alltid köpa en vanlig kaffebryggare nu när det finns ett gäng recept på en av mina favoriter bland matbloggar Kaffekokarkokboken. När jag visat den för några av mina vänner blir de imponerade och helt fascinerade.

Ett kort ärende och fika med vaniljmunkar hemma hos mig med en gammal väninna. Fanns inte vanliga munkar, men det var gott med fyllning i också. Kom återigen på att jag skulle testa att glra små runda minimunkar hemma.. Det var i alla fall så gott att dagen efter råkade det bli två vanliga munkar till middag…och halva kvällen och natten i telefon så att jag glömde att äta något mer än ett par salamibitar. Köpte dock fel salami. Idiotiskt av mig att köpa ”Italiensk salami” från GOL eller vad fan skiten heter. Inte alls som italienska och inte i närheten av toskansk som det stod, översaltade och fan inte ett dugg goda. Dock mättade den magen. Blä. Inte köpa någonsin igen. Undvik!!

Minns munkarna från PUB, som rullade på band, ner i fritös och upp, varma och helt ljuvliga. Mmm… eller de danska wienerbröden som såldes i stånd utanför Åhlens City..alldeles varma och farligt goda.

Lagade ett lass citronrisotto – ett av Nigellas recept, som jag åt i dagarna tre och kanske är det därför jag inte tror att jag riktigt gillade det nu efteråt. Första dagen lagade jag kycklingrullader till med vinbräserad savojkål. Jag gillade inte savoykålen på det viset. Äh, tror inte jag hade någon matlust den dagen för kycklingrulladerna smakade inte heller, men dagen efter åt jag upp resterna kalla och de var de hur goda som helst. I alla fall ska jag testa det igen utan savojkål. Enkelt att göra, men först ska kycklinglåren benas ur och plattas till och sedan ett lager dijonsenap och rullas in i en skiva prosciuotto, knytas till och stekas… Ekonomivariant med bacon..

God mat i matprogrammet Halv åtta hos mig. Jordärtskockssoppa som förrätt och créme brûlé vid två tillfällen. Det är ju goda grejer. Blir nog jordärtskockssoppa med jordärtskockschips här hemma snart igen då det blev så lyckat sist. Skulle kollat på TV4 Play igen på när det gjordes vårrullar. Måste bara prova…

Mmm blev sugen på att prova rispudding med kokossmak serverad med mango coulis som lagades i Masterchef i torsdags…

Såg Spanien runt med Gwyneth & co på tv från mitt i. De var i Baskien och kollade på när osten Idiazábal gjordes. Tydligen en sorts fårost. Till den dracks senare Chacoli, det baskiska vinet. På engelska heter programmet Spain… on the road Again, och har en egen webbplats med recept och möjlighet att ladda ner avsnitt.

Snackssugen blev det en vända på lokala ICA. Noterade överförtjust att där nu fanns kokt salciccia från Wurstemaster, anklevermousse för en femtilapp i delin och Fuet – den underbara goda katalanska salamin jag fick prova på barndomsväninnnans musselmiddag. Köpte med mig en Fuet från Casademont som har sin hemvist i Girona, grabbade  tag i lättsaltade naturchips, en påse passionsfrukt och en liter mjölk. Mmmmyslördag. Inga sardeller dock.

Middagar
Savojkålssoppa med Coppaströssel, ciabatta
Överlastad bruschetta
Munkar
Kycklingrullader med prosciutto & vinbräserad savojkål, citronrisotto
Citronrisotto
Citronrisotto
Spagetti med tomatig tonfisksås

Annat att nämna
Överlastad bruschetta

Efterrätter
Blodapelsingelé
Färsk passionsfrukt

Fler veckomenyer!

Follow matorama

Etiketter: , , , , , , .

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: