Blodapelsingelé – rödskimrande frisk och syrlig dessert av nypressad blodapelsin sötad med honung.
Bland desserter är puddingar och geléer mina favoriter. De slår allt utom kanske italiensk glass.
Blodapelsin är något jag inte använder i dessert, för jag hinner inte. Jag äter de gärna som de är och säsongen är kort. Under en helt underbar semester i Toscana fick vi provsmaka blodapelsingelé under en middag på Antica Osteria da Divo, i den helt sagolöst underbara staden Siena. Jag kom att tänka på den och köpte extra blodapelsiner.
Tanken var att jag skulle stjälpa upp varje portion blodapelsingelé på varsin tallrik så att den skulle där och dallra sådär härligt. Jag misslyckades båda gångerna, trots att jag vid andra tillfället hade platsfolie i formen. Skulle kanske oljat in det med solrosolja. Mer gelatin skulle förmodligen hjälpa, men jag älskade den lätta dallriga konsistensen. Så det får bli att äta ur små fina glas. Blodapelsingelén blev i alla fall underbart god, frisk i smaken och passande en varm sommardag – men då finns det förstås inga blodapelsiner. Passande efterrätt efter en mäktig middag.
Precis när jag skulle smälta gelatinet andra gången bröts strömmen. Det visade sig att det bara var hos mig och var kopplat till spisen. Jag tände ett av blockljusen, höll den lilla kastrullen över och rörde tills det smält. Det funkade det med..
2 portioner
Ingredienser
ca 4 blodapelsiner (det ska bli 2 dl pressad saft)
2 st gelatinblad
1 msk honung
Beskrivning
Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de är mjuka. Pressa saften ur blodapelsinerna. Sila och mät upp saften.
Koka upp två matskedar av saften med honung så att honung smälter. Dra av plattan och rör i det urkramade gelatinbladet. Blanda med resten av den pressade apelsinsaften. Häll upp på glas och låt stelna i kylskåp en timme eller två.
Etiketter: mat, recept, blodapelsingelé, blodapelsin, fruktgelé, efterrätt, dessert.
Filed under: Desserter, Italienskt | Tagged: apelsingelé, blodapelsin, blodapelsingelé, citrusgelé, dessert, efterrätt, fruktefterrätt, fruktgelé, gelé, mat, pudding, recept |
[…] Blodapelsingelé […]
[…] Blodapelsingelé […]
Spännande gelérecept! Blodapelsin är fantastiskt gott och kul att det är i säsong när inget annat är det. Jag frossar!
Hälsar fröken Dill